ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ

11 Ιουνίου, 2020

Η πιπεριά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, ποώδες και θαμνώδες φυτό του γένους Καψικόν (Capsicum). Ανήκει στην τάξη Στρυχνώδη (Solanales) της οικογένειας  Στρυχνοειδών  (Solanaceae).
Υπάρχει σε 50 περίπου είδη ανά τον κόσμο, άλλοτε με γλυκούς και άλλοτε με καυτερούς καρπούς.



Χαρακτηριστικά

Είναι φυτό μονοετές ή διετές, ποώδες, με κορμό και βλαστούς, διακλαδίζεται και έχει την τάση να αναπτύσσεται προς τα πάνω. Οι βλαστοί είναι ελαφρά ξυλώδης στη βάση, αναπτύσσονται σε ύψος 30–80cm, είναι εύθραυστοι και με το βάρος της καρποφορίας πολλές φορές σπάζουν.
Αρχικά το φυτό αναπτύσσεται μονοστέλεχο, σχηματίζει κορμό (κύριο βλαστό), και στη συνέχεια διακλαδίζεται και σχηματίζει δύο και σπανιότερα τρεις βλαστούς (βλαστοί πρώτης τάξης). Μεταξύ των δύο αυτών βλαστών σχηματίζεται ο πρώτος οφθαλμός – άνθος που θα δώσει τον πρώτο καρπό. 

 





Το φυτό έχει ύψος 50–75cm, βλαστούς που στην αρχή είναι τρυφεροί και στη συνέχεια ξυλώδεις, φύλλα σχετικά μικρά, ανοιχτοπράσινα, άνθη λευκά που φύονται μεμονωμένα σε ομάδες των 2 ή 3.

Ο καρπός της πιπεριάς είναι πολύσπερμος πράσινος ή κιτρινοπράσινος, που γίνεται κόκκινος ή κίτρινος όταν ωριμάσει. Το σχήμα του, ανάλογα με την ποικιλία, είναι κωνικό και μακρύ έως σφαιρικό ή τοματόμορφο.


Πολλαπλασιασμός

Γίνεται με σπορά σε σπορείο ή σε ατομικά γλαστράκια ή δίσκο σποράς και στη συνέχεια μεταφυτεύεται στις τελικές θέσεις της καλλιέργειας.




Συγκομιδή

Οι γλυκείς καρποί είναι μεγαλύτεροι από τους καυτερούς, αυλακωτοί και διογκωμένοι. Μαζεύονται 60–80 μέρες μετά από τη μεταφύτευση του φυταρίου και όταν έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα, πριν ωριμάσουν.


Ποικιλίες

Στην Ελλάδα η πιπεριά καλλιεργείται σε όλη σχεδόν τη χώρα σε λαχανόκηπους και θερμοκήπια. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Βόρεια Ελλάδα. 
 



Οι κυριότερες ποικιλίες είναι
η πράσινη της Νέας Μαγνησίας με τους γλυκούς και σαρκώδεις καρπούς
η φλάσκα
η Φλωρίνης με τους κόκκινους καρπούς γλυκούς ή καυτερούς, σχήματος κωνικού, μακριού, μετρίου μεγέθους
Τσούσκα με ελαφριά καυτερή γεύση και κιτρινοπράσινο χρώμα,
κίτρινη Κουφαλίων
πιπερούδι που γίνεται τουρσί και καλλιεργείται στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, και άλλες.

Η ξερή, τριμμένη κόκκινη πιπεριά σε ορισμένες περιοχές είναι γνωστή και σαν μπούκοβο.


Στην κουζίνα

Χαρακτηρίζει σήμερα πολλές κουζίνες της Ανατολής, της Ινδίας, της Άπω Ανατολής και Λατινικής Αμερικής, ενώ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ισπανία και το Μεξικό. Στα θερμά κλίματα η καυτερή πιπεριά καταναλώνεται πολύ, καθώς ερεθίζει ορισμένα κέντρα του υποθαλάμου, προκαλώντας εφίδρωση και μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.




Γνωστότερα από τα μπαχαρικά που παράγονται από την καυτερή πιπεριά είναι το τσίλι και το καγιέν, από ξηραμένους καρπούς των ποικιλιών Frutescens και Annum, και η καυτερή σάλτσα Ταμπάσκο. Η γλυκιά πάπρικα προέρχεται από μία ποικιλία με ιδιαίτερο άρωμα αλλά μη καυτερή.


Πλούσιοι σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α, τρώγονται σε σαλάτες ή μαγειρεμένοι. Αποτελούν ένα από τα κύρια υλικά της ελληνικής κουζίνας, καθώς χρησιμοποιούνται στη χωριάτικη σαλάτα, στα γεμιστά, αλλά και ως συμπλήρωμα σε σάλτσες κ.λ.π.

Οι καυτεροί καρποί χρησιμοποιούνται ψητοί ως ορεκτικό ή γίνονται σκόνη και χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό. Η καυστικότητα των καρπών οφείλεται σε μία ουσία, την καψαϊκίνη, ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται στο εσωτερικό τους.

 

Πιπεριές στο πιάτο



Ντιπ με πιπεριά Φλωρίνης
 




 
Υλικά

700 γρ πιπεριές Φλωρίνης (περίπου 16)
ελαιόλαδο
ξύδι (χρησιμοποίησα μηλόξυδο)
2 σκελίδες σκόρδο περασμένες από την πρέσα
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

 

  • Προθερμαίνουμε το φουρνο μας στους 200 βαθμούς σε αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου

  • Πλένουμε, καθαρίζουμε - κόβουμε δηλαδή τα καπάκια απο τις πιπεριές και τις βάζουμε στη λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά (θα μαυρίσουν αλλά δε μας πειράζει)

  • Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές και τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ

  • Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ξύδι, λάδι σύμφωνα με το γούστο μας.

  • Αφήνουμε να κρυώσει και διατηρούμε στο ψυγείο, σε γυάλινο τάπερ



Μπορείτε να αγοράσετε σπόρους σπανάκι

Πιπεριά φλωρίνης 4261



 

Κωδικός: 12764

Τιμή: 0,90€


Πιπεριά φλάσκα κόκκινη 4121



Τιμή: 0,90€



Πιπεριά φλάσκα κίτρινη 4111



 

Κωδικός: 12761
Τιμή: 0,90€


Πιπεριά μακριά κέρατο πράσινη 4201



 

Κωδικός: 12756

Τιμή: 0,90€


Πιπεριά μακριά καυτερή 4171


 

Κωδικός: 12757

Τιμή: 0,90€


Για παραγγελίες μπορείτε να μας στείλετε email sales@gardenmagazine.gr
ή καλέστε μας στο 210 77 12 713.