ΜΕΛΙΓΚΡΑ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η Ομάδα του Garden Magazine 24 Μαϊου, 2023 Κήπος
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΛΙΓΚΡΑ

Η Μελίγκρα ή αλλιώς αφίδες φαίνεται να βρίσκουν το δρόμο τους σε κάθε κήπο. Είναι μικρά έντομα με μαλακό σώμα που τρέφονται ρουφώντας τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά υγρά από τα φυτά. Σε μεγάλο πλήθος, μπορούν να αποδυναμώσουν τα φυτά σημαντικά, βλάπτοντας τα λουλούδια και τους καρπούς. Οι αφίδες πολλαπλασιάζονται γρήγορα, επομένως είναι σημαντικό να τις ελέγχετε πριν ξεκινήσει η αναπαραγωγή. Πολλές γενιές μπορούν να συμβούν σε μια εποχή.
 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Οι νύμφες και οι ενήλικες τρέφονται με χυμούς φυτών, επιτίθενται σε φύλλα, μίσχους, μπουμπούκια, άνθη, φρούτα ή/και ρίζες, ανάλογα με το είδος. Στις περισσότερες αφίδες αρέσει ιδιαίτερα η χυμώδης νέα ανάπτυξη. Μερικά, όπως η αφίδα της πράσινης ροδάκινου, τρέφονται με μια ποικιλία φυτών, ενώ άλλα, όπως η αφίδα των μήλων, εστιάζουν σε έναν ή σε λίγους ξενιστές φυτών.
 
  • Αναζητήστε φύλλα που έχουν κακοσχηματιστεί, κατσαρώνουν, με ελαττώματα ή κιτρινίζουν. Φροντίστε να ελέγξετε τις κάτω πλευρές των φύλλων. οι αφίδες λατρεύουν να κρύβονται εκεί.
 
  • Εάν τα φύλλα ή οι μίσχοι είναι καλυμμένοι με μια κολλώδη ουσία, αυτό είναι σημάδι ότι οι αφίδες μπορεί να έπιναν χυμό. Αυτό το «μελίτωμα», ένα ζαχαρούχο υγρό που παράγεται από τα έντομα ως απόβλητο, μπορεί να προσελκύσει άλλα έντομα, όπως τα μυρμήγκια, τα οποία συγκεντρώνουν την ουσία για φαγητό. Όταν οι αφίδες τρέφονται με δέντρα, το μελίτωμα τους μπορεί να πέσει σε αυτοκίνητα, έπιπλα εξωτερικού χώρου, δρόμους και ούτω καθεξής.
 
  • Το μελίτωμα μπορεί μερικές φορές να ενθαρρύνει μια ανάπτυξη μυκήτων που ονομάζεται μούχλα αιθάλης, προκαλώντας τα κλαδιά και τα φύλλα να φαίνονται μαύρα.
 
  • Τα λουλούδια ή τα φρούτα μπορεί να παραμορφωθούν ή να παραμορφωθούν λόγω των αφίδων.


 
 
 
ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΣΗ
  • Δοκιμάστε να ψεκάσετε τα μολυσμένα φυτά με ισχυρή ροή νερού. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζονται οι αφίδες είναι μια έκρηξη για να τις απομακρύνουν. Τυπικά, δεν μπορούν να βρουν το δρόμο πίσω στο ίδιο φυτό.
 
  • Τα εντομοκτόνα σαπούνια και τα κηπευτικά έλαια είναι αποτελεσματικά κατά των αφίδων, αλλά αυτές οι ουσίες πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις αφίδες για να δράσουν. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες εφαρμογής που παρέχονται στη συσκευασία.
 
  • Μπορείτε να καταπολεμήσετε τις αφίδες σκουπίζοντας ή ψεκάζοντας τα φύλλα του φυτού με ένα ήπιο διάλυμα νερού και μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων. Το σαπουνόνερο πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 ημέρες για 2 εβδομάδες.
 
  • Μια παραλλαγή αυτού του μείγματος σαπουνιού-νερού περιλαμβάνει πιπέρι καγιέν: Ανακατέψτε μαζί 1 λίτρο νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι πιάτων και μια πρέζα πιπέρι καγιέν.