ΤΑ 5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ

22 Απριλίου, 2024

1. Ποτέ μην υποτιμάτε πόσο θα αναπτυχθεί ένα φυτό

Όταν φυτεύουμε αρχικά τον κήπο, θέλουμε να έχουμε μια «γεμάτη» εικόνα του κήπου μας από  τον πρώτο χρόνο κιόλας, οπότε τείνουμε να τοποθετούμε το ένα φυτό πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται! Φυτεύοντας νεαρά φυτά στις αρχές της άνοιξης, είναι εύκολο να υποτιμήσουμε πόσο θα αναπτυχθούν σε μια μόνο καλλιεργητική περίοδο!
Αν και μας ξεγελά η πλήρη εμφάνιση το πρώτο έτος, το δεύτερο έτος, πολλά φυτά θα έχουν «παρασυρθεί» από άλλα. Αυτό μπορεί να λυθεί εύκολα απομακρύνοντας  τα τριαντάφυλλα ή τους θάμνους στο τέλος του χειμώνα για να δώσετε στα άλλα φυτά γύρω τους περισσότερο χώρο.
Εάν πρέπει να μετακινήσετε πολυετή φυτά, τότε περιμένετε μέχρι να αναπτύξουν νέους βλαστούς και μετακινήστε τους την άνοιξη όταν το έδαφος έχει αρχίσει να ζεσταίνεται. Τα πολυετή φυτά που έχουν «πολλαπλασιαστεί» μπορούν να χωριστούν την άνοιξη για να σταματήσουν να παραγκωνίζουν τα άλλα φυτά.
Το αειθαλές γρασίδι Carex «Everest» είναι μακράν το πιο ζωηρό φυτό στον κήπο και θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ίσως και αποφυγή σε μικρούς κήπους.
Υπάρχουν πάντα λύσεις για να ξεπεράσετε το ζήτημα ενός υπερπλήρη κήπου, αλλά η πιο εύκολη λύση είναι να μην υπερφυτεύετε εξαρχής.


2. Η αποτελεσματικότητα των τριαντάφυλλων

Μερικοί κηπουροί θεωρούν ότι τα τριαντάφυλλα είναι ξεπερασμένης αισθητικής, αλλά αν καλλιεργηθεί καλά, είναι ανεκτίμητα περιουσιακά στοιχεία σε έναν μικρό κήπο. Υπάρχουν ποικιλίες που έχουν δώσει τρεις, τέσσερις ή ακόμα και πέντε ανθοφορίες λουλουδιών σε μια καλλιεργητική περίοδο.
Τα τριαντάφυλλα προσθέτουν ρομαντισμό και γοητεία σε ένα σχέδιο κήπου και ελέγχονται εύκολα. Εάν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, τότε τα ανεπιθύμητα στελέχη μπορούν απλά να κλαδευτούν στη βάση.
Για έναν μικρό κήπο θα συνιστούσα ιδιαίτερα το "Princess Anne", το οποίο φτάνει περίπου τα 1,2 μέτρα ύψος, έχει πολύ γυαλιστερά υγιή φύλλα και μεγάλες ομάδες αρωματικών λουλουδιών. Ένα άλλο αγαπημένο είναι το «Maid Marion» με ροζ λουλούδια, το οποίο παραμένει σε παρόμοιο μέγεθος και έχει το πιο δυνατό άρωμα από όλα τα τριαντάφυλλα.


 
 
 
3. Δώσε Χρώμα!

Όταν σχεδιάζετε έναν μικρό κήπο από την αρχή, υπάρχει αναπόφευκτα μια περίοδος αναμονής κατά την οποία πρέπει να είστε υπομονετικοί και να επιτρέψετε στο σχέδιο να αναπτυχθεί καθώς μεγαλώνουν τα φυτά. Ωστόσο, δίνοντας  χρώμα στο σχέδιο του κήπου βάφοντας τις ξύλινες επιφάνειες ή επιλέγοντας χρωματιστές γλάστρες , δημιουργούμε μια ζεστή και χαρούμενη ατμόσφαιρα στο μικρό μας κήπο.
 
 
 
 4. Ξαναφύτεψε το αγαπημένο σου φυτό

Η φύτευση του ίδιου φυτού σε περισσότερα από ένα μέρη μπορεί να φαίνεται παράξενο σε έναν μικρό κήπο. Αλλά αν το κάνεις με φειδώ, έχει μεγάλο αντίκτυπο.Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσεις το Carex «Everest» και τον μικρότερο ξάδερφό του «Eversheen» σε όλο τον κήπο θα βοηθήσει να ενωθούν όλα τα φυτά στον κήπο και να υπάρξει μια αρμονία.Απλά μην το παρακάνετε! Η συμβουλή μας είναι να προσπαθήσετε να μην χρησιμοποιήσετε ένα φυτό περισσότερες από τρεις φορές.

 
5. Τοποθετήστε γλάστρες και ψηλά

Τοποθετώντας φυτά κρεμασμένα, πάνω σε εξωτερικά ράφια και γενικά σε επιφάνειες ψηλές,  μας δίνεται η ευκαιρίες για  επίδειξη πολλών διαφορετικών φυτών και χρωμάτων. Οι υπερυψωμένες γλάστρες συνδέονται συνήθως με την καλλιέργεια λαχανικών, αλλά είναι πολύ αποτελεσματική και στη διατηρήσει καλλωπιστικών φυτών.