ΤΙ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ;

07 Ιανουαρίου, 2022

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί πολλές φορές όταν παρατηρούμε τα λουλούδια μας και βρίσκουμε φαγωμένα φύλλα, τι είναι αυτό που τα προκαλεί. Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε, είναι πως κάποιο έντομο ή κάποια κάμπια βρίσκεται τριγύρω και τρώει τα φύλλα αφήνοντας σημάδια από δαγκώματα.
Όταν κάνουμε συντήρηση στον κήπου μας, θα πρέπει να παρατηρούμε τα φυτά μας, και να εντοπίζουμε έγκαιρα την εμφάνιση τρυπών στα φύλλα ή κάποιας ασθένειας έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε την αιτία που προκαλεί το κάθε τι και να μπορούμε να τα προστατέψουμε κατάλληλα.



Οι τρύπες στα φύλλα των φυτών οφείλονται

προσβολή από σαλιγκάρια

προσβολή από έντομα και κάμπιες

προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες.

Πως όμως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε ;

Η παρουσία των σαλιγκαριών, δε γίνεται εύκολα αντιληπτή, γιατί κυκλοφορούν την νύχτα που υπάρχει αρκετή υγρασία. Η υγρασία καθώς και η βροχή βοηθά τα σαλιγκάρια να κινηθούν και να επισκεφτούν τα φυτά για να τραφούν από το φύλλωμα τους. Τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες δημιουργούν τρύπες στα τρυφερά φύλλα των λαχανικών και των φυτών όπως στα λάχανα, στο σπανάκι, στο μαρούλι, στο βασιλικό και σε πολλά άλλα.



Ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για αντιμετώπιση των σαλιγκαριών είναι η χρήση της στάχτης. Ρίχνουμε τη στάχτη σε μικρή απόσταση από τα λαχανικά ή παράλληλα με τη γραμμή φύτευσης για να δημιουργήσουμε ένα φυσικό «τείχος». Τα σαλιγκάρια δε μπορούν να κινηθούν πάνω στη στάχτη και με αυτό τον τρόπο δεν πλησιάζουν στα φυτά μας. Η στάχτη σταδιακά απομακρύνεται με τη βροχή και τον αέρα και απαιτείται συχνή επανάληψη της εφαρμογής για καλύτερο αποτέλεσμα.

Τρύπες στα φύλλα που προκαλούνται από κάμπιες συνήθως συναντάμε στα λαχανικά μας, όπως στην καλλιέργεια της ντομάτας, σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια.  Οι κάμπιες είναι έντομα που τρώνε την τρυφερή βλάστηση των φυτών μας. Συναντάμε πολλά είδη κάμπιας, με διαφορετικά μεγέθη και χρώματα. Αν το πρόβλημα το δούμε στην αρχή του, καλό είναι για προληπτική χρήση, να ψεκάσουμε τα φυτά μας φτιάχνοντας ένα μείγμα 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.





Εκτός από τις κάμπιες και τα έντομα, υπάρχουν διάφορες μυκητολογικές ασθένειες που δημιουργούν μικρές τρύπες στα κηπευτικά, στα καλλωπιστικά φυτά και σε καρποφόρα δέντρα.
Τέτοιες ασθένειες είναι η κερκόσπορα, η ανθράκωση, η σκωρίαση κ.α. Στην περίπτωση των μυκητολογικών ασθενειών, αρχικά, εμφανίζονται κηλίδες στα φύλλα που σταδιακά ξεραίνονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τρύπες πάνω στα φύλλα. Πολλές  φορές τα συναντάμε στα φύλλα της βερικοκιάς, της ροδακινιάς καθώς και στα φύλλα του παντζαριού και του σέσκουλο.



Για την προληπτική αντιμετώπιση, ψεκάζουμε με βρέξιμο θειάφι και χαλκό στα τέλη του χειμώνα, πριν ανοίξει η νέα βλάστηση, όταν φουσκώσουν οι οφθαλμοί. Γενικότερα, για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών, τόσο σε καρποφόρα δέντρα αλλά και κηπευτικά, πραγματοποιούμε προληπτικούς ψεκασμούς με βρέξιμο θειάφι και χαλκό στο φύλλωμα των φυτών την περίοδο της άνοιξης, για να προλάβουμε την εμφάνιση των προσβολών.