ΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

03 Φεβρουαρίου, 2016
ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ

Η φύση μας έχει χαρίσει απλόχερα το μυστικό της μακροζωίας. Ο λόγος για τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται σε όλες τις τροφές και κυρίως στα φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία. Αφθονία μελετών δείχνουν ότι η ημερήσια κατανάλωση δύο μερίδων λαχανικών, δηλαδή δυο φλιτζάνια λαχανικά ωμά ή βραστά είναι ικανά, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής να μας επιτρέψουν να ζήσουμε με υγεία και "αξιοπρέπεια" για αρκετά χρόνια.

Με αφορμή τα παραπάνω σας αναφέρω τις πολύτιμες ιδιότητες του μπρόκολου. Πρόκειται για μια τροφή που ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά, με πληθώρα ευεργετικών ουσιών και αμέτρητες θεραπευτικές ιδιότητες. Περιέχει σε αφθονία αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, K, A, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο , ψευδάργυρο, και χρώμιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σελήνιο.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μπρόκολου:
  • Η αυξημένη εβδομαδιαία κατανάλωση του μπρόκολου αλλά και άλλων σταυρανθή λαχανικών συνδέετε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακής νόσου.
 
  • Διατροφικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική πρόσληψη χημικών "μαχητών" όπως οι γλουκοσινολάτες που περιέχονται στα σταυρανθή συνδέεται με αντιγηραντικά και αντικαρκινικά οφέλη.
 
  • Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της "East Anglia", φαίνεται ότι η σουλφοραφάνη μια ουσία που βρίσκεται στο μπρόκολο, επιβραδύνει την καταστροφή του χόνδρου των αρθρώσεων που συνδέεται με την οστεοαρθρίτιδα. Η σουλφοραφάν φαίνεται ότι είναι εξίσου γνωστή για τις αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
 
  • Τέλος το Σελήνιο (Se) που βρίσκεται στο μπρόκολο φαίνεται ότι μειώνει τις πιθανότητες καρκίνο του παχέους εντέρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια αρκετά ευαίσθητη τροφή στις υψηλές θερμοκρασίες.
 
Η προστατευτική του δράση ενάντια διαφόρων ασθενειών είναι πιο ισχυρή, όταν καταναλώνεται ωμό ή ελαφρώς βρασμένο ή ακόμα "τηγανιτό " σε αντικολλητικό τηγάνι, με ελάχιστο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά.
 

ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

Όλο και πιο συχνά έρχονται στην επικαιρότητα μελέτες που δείχνουν ότι οι δυνατότητές του να συνεισφέρει στην θωράκιση της υγείας του ανθρώπου είναι τεράστιες.

Ήδη έχει φανεί από επιδημιολογικές μελέτες ότι η συχνή κατανάλωση μπρόκολου έχει μία ισχυρή προστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου. Ειδικότερα του προστάτη, του καρκίνου του μαστού, του εντέρου, του πνεύμονα ακόμα και του δέρματος.
Στο μπρόκολο οι γλυκοζινόλες (glucosinolates -GSs) που περιέχει αλλά και τα παράγωγα της διάσπασής τους, παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη ικανότητα να ενισχύουν τη δράση ενός ενζύμου που βρίσκεται στο μπρόκολο και το οποίο βοηθά το σώμα μας να απομακρύνει όλες τις καρκινογόνος ουσίες.
Ένας τρόπος να αυξηθεί η παραγωγή των γλυκοζινολών είναι η χρησιμοποίηση μίας φυτορμόνης του μεθυλγιασμονιδίου. Η ορμόνη αυτή διεγείρει το αμυντικό σύστημα των φυτών και τα βοηθά να αντιμετωπίσουν παράσιτα και μια σειρά από ασθένειες των φυτών καθώς επίσης και στην ανάπλαση των τραυματισμένων σημείων του φυτού.

Ομάδα ερευνητών υπό τον John Juvik προσπάθησαν να βρουν ποια ομάδα γλυκοζινολών διεγείρει την παραγωγή του ενζύμου με αντικαρκινική δράση. Ανακάλυψαν ότι αυτό το συστατικό είναι η σουλφοραφάνη sulforaphane χωρίς όμως να αποκλείεται και η θετική δράση και άλλων συστατικών.
Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των επιπέδων του αντικαρκινικού ενζύμου έπαιξαν και οι καλές κλιματολογικές συνθήκες μιας και η φυτορμόνη (μεθυλγιασμονιδίο) είναι ένα είδος «αντιψυκτικού υγρού» για τα φυτά και το κρύο μειώνει την αποτελεσματικότητα του.
Όπως και να έχει, το μπρόκολο για μία ακόμα φορά δείχνει ότι αποτελεί ένα super food που συχνά πρέπει να βρίσκεται στο διαιτολόγιο μας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural & Food Chemistry

Πηγή http://www.diatrofi.gr