ΜΙΚΡΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ

14 Σεπτεμβρίου, 2022

Όταν ο περιβάλλον χώρος είναι μικρός, κάθε λεπτομέρεια μετράει, γι' αυτό η σωστή επιλογή φυτών είναι πολύ σημαντική. Η επιλογή είτε μικρών φυτών είτε μικρών ομάδων απο ίδιες ποικιλίες είτε νάνων φυτών, θα σας βοηθήσει να φτιάξετε έναν ιδιαίτερο κήπο και χωρίς πολλές φροντίδες.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις για να ξεκινήσετε !

Acer palmatum (ιαπωνικός σφένδαμος)Το κόκκινο ιαπωνικό σφενδάμι ένα φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από την Ανατολική Ασία. Γνωστό για το εντυπωσιακό, συμπαγές του φύλλωμα, από μικρά χρωματιστά φυλλαράκια, σε κόκκινους κι ελαφρώς μωβ αποχρώσεις.
Κατάλληλο για διάφορους χώρους, συνδυάζεται τέλεια με άλλα φυτά ακόμα και μέσα σε χλοοτάπητα όπου θα σας μαγέψει!


Hydrangea quercifolia (ορτανσία )Η ορτανσία είναι ένας εντυπωσιακός διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Ιαπωνία και την νότια Κορέα. Τα πανέμορφα λουλούδια της ανθίζουν το καλοκαίρι αλλάζοντας σε αποχρώσεις του ροζ και του απαλού μπεζ, που διαρκούν μέχρι το φθινόπωρο. Το φθινόπωρο τα μεγάλα λουλούδια της αποκτούν φωτεινές αποχρώσεις του κόκκινου, του μωβ και του πορτοκαλί. Έχει την ικανότητα να ταιριάζει σε πολλά σημεία μέσα στον κήπο όπως τοίχους, πέργκολες, σε παρτέρια συνδιασμένη με άλλα φυτά όπου καλύπτει υπέροχα με το πλατύ φύλλωμά της, χαρίζοντας μεγάλα λευκά μπουκέτα.


Buxus sempervirens (πυξάρι)Το πυξάρι είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την νοτιοδυτική Ευρώπη και τη βόρειο Αφρική. Ανθεκτικό στη ζέστη αλλά και το κρύο, χρησιμοποιείται πολύ στην κηποτεχνία, προσφέροντας το συμπαγές φυλλωμά του και δημιουργώντας πλούσιες φυλλώδεις φυτεύσεις.


Rosa Flower (τριαντάφυλλα)Τα τριαντάφυλλα, τα πιο διαδεδομένα λουλούδα, ταιριάζουν σε όλους τους κήπους. Πολλές ποικιλίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια είναι πιο ανθεκτικότητα στις ασθένειες, εύκολη στην φροντίδα καθώς έχουν μεγαλύτερο χρόνο ανθοφορίας.


Abelia grandiflora nana (αμπέλια νάνα)Η αμπέλια είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, γνωστός για την εμφάνιση, τόσο του φυλλώματος όσο και των λουλουδιών του. Έχει πυκνά, μικροσκοπικά φύλλα σε πράσινο χρώμα και μικρά ροζ άνθη με απαλό άρωμα. Στην κηποτεχνία ταιριάζει σε ομαδικές φυτεύσεις, παρτέρια , σε χαμηλούς φράκτες και μπορντούρες.


Erica (ερείκη)Ανοιξιάτικο ρείκι, ένας μικρός θάμνος, με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Έχει λεπτό και πυκνό φύλλωμα, με αμέτρητες μικροσκοπικές βελόνες, ενώ πλημμυρίζει από αρώματα. Τα άνθη του είναι λευκά-ροζ και μοιάζουν με καμπανούλες.


Skimmia japonica (σκίμμια)Η σκίμμια έχει καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία. Το φυλλωμά της είναι πράσινο σκούρο και πυκνό. Τα άνθη της είναι λευκά με έντονο αρωμα άνθη καθώς μπορούν να χαρίσουν και διακοσμητικούς, κόκκινους, γυαλιστερούς καρπούς.


Juniperus sp. (γιουνίπερος)Με όψη που θυμίζει αρκετά κυπαρίσσι, στολίζει πληθώρα κήπων, με το μοναδικό γκριζο-μπλε του φύλλωμα. Ανθεκτικό στο κρύο αλλά και την ξηρασία, ταιριάζει ιδανικά στις συνθήκες της χώρας μας, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα επιλογή για όλους τους κήπους. Μπορεί να συνδιαστεί με άλλα φυτά και δεν έχει ιδιαίτερες απιτήσεις στη φροντίδα του.


Pinus nigra (μαύρο πεύκο νανα)Μικρό μεγέθους κωνοφόρο φυτό, με καταγωγή από την νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχει ένα στρογγυλωπό σχήμα θάμνου, από πυκνές, σκούρες πράσινες βελόνες, με ένα ελαφρύ άρωμα.
Ταιριάζει σε διάφορα στυλ κήπου. Διατηρεί το σχήμα και την εντυπωσιακή της εμφάνιση με ελάχιστη μόνο φροντίδα, αποτελώντας μια σίγουρη επιλογή για κάθε Μεσογειακό κήπο.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ» ΕΝΑ ΦΥΤΟ

ΤΑ 5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ