ΣΚΩΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ

ΙΩΑΝΝΕΤΑ ΣΑΜΠΑΤΖΙΩΤΗ 07 Νοεμβρίου, 2019 Κήπος
Την σκωρίαση της τριανταφυλλιάς την προκαλεί ο μύκητας Phragmidium mucronatum και εμφανίζεται αρχικά στα φύλλα και στα πράσινα μέρη του φυτού σαν αλευρώδεις πορτοκαλί φλύκταινες που καλύπτουν την κάτω επιφάνεια των φύλλων.
Κατά την ανάπτυξή τους εμφανίζονται στίγματα και στην πάνω επιφάνεια των φύλλων έχοντας χρώμα πορτοκαλί ή μαύρο. Αργά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο οι φλύκταινες γίνονται μαύρες και ο ψυχρός και υγρός καιρός του φθινοπώρου ευνοεί την ανάπτυξη της ασθένειας.


ΠΡΟΛΗΨΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο μύκητας αυτός παραμένει πάνω στα ασθενή φύλλα αλλά και τους βλαστούς καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα υπό διάφορες μορφές. Για να μην προλάβει να μολύνει ο μύκητας τα υγιή τμήματα της τριανταφυλλιάς γίνεται απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων φύλλων κατά τους θερινούς μήνες και των πεσμένων φύλλων κατά των χειμερινών.


Ακόμα γίνεται κλάδεμα τέλος του χειμώνα με αρχές της άνοιξης πριν προλάβουν δηλαδή να εκπτυχθούν τα νέα φύλλα. Αυτό είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την μείωση της ασθένειας.
Στις περιοχές που ευνοούν οι κλιματικές συνθήκες την ανάπτυξη της ασθένειας καλό θα ήταν να γίνονται προληπτικά επεμβάσεις με θειάφι την άνοιξη. Παρόλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και θεραπευτικά μυκητοκτόνα.