ΧΡΩΜΑ ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΒΛΑ

22 Σεπτεμβρίου, 2020

Συνήθως ένας κήπος στην πόλη λόγω του μικρού μεγέθους του, δεν μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα φυτά όπως δένδρα, μια μεγάλη ποικιλία από θάμνους σε μεγάλες ομάδες. Τα διαθέσιμα τετραγωνικά είναι λίγα και γίνονται ακόμα πιο λίγα όταν χρειαστεί να εντάξουμε μέσα σε αυτά και δομικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την χρήση από τους ιδιοκτήτες. Πλακόστρωτα και μονοπάτια για την κίνηση μέσα στο χώρο, καθιστικά με τραπεζάκια για φαγητό η καφέ, ή και άλλα στοιχεία διακοσμητικά όπως ένας μικρός καταρράκτης ή μια πισίνα, καταναλώνουν ωφέλιμο χώρο από τον κήπο.
Φυτά, μεγάλα και μικρά!

Στα τετραγωνικά που απομένουν θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να φυτέψουμε το φυτικό μας υλικό. Είτε αυτό λέγεται συνθέσεις με λουλούδια, ομάδες μικρών ή μεσαίων θάμνων είτε γρασίδι. Για κάποιο δένδρο ίσως να γίνεται λόγος από τη στιγμή που ο χώρος το «αντέχει». Ένα δένδρο μεσαίου μεγέθους όπως η Ακακία, η Ελιά, η Κατάλπη που είναι δένδρα ούτε μεγάλα ούτε μικρά, με μεγάλη κόμη και ωραία σκιά για το καλοκαίρι μπορούν να  φιλοξενηθούν στον κήπο και να φιλοξενήσουν και ένα μικρό καθιστικό κάτω από το πυκνό φύλλωμά τους.
Φυτά αρωματικά...


Λεβάντες, δενδρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη είναι μερικά από τα εκατοντάδες αρωματικά που υπάρχουν. Σχεδόν τα περισσότερα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Λίγο προσοχή θέλει στην θέση που θα διαλέξουμε για αυτά. Μπόλικο ήλιο, προσοχή στο νερό και το αποτέλεσμα θα είναι τέλειο. Όμορφα χρώματα από τα γεμάτα άρωμα φύλλα τους, πολύχρωμα μικρά λουλούδια, ωραία σχήματα από τις ομάδες φύτευσης. Τα περισσότερα από αυτά θα μας συνοδεύσουν και πέρα από το κήπο, προσφέροντας μας το άρωμα τους στο φλιτζάνι μας και την γεύση τους στο φαγητό μας.
 
Πράσινη κίνηση και πράσινα χαλιά


Περπατώντας μέσα στο κήπο από το ένα μέρος στο άλλο τι καλύτερο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε από τα «πράσινα χαλιά»! Χαλιά και όχι χάλια, είναι το αποτέλεσμα που μας δίνει μια στρωμένη επιφάνεια από χλοοτάπητα. Μας επιτρέπει να κινηθούμε μέσα στον κήπο χωρίς να πατάμε σε μπετό ή πλακόστρωτο αλλά ούτε και σε χώμα. Μια ωραία πράσινη επιφάνεια γεμάτη δροσιά το καλοκαίρι συνδέει με τον καλύτερο τρόπο τα επιμέρους στοιχεία του κήπου. Τις σκληρές λόγω υλικών επιφάνειες με τα μαλακά και όμορφα φυτά.

Και που να κάτσω να πιω ένα καφέ!


Εύλογο το ερώτημα. Να αγοράσω ένα καθιστικό ή να κτίσω ένα. Και οι δύο λύσεις είναι σωστές αρκεί να ταιριάζουν στο κήπο μας. Θα πρέπει να προσέξουμε τα τετραγωνικά που προσφέρονται για αυτόν τον λόγω. Το καθιστικό δεν θα πρέπει να «μπουκώσει» και να κλείσει το χώρο, αντίθετα θα πρέπει αν όχι να τον αναδείξει τουλάχιστον να τον τονίσει. Είναι το σχεδόν απαραίτητο στοιχείο σε ένα κήπο. Εκεί να κάτσουμε για να πιούμε το καφέ μας, εκεί για να χαλαρώσουμε, εκεί για να απολαύσουμε τον κήπο μας. Καλό συνδυασμό των φυτών και των υλικών του καθιστικού και η επιτυχία είναι σίγουρη.
 
 


Πάρε και ένα φρούτο!

Ναι! μέσα στον απόλυτα καλλωπιστικό κήπο εντάσσονται με επιτυχία φρούτα και οπορωφόρα δένδρα. Ιδανικές συνθήκες αν μπορούμε να εξασφαλίσουμε για αυτά τα δένδρα και θα είναι έτοιμα να μας προσφέρουν τους νόστιμους καρπούς τους. Είναι ψέμα το ότι μία λεμονιά ή μια πορτοκαλιά, μια μηλιά ή μια αχλαδιά δεν ταιριάζει σε ένα αστικό και καλλωπιστικό κήπο. Η παρακάτω φωτογραφία είναι τα επιχειρήματά μου σε εικόνα.


Σχετικά άρθρα

 

ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ