ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΝΕΡΑΓΚΟΥΛΕΣ

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 20 Μαρτίου, 2019 Κήπος
Οι νεραγκούλες ανήκουν στην οικογένεια (βατραχοειδή), όπου ανήκουν και οι ανεμώνες. Είναι ποώδες, πολυετές κονδυλώδες φυτό αλλά συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες νεραγκούλας , περίπου 250 είδη , σε διάφορα χρώματα όπως κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, ροζ και λευκό.
Η καλλωπιστική της αξία οφείλεται στην πλούσια ανθοφορία και τα ζωηρά χρώματα των ανθέων της. Τα μακριά ανθικά στελέχη καθώς και η διατήρηση των κομμένων λουλουδιών στο βάζο για αρκετό καιρό, είναι δύο απο τα κύρια χαρακτηριστικά που την καθιστούν κατάλληλη σε ανθοσυνθέσεις.Τα φύλλα της εκπτύσσονται από τους βλαστοφόρους οφθαλμούς και αποτελούν το κύριο σώμα του φυτού. Φτάνουν σε ύψος μέχρι τα 10 cm, είναι πολυσχιδή και ενισχύουν την καλλωπιστική αξία του φυτού. Τα άνθη είναι μεγάλα και εντυπωσιακά. Κάθε άνθος εκπτύσσεται στην άκρη ενός μακριού βλαστού που φτάνει σε ύψος τα 25-40 cm.

Φυτεύω και πότε ;

Η εποχή φύτευσης των κονδύλων αρχίζει από τα μέσα φθινόπωρου και τελειώνει στις αρχές του χειμώνα. Οι κόνδυλοί τους είναι εξαιρετικά μικροί. Μοιάζουν με πόδια χταποδιού και είναι ενωμένοι σε ένα σημείο από όπου φυτρώνει ο βλαστός. Φυτέψτε τον κόνδυλο με τις ελεύθερες άκρες προς τα κάτω.
Πριν τις φυτέψετε θα πρέπει να μουσκέψετε τους βολβούς για να μαλακώσουν κάπως για να μην σπάσουν όπως τους φυτεύετε. Μπορείτε επίσης να τους φυτέψετε , αρχικά σε άμμο και να τους ποτίζετε ελαφρά, ψεκάζοντας τους με νερό μέχρι να βλαστήσουν. Φυτέψτε τους σε βάθος 1-2cm.Φροντίδα

Οι νεραγκούλες μπορούν να αναπτυχτούν σε μεγάλη ποικιλία εδαφικών μειγμάτων. Ωστόσο προτιμήστε ένα μείγμα με χώμα κήπου, τύρφη και λίγο ποταμίσια άμμο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα τυποποιημένα εδαφικά μείγματα για βολβώδη φυτά. Για να δημιουργήσετε συνθήκες καλής αποστράγγισης, πριν τοποθετήσετε το εδαφικό, ρίξτε λίγη άμμο. Όταν η ανθοφορία τους τελειώσει, μπορείτε είτε να βγάλετε από το έδαφος τους κονδύλους και να τους φλέξετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος είτε να τους αφήσετε στο χώμα. Οι νεραγκούλες προτιμούν τον ήλιο.Η άρδευση πρέπει να είναι τακτική. Γενικά, προτιμά να υπάρχει αρκετή υγρασία στο έδαφος, όμως το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σάπισμα των ριζών.
Είναι αρκετά ανθεκτική στο κρύο ενώ κατά την περίοδο της άνθισης είναι ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες. Η πολλή ζέστη κάνει τα άνθη να ωριμάζουν γρήγορα.Ασθένειες και Εχθροί

Οι νεραγκούλες απειλούνται συχνά από διαφόρους μύκητες. Καλό είναι να μην βρέχετε κατά το πότισμα τα φύλλα τους.
Αν παρατηρήσετε προσβολή από αφίδες ή μελίγκρες σε νεαρούς βλαστούς και μπουμπούκια καταπολεμήστε με το κατάλληλο εντομοκτόνο. Αν δεν θέλετε χημικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα ήπιο διάλυμα με νερό και πράσινο σαπούνι. Μια κουταλιά σαπούνι σε ενα μπουκάλι νερό. Τα πουλιά επίσης αρέσκονται να τσιμπολογούν τους νεαρούς βλαστούς.Στον κήπο
  • Φυτεύεται στην πρώτη ή δεύτερη σειρά στα παρτέρια του κήπου και μπορεί να συγκαλλιεργηθει με αλλά ανοιξιάτικα βολβώδη ή ετήσια φυτά της άνοιξης.
  • φυτέψτε σε απλή ή διπλή γραμμή δημιουργεί ωραία ανθικά πλαίσια ( μπορντούρες)
  • Σε ομάδες μέσα στο χλοοτάπητα, δημιουργούν ζωηρές και εντυπωσιακές χρωματικές αντιθέσεις.
  • τα άνθη κομμένα και τοποθετημένα σε ανθοδοχεία, δίνουν ωραίες ανθοδέσμες και διατηρούνται για αρκετό χρόνο.