Επισκεψη στο «ανοικτο σκηνικο» των φυτωριων SOLITAIR

11 Οκτωβρίου, 2025 Κήπος
 
(https://www.solitair.be/ )
 
Ένας χώρος φυτωριακός σαν σκηνικό μυστηριώδους «πασιέντζας» , βγαλμένος από περιπέτεια του James Bond.



ΑΛΕΕΣ ΜΕ ΦΥΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ



ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΓΟΥΣΤΑ


ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΣΚΗΝΙΚΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΗΠΟΤΕΧΝΕΣ



ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ

H Κηποτεχνία είναι σε μεγάλο βαθμό …σκηνοθεσία. Από τη ματιά του ανθρώπου που δημιουργεί κήπους , με τη λογική των οικοσυστημάτων πιά, δίνω μεγάλη βάση στον παράγοντα εκείνο που θα λειτουργήσει ως πρωταγωνιστής , με απλότητα και φυσικότητα.
Και συνήθως , η αναζήτηση στο «εστιακό σημείο» έχει να κάνει με κάποιο δέντρο, μνημειακό, ιστορικό ή βετεράνο, που να είναι ή να «δείχνει» φυσικό, στο περιβάλλον του και κατ’ επέκταση , στον κήπο. 



ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕ ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΦΤΕΡΕΣ  ΓΙΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ
 
Όντας λάτρης των ταινιών James Bond,  παρατηρώ ιδαίτερα τους χαρακτήρες των «κοριτσιών» του , που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και την πλοκή του έργου. Είναι πάντα στο επίκεντρο, ενώ είναι παρούσες στην τελευταία σκηνή κάθε έργου.



ΣΩΤΗΡΗΣ, VALERIE, ΝΙΚΟΣ

Η αλήθεια είναι ότι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας είναι η Solitaire, με την Jane Seymour, που παίζει το ρόλο μίας «χαρτορίχτρας» με πασιέντζες που καθορίζουν της μελλοντικές κινήσεις του Dr Kananga στον υπόκοσμο των ναρκωτικών και του ghetto των  νέγρων στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 70, στο “Live and let die” (1973). «Πασιέντζα» λοιπόν, και περιμένει να βγεί ένα «φιλικό χαρτί» κάθε φορά για να προχωρήσει η πλοκή του έργου.



ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΡΙΖΟΜΠΑΛΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΥΛΙΚΟ (ΓΙΟΥΤΑ Ή ΛΙΝΑΤΣΑ )
 
«Πασιέντζα» (Solitair) δημιούργησε με το δικό του τρόπο ο Βέλγος φυτωριούχος,  ίδρυσε το 1986  το φυτώριο, κάνοντας πράξη ότι κάθε «ονειροπόλος» επαγγελματίας του χώρου έχει στο μυαλό του: να βάλει κάπου δέντρα διαφόρων ειδών και να τα αφήσει να εξελιχθούν «φυσικά», όπως στο δάσος , για να τα έχει μετά από 30 χρόνια και παραπάνω , ως «ζωντανά μνημεία» για κήπους και πάρκα , έτοιμα να πρωταγωνιστήσουν στα πιο όμορφα έργα.



ΦΥΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ



ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΥΞΑΡΙΑ ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ

Στο συγκεκριμένο φυτώριο, απασχολούνται πλεόν οι δύο κόρες του Caroline και Valerie , που μεγάλωσαν μέσα σε αυτό , και τώρα δρέπουν τους καρπούς της σκέψης του πατέρα: προσφέρουν ως «σκηνικό»  δέντρα πολλών ειδών (πάνω από 150) , για διάφορες κλιματικές συνθήκες (αρκετά αγγίζουν και την Ελλάδα , όπως Αριά, Πλατάνι, Σφένδαμος , Ιτιά , Καραγάτσι, Κέλτιδα, διάφορα Καρποφόρα ) σε διάφορα σχήματα «φυσικά» και μη , έτοιμα για φύτευση. Ένα σχόλιο για τα διαμορφωμένα, κυρίως κωνοφόρα, Ίταμους και Καρποφόρα: έχουν «προκύψει» ως σχήματα και μορφές με βάση σκέψεις παλαιότερων πελατών και σήμερα δίδονται σε έτοιμους παλιούς κήπους, νέα έργα αλλά και …σκηνικά ταινιών! 



ΦΕΛΛΟΔΕΝΔΡΟ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΕ ΝΗΣΙ

Έτσι , συναντούν την αγαπημένη τους Solitaire  κάπου στον χρόνο και σίγουρα κάνουν τη δουλειά τους μέσα στον κήπο  με την ιστορία που κουβαλούν από τη φροντίδα των ανθρώπων του φυτωρίου.  H διαχεϊριση εϊναι απόλυτα φιλική στο περιβάλλον.
 
Η επίσκεψη στο φυτώριο έγινε στο πλαίσιο της GrootGroenPlus 2025 στο Zundert της Ολλανδίας , αρχές Οκτωβρίου , μαζί με τον συνάδελφο Σωτήρη Παπαδάκη. Όχι άλλες λέξεις, ας αφήσουμε τα δέντρα να μιλήσουν μέσα από το φωτογραφικό άλμπουμ και τις λεζάντες…
 
Νίκος Θυμάκης
Κηποτέχνης/Γεωπόνος MSc
Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιστορικών Κήπων και Πάρκων (ERHG) 
Αν. Επιμελητής Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων και Επιμελητής Μελισσοκομικού Βοτανικού Κήπου APIVITA (μέλη BGCI)