ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

08 Οκτωβρίου, 2021

Από τα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού είναι η ώρα να φυτέψετε λαχανικά που θα συγκομιστούν από το φθινόπωρο στον λαχανόκηπό σας. Πολλά λαχανικά που συγκομίζονται την άνοιξη μπορούν επίσης να πάρουν μια δεύτερη ευκαιρία το φθινόπωρο, και μερικά είναι ακόμη καλύτερα όταν ωριμάσουν σε ψυχρότερες θερμοκρασίες αργότερα κατά τη διάρκεια του έτους.
Ας δούμε όμως τα λαχανικά που μπορείτε να φυτέψετε τώρα σε μικρά φυτάκια.


ΚολοκύθεςΥπάρχουν σε μια τεράστια γκάμα χρωμάτων και μεγεθών. Οι κολοκύθες έχουν λεπτή εσωτερική σάρκα και παχύ δέρμα, αλλά οι καλύτερες ποικιλίες για φαγητό έχουν παχύτερη σάρκα και λεπτότερο δέρμα. Οι κολοκύθες χρειάζονται χώρο για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν.

Παντζάρια

Ένα απο τα πιο γνωστά φθινοπωρινά λαχανικά που ξεχωρίζει για το έντονο κόκκινο χρώμα του. Γνωστό και ως κοκκινογούλι, το παντζάρι καλλιεργείται κυρίως για την τραγανή σαρκώδη ρίζα του που αναπτύσσεται μέσα στο χώμα, αλλά και για τα φύλλα του που είναι νόστιμα και υγιεινά. Είναι εύκολο λαχανικό για να το φυτέψετε και πιάνει εξίσου εύκολα και σε γλάστρα,με εξαιρετικά αποτελέσματα.


ΚαρόταΌπως τα παντζάρια, έτσι και τα καρότα όταν ωριμάζουν σε πιο δροσερό φθινοπωρινό έδαφος γίνονται πιο γλυκά. Είναι λαχανικό με εδώδιμη ρίζα. Η καλλιέργειά του είναι εύκολη και δεν ανταγωνίζονται άλλα φυτά του κήπου, επομένως μπορεί να φυτευτεί σε οποιονδήποτε λαχανόκηπο είτε κατευθείαν στον κήπο είτε στα μπαλκόνια μας. Μη βιαστείτε να τα τραβήξετε, καθώς είναι καλύτερα όταν αφήνονται να ωριμάσουν πλήρως.Μπρόκολο
Είναι φυτά που θέλουν χώρο προκειμένου να αναπτυχθεί η ανθοκεφαλή. Επομένως φροντίζουμε ώστε οι αποστάσεις ανάμεσα στα φυτά να είναι τουλάχιστον 60 cm. Αν φυτευτούν σε μικρότερες αποστάσεις, θα πάρουμε μικρά και αδύναμα μπρόκολα.
Όσον αφορά το χώμα και το νερό, χρειάζονται χώμα πλούσιο σε οργανικά στοιχεία και με κλίση ώστε να αποστραγγίζει σωστά. Επομένως φροντίζουμε το χώμα με compost ή άλλο οργανικό λίπασμα. Θέλουν καλό πότισμα. Ωστόσο αποφεύγουμε την υπερβολική άρδευση προς αποφυγή λιμναζουσών νερών. Η ωρίμανση τους έρχεται 55-75 μέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα την ποικιλία.


ΠατάτεςΚαλλιεργήστε ποικιλίες ταχείας ωρίμανσης από πιστοποιημένους σπόρους πατάτας. Αποφύγετε τη φύτευση σε γλάστρες όταν έχουν αναπτυχθεί άλλα λαχανικά τα τελευταία 2 χρόνια, όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες ή άλλες πατάτες. Αποφύγετε επίσης τη φύτευση δίπλα σε αγγούρια και κολοκύθα.

Κουνουπίδι
Ξεκινήστε τη φθινοπωρινή σας καλλιέργεια λίγο νωρίτερα,καθώς χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν.
Η καλλιέργεια είναι αρκετά εύκολη και μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στον κήπο, όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.
Το κουνουπίδι αποτελείται από πολλά συγκεντρωμένα μπουμπούκια λευκού χρώματος, λόγω της προστασίας τους από τα παχιά πράσινα φύλλα που εμποδίζουν να τα φτάσει το φως του ήλιου. Το μέρος του λαχανικού που τρώγεται είναι το ίδιο το λουλούδι, το οποίο καταναλώνεται με πολλούς τρόπους.
Οι υγιείς ανθοκεφαλές θα πρέπει να είναι σφικτές με άσπρο ή ελαφρά ασπροκίτρινο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία και να είναι σκεπασμένες με πράσινα ζωηρά φύλλα. Εάν καθυστερήσει η συγκομιδή οι κεφαλές κιτρινίζουν ή παίρνουν καφέ χρώμα.
Αναπτύσσεται σε δροσερό περιβάλλον. Χρειάζεται ήλιο για να ευδοκιμήσει, καθώς σε ημισκιερές θέσεις καθυστερεί να ωριμάσει. Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους εδαφών.

Ρόκα

είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλής και φυτεύεται σε πολλούς κήπους και όχι μόνο την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα, καθώς η καλλιέργεια της δεν παρουσιάζει δυσκολίες. Όταν η ρόκα καλλιεργείται την άνοιξη, οι θερμοκρασίες μπορεί να γίνουν πολύ ζεστές με αποτέλεσμα να ανθίσει και να σπαρθεί πολύ σύντομα. Ωστόσο, όταν καλλιεργούνται το φθινόπωρο, οι ψυχρότερες θερμοκρασίες επιτρέπουν στα φύλλα να ωριμάσουν και να είναι γεμάτα γεύση.Η ρόκα είναι ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό και δεν παρουσιάζει προβλήματα. 


Ραπανάκι

Μαζί με τα καρότα και τα παντζάρια, τα ραπανάκια που καλλιεργούνται το φθινόπωρο έχουν καλύτερη γεύση από αυτά που καλλιεργούνται την άνοιξη. Αναπτύσσονται γρήγορα, οπότε μπορεί να έχετε ακόμη χρόνο να φυτέψετε διαδοχικά 2 ή 3 φυτεύσεις.


Σπανάκι

Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες κατά την ωρίμανση των φύλλων παράγουν τρυφερά, πιο νόστιμα φύλλα. Καλλιεργείται για τα παχιά τριγωνικά φύλλα του. Αυτά βρίσκονται κοντά στη ρίζα, έχουν χρώμα βαθύ πράσινο και λεία ή κυματιστή επιφάνεια. Όταν τα φυτά αναπτυχθούν και αποκτήσουν λίγα φύλλα γίνεται αραίωση ώστε η μεταξύ τους απόσταση να είναι 10-15cm Τέλος η συγκομιδή του γίνεται τμηματικά όταν η ποσότητα του φυλλώματος είναι ικανοποιητική.