ΑΓΓΕΛΙΚΗ - ΕΝΑΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΣ ΘΑΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

23 Αυγούστου, 2021

Το ιδανικό φυτό για πλούσιες μπορντούρες, πιο άλλο απο την Αγγελική.
Κατάγεται από την αρχαία ήπειρο Gondwana του Νοτίου Ημισφαιρίου. Τώρα το εύρος εξάπλωσης του γένους εκτείνεται από την Ωκεανία, και την ανατολική Ασία μέχρι και κάποια μέρη της Αφρικής. Στα είδη του γένους ανήκουν δέντρα και θάμνοι που μεγαλώνουν 2 έως 30 μέτρα σε ύψος.
Το γένος Pittosporum οφείλει το όνομά του στις ελληνικές λέξεις «πίσσα» και «σπόρος» εξαιτίας μιας κολλώδους ουσίας που περιβάλλει τους σπόρους.
Στην οικογένεια Pittosporaceae όπου ανήκει, κατατάσσονται πάνω από 240 είδη φυτών.

Η αγγελική είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος. Τα φύλλα της είναι εναλλασσόμενα , δερματώδη, κανονικού μεγέθους με λείο περίβλημα και σκουροπράσινο χρώμα. Τα άνθη της είναι πολύ αρωματικά, λευκά ως λευκοκίτρινα, σε ταξιανθίες. Αναπτύσσονται στην άκρη των βλαστών από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο. Καταλήγουν όταν ωριμάσουν σε μικρές κάψες που φιλοξενούν εσωτερικά πορτοκαλοκόκκινα σπέρματα . Όταν η κάψα ανοίξει εμφανίζονται τα σπέρματα , που λόγω του χρωματισμού τους , προσφέρουν μια ιδιαίτερη διακοσμητική αξία .


Ποικιλίες

Υπάρχουν πολλά είδη, όπως η αγγελική Pittosporum tobira που συναντάμε συχνά και στην Ελλάδα, αλλά και άλλες νάνα ποικιλίες αγγελικής Pittosporum tobira nanum.

Ορισμένες ποικιλίες έχουν μικρότερα φύλλα ή δύο αποχρώσεων (πανασέ) . Η νάνα ποικιλία έχει κανονικό φύλλο με μικρότερες διαστάσεις . Η πιο γνωστή ποικιλία είναι η P. Tobira . Η ποικιλία Pittosporium tobira "Variegata" έχει δίχρωμα λευκά και ανοιχτοπράσινα φύλλα με λευκά αρωματικά λουλούδια, που ανθίζουν το καλοκαίρι. Το δίχρωμο φύλλο αυτού του φυτού δεν καίγεται από τον δυνατό ήλιο όπως τα περισσότερα φυτά με δίχρωμα φύλλα.


Απαιτήσεις

Φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις
Αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία καθώς και το κρύο. Φυτεύεται και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό. Θα πρέπει όμως να υπάρχουν καλά αποθέματα νερού κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Προτιμάται να φυτεύεται σε εδάφη μέτριας σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία και αμμωπηλώδη.

Είναι κατάλληλο για φυτοφράκτες, βραχόκηπους, παρτέρια αλλά και γλάστρες.

Κλάδεμα

Στην αρχή της άνοιξης, κλαδεύουμε για την διατήρηση του σχήματος του φυτού, για να δημιουργήσουμε πιο συμπαγή κόμη. Όταν μιλάμε για ήδη διατηρημένους θάμνους τότε εφαρμόζουμε ελαφρά κλαδέματα (ψαλιδίσματα) όλη την χρονιά.

Αν κάποιος θελήσει να την διαμορφώσει σαν δέντρο τότε διαλέγει από την αρχή της φύτευσης ένα κλαδί το οποίο θα εξελιχθεί και σαν κορμός.