ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

01 Ιουνίου, 2024

Ιβίσκος
Μας αρέσει για το πανέμορφο άνθος του που μοιάζει με μεγάλη καμπανούλα! Τα φύλλα του έχουν νευρώσεις και εναλλάσσονται. Τα άνθη
 του έχουν 5 μεγάλα πέταλα είναι σε σχήμα κώνου και έχουν χρωματισμούς κόκκινους, λευκούς, ροζ και κίτρινους.  Ο ιβίσκος ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου χαρίζοντάς μας πολλά υπέροχα λουλούδια.


Κατιφές
Ένα πορτοκαλοκίτρινο λουλούδι μέσα στο καλοκαίρι! Τα φύλλα είναι επιμήκη-λογχοειδή μήκους 5-17 εκ., χνουδάτα και από τις δύο πλευρές και οδοντωτά. Οι ταξιανθίες κεφαλές έχουν αποχρώσεις του κίτρινου έως βαθύ πορτοκαλί. Ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης μέχρι το φθινόπωρο.


Λαντάνα
Η λαντάνα είναι αειθαλής ή ημιαειθαλής θάμνος με σχετικά γρήγορη ανάπτυξη. Την συναντάμε είτε ως μεσαίο θάμνο , είτε ως μικρό καθώς και έρπον. Το σχήμα της είναι ακανόνιστο, λόγω της ανάπτυξης των βλαστών της και έχει σχετικά πυκνή βλάστηση. Τα φύλλα είναι αντίθετα, ωοειδή, με τραχεία χνοώδη επιφάνεια, οδοντωτά. Τα άνθη αναπτύσσονται σε ταξιανθίες, είναι μικρά σωληνοειδή, που αρχικά είναι κίτρινα, ιώδη και μετά γίνονται κόκκινα και πορτοκαλί. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες με διάφορους χρωματισμούς ανθέων. Ανθίζει από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.Γεράνι
Πολυετές καλλωπιστικό φυτό που διατηρεί το φύλλωμα τους κατά τη διάρκεια του έτους. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, χνουδωτά με μακριούς μίσχους. Η ανθοφορία έχει μεγάλη διάρκεια και μπορεί να φτάσει και τους 6 μήνες δηλαδή από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου. Τα άνθη της  σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα  ανάλογα την  ποικιλία.


Πετούνια
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με μικρότερα ή μεγαλύτερα άνθη, νάνες, κρεμοκλαδείς ή ψηλότερες, μονόχρωμες ή δίχρωμες. Έχει πλούσια βλάστηση και γρήγορη ανάπτυξη. Τα άνθη της έχουν διάμετρο 10-15cm και είναι χρωματιστά, λαμπερά σε άσπρη, μπλε, ροζ, κόκκινη και μωβ απόχρωση. Η ανθοφορία διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Τα φύλλα της είναι πράσινα, ωοειδή και χνουδωτά.


Μπουκαμβίλια
Είναι φυλλοβόλο φυτό, τα φύλλα
 της φέρουν μίσχους είναι ακέραια, μεγάλα και έχουν σχήμα καρδιάς. Τα άνθη της είναι όμορφα, ζωηρόχρωμα, μετρίου μεγέθους σε ποικίλους χρωματισμούς. Η υφή τους είναι χάρτινη και με την πάροδο μερικών εβδομάδων πέφτουν και αντικαθίστανται με καινούργια. Μπορεί να είναι λευκά, ροζ, κόκκινα, βυσσινί, μοβ και πορτοκαλί. Η ανθοφορία διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα πρώτα κρύα.
 

Λεβάντα

Έχει γκριζοπράσινα φύλλα και σωληνοειδή μωβ λουλούδια, ενωμένα σε επάκριους στάχεις, που συχνά περιβάλλονται από χρωματιστά βράκτεια. Ανθίζει από την άνοιξη και διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αρωματικά φυτά. Μπορεί να φυτευτεί είτε στον κήπο είτε στο μπαλκόνι ακόμα και ως κομμένο λουλούδι .


Πικροδάφνη
Έχει λογχοειδή, δερματώδη φύλλα
 και μονά ροζ-κόκκινα άνθη. Υπάρχουν ποικιλίες με άσπρα, κίτρινα, μωβ και διπλά άνθη, οι οποίες καλλιεργούνται. Ανθίζει από Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.


Βερβένα
Είναι πολυετές ποώδες φυτό εδαφοκάλυψης. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, ωοειδή, οδοντωτά στην περιφέρεια και τριχωτά με όμορφη χαρακτηριστική όψη και μορφή. Έχει μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα, ενώ υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες. Η ανθοφορία διαρκεί όλη την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο μέχρι τα πρώτα κρύα.


Ηλίανθος
Οι ηλίανθοι είναι ετήσια φυτά που ανθίζουν όλο το καλοκαίρι και καταστρέφονται με τις πρώτες παγωνιές του χειμώνα. Το χαρακτηριστικό χρώμα των λουλουδιών του ηλίανθου είναι το κίτρινο αλλά πλέον έχουν δημιουργηθεί νέες ποικιλίες ηλίανθου σε αποχρώσεις από το απαλό κίτρινο μέχρι το κόκκινο και το καφέ.