ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ

01 Δεκεμβρίου, 2021
Είναι ιθαγενές φυτό και κατάγεται από την Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει περίπου 20 είδη, που αποτελούν τα πιο ωραία αγριολούλουδα του Φθινοπώρου. Είναι ποώδη φυτό, πολυετές.
Στην αγορά το συναντάμε περισσότερο σαν γλαστρικό, αλλά και στον κήπο. Η προσαρμογή του όμως στον κήπο απαιτεί ιδανικές συνθήκες και φροντίδα!

Τα διακρίνουμε σε δύο κατηγορίες. Είναι τα ευαίσθητα ή απαλά και τα σκληρά.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν υβρίδια του C. persicum που τα χρησιμοποιούμε σαν γαστρικά.
Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν αυτά που μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες -6C έως -10C που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν φυτά κηποτεχνίας.
Είναι χαμηλά φυτά. Στο κάτω μέρος του έχει ρίζες και στο πάνω μέρος βγάζει τα φύλλα. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, καρδιόσχημα, βαθιά πράσινα, με ασημένιες κηλίδες διαφόρων σχημάτων και αποτελούν από μόνα τους διακοσμητικό στοιχείο του φυτού. Τα άνθη τους είναι λεπτά, κομψά, μοιάζουν με πεταλούδες και είναι συγκεντρωμένα στο κέντρο του φυτού όπου φέρονται σε λεπτά ανθικά στελέχη. Σε ορισμένα είδη όπως στο C. Heberifolium, εμφανίζονται πριν την ανάπτυξη των φύλλων.
Ανάλογα πάντα με το είδος και την ποικιλία υπάρχουν πολλές αποχρώσεις, σε κόκκινο, λιλά, ροζ, και πορφυρό. Η καλύτερη περίοδος για να φυτευτούν οι κόνδυλοι είναι όταν βρίσκονται σε λήθαργο. Μια τέτοια εποχή είναι για όλα τα είδη το Καλοκαίρι.
Ανθίζει πάντα ανάλογα με την ποικιλία από το Σεπτέμβριο έως τις αρχές της Άνοιξης. Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στην ομορφιά των φύλλων και των ανθέων του μέσα στην καρδιά του Χειμώνα. Γενικότερα χρειάζεται πλούσια εδάφη σε οργανική ουσία και ασβέστιο. Προτιμά κυρίως ημισκιερές τοποθεσίες.

Χρήσεις στην Κηποτεχνία

Η φύτευση κάτω από δέντρα ή γύρω από θάμνους αποτελούν ιδανικές συνθήκες. Επίσης σε μαζικές φυτεύσεις σε ανοιχτούς χώρους δημιουργεί τέλειο αποτέλεσμα. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα φθινοπωρινά φυτά, όπως το χρυσάνθεμο ή το καλλωπιστικό λάχανο. Ακόμα και σε βραχόκηπους αλλά και σαν κηλίδες μέσα στο χλοοτάπητα.
Γενικότερα, τα κυκλάμινα είναι σκληρά φυτά και μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση και να συμπεριφέρονται σαν πολυετή. Μια πολύ καλή τεχνική είναι η κάλυψή τους με στρώμα καλά χωνεμένων φύλλων, μια φορά το χρόνο. Αποτελεί μια καλή τεχνική για να τα διατηρήσουμε στον κήπο. Το στρώμα των φύλλων εμπλουτίζει το έδαφος με οργανική ουσία και προστατεύει τον κόνδυλο, τόσο από τις υψηλές θερμοκρασίες όσο και από τις χαμηλές. 

Για να το έχουμε στην γλάστρα θα πρέπει αρχικά να προσέξουμε όταν το αγοράζουμε. Θα πρέπει να είναι υγιές φυτό και με όσο το δυνατόν περισσότερα μπουμπούκια. Το τοποθετούμε σε χώρους με φώς. Θα πρέπει να προσέξουμε το πότισμά του και όχι πάνω στα φύλλα. Μόλις τα φύλλα του αρχίζουν να ξεραίνονται τότε το φυτό πέφτει σε λήθαργο. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να διακόψουμε το πότισμα για 2-3 μήνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να γίνει μεταφύτευση εφόσον χρειάζεται.
Τελειώνοντας το διάστημα αυτό θα αρχίσει σταδιακά να βγάζει τα καινούργια του φύλλα και θα αρχίσουμε να το ποτίζουμε με φειδώ.