3 «Θεσστιβαλακι»

11 Ιουνίου, 2024

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά , ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός  Σύλλογος Λυρικός Μικρός Πλανήτης συνδιοργανώνει μαζί με το με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων Θεσστιβαλάκι. Ένα εξωσχολικό φεστιβάλ τεχνών και θεάτρου, μη διαγωνιστικού & μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε θεατροπαιδαγωγούς, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με την τέχνη του θεάτρου.

Όραμα  αυτής της πρωτοβουλίας μας, υπήρξε  η δημιουργία ενός Φεστιβάλ μη διαγωνιστικού χαρακτήρα, με στόχο την σύνδεση όλων των πανελλήνιων εξωσχολικών φορέων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο των παιδικών θεατρικών ομάδων. Σκοπός αυτής της σύνδεσης θα ήταν η διάνοιξη διαύλου επικοινωνίας γύρω από τη θεατρική και πολιτισμική εκπαίδευση, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους καλλιτέχνες- θεατροπαιδαγωγούς, στοχεύοντας στην ανάπτυξη ενός διαλόγου και μιας κοινής ζύμωσης που θα αφορά την θεατρική παιδεία αλλά και τα μέσα που αυτή χρησιμοποιεί όχι μόνο σε ενδοσχολικά αλλά κυρίως  σε εξωσχολικά πλαίσια.
Το Φεστιβάλ εστιάζει φέτος, ακόμα περισσότερο στη σημασία, την αξία και την ανάγκη, αφενός της τέχνης γενικότερα, αφετέρου  του ίδιου του θεάτρου όχι μόνο στην εκπαίδευση του παιδιού, αλλά πρωτίστως,  στο σύνολο της ολιστικής του παιδείας, που θα το καταστήσει ένα ολοκληρωμένο, κριτικά σκεπτόμενο και ευαισθητοποιημένο κοινωνικό άτομο.
Οι φετινές ημερομηνίες διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι από την Τετάρτη 12 έως και την Κυριακή  16 Ιουνίου. Ως χώρος διεξαγωγής ορίστηκε και φέτος τόσο, το Ανοιχτό Θέατρο του πάρκου της Νέας Ελβετίας όσο και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το οποίο θα φιλοξενήσει το «Θεσστιβαλάκι»  τις τελευταίες δυο μέρες με την παρουσίαση παραστάσεων, δράσεων και σεμιναρίων εσωτερικού χώρου.
Στο 3Ο  «Θεσστιβαλάκι» θα συμμετέχουν: 19 θεατρικές ομάδες εκ των οποίων, 12 από την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, 1 ομάδα από την πόλη των Ιωαννίνων, 2 ομάδες από την πόλη του Καρπενησίου, 1 ομάδα από την Κύπρο, από την πόλη της Λευκωσίας, 1 ομάδα από την Μυτιλήνη, 1 ομάδα από τα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής και 1 ομάδα από την πόλη του  Κιλκίς.   
Ταυτόχρονα πάνω από 10 καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών θα πλαισιώσουν με θεατροπαιδαγωγικές δράσεις το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όπως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Sensory & Messy Play, η ομάδα Δράσης για την Τέχνη Mataroa Art Group, η Στέλλα Τσίγγου, η εταιρεία θεάτρου Αντίρρηση κ.α.  Φέτος, για πρώτη χρονιά θα παρουσιαστούν 2 εργαστήρια/workshops  ανοιχτά προς συμμετοχή αποκλειστικά σε επαγγελματίες του χώρου κατόπιν κράτησης θέσεως και για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Το πρώτο σεμινάριο  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιουνίου από τον Αλέξιο Λάππα, ψυχίατρο παιδιών, εφήβων και οικογενειών, μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχιάτρων, με τίτλο «Η παιδαγωγική αξία της τέχνης του θεάτρου ως μέσο εξάλειψης της παιδικής βίας», στρογγυλή τράπεζα – συζήτηση και θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρο από τη 13.00 έως τις 14.30.
Το δεύτερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιουνίου από την Ανδρομάχη Μοντζολή, Διδάκτορα Θεατρολογίας, Σκηνοθέτη - Σκηνογράφο – Ενδυματολόγο, Ειδική σε θέματα Παιδαγωγικής Θεάτρου & Αισθητικής Αγωγής και Καλλιτεχνική Δ/ντή του Θεάτρου της Ημέρας. Ο τίτλος της δράσης είναι «Γνωριμία με το Θεατρικό Παιχνίδι βιωματικό εργαστήρι», πάνω στην μέθοδο του Θεατρικού Παιχνιδιού του Λάκη Κουρετζή, που επιδιώκει την δια μέσου των τεχνών ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση και αποτελεί την κοίτη της Παιδευτικής Θεατρικής έκφρασης. Το σεμινάριο, τρίωρης διάρκειας, θα πραγματοποιηθεί στο Βαφοπούλειο Πνευματικού Κέντρο, στο θέατρο του 4ου ορόφου από τις 11.30 έως και τις 14.30.
Για ακόμα μια χρονιά το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
 
*Οι δυο αυτές δράσεις είναι αποκλειστικά για επαγγελματίες του κλάδου μετά από δήλωση συμμετοχής στο email: thessativalaki@gmail.com ή στο τηλέφωνο 2310 407433.