ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ``ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ`` ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

19 Ιανουαρίου, 2021

Οι κήποι , η αρχιτεκτονική τοπίου και η διαχείριση πρασίνου  αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία όλων των πολιτισμών από τις αρχές του κόσμου έως σήμερα. Σε έναν από τους αρχαιότερους και με πλούσια παράδοση πολιτισμούς όπως ο Ιαπωνικός όχι μόνο δεν θα μπορούσε η αρχιτεκτονική τοπίου και η διαμόρφωση κήπων να απουσιάζει αλλά θεωρούνται και από τις σημαντικότερες εκφάνσεις τέχνης και πολιτισμού .
Μάλιστα ύστερα από την επαφή των δυτικών πολιτισμών με την Ιαπωνική «κουλτούρα» στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα εντύπωση προκάλεσαν τόσο οι αυτοκρατορικοί κήποι όσο και οι κήποι των οικιών της αριστοκρατικής τάξης των Ιαπώνων , σε τέτοιο βαθμό που οι δυτικοί (και όχι μόνο ) πολιτισμοί προσπάθησαν να αντλήσουν στοιχεία από αυτούς έως και να ''δανειστούν’’.

Όμως τι γίνετε όταν σε μια μεσογειακή χώρα όπως η Ελλάδα όταν κάποιος από εμάς θα ήθελε να προσδώσει ένα αέρα από την Άπω Ανατολή και την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου στον δικό του κήπο ;


Φυτικό Υλικό

Ένα από τα βασικά στοιχεία του κήπου άρα και του Ιαπωνικού είναι η ορθή επιλογή του φυτικού υλικού καθώς πρέπει να υπάρχει μια σχετική αρμονία τόσο στα χρώματα όσο και στο μέγεθος των φυτών που θα επιλεγούν . Οι Ιαπωνικοί κήποι αποτελούνται κυρίως από φυτά μικρής έως μεσαίας ανάπτυξης φυτά τα οποία θα έχουν μικρά άνθη χωρίς ιδιαίτερα έντονο χρώμα αλλά επίσης να γίνετε εμφανής η εναλλαγή όλων των εποχών  στον κήπο μέσα από το φυτικό υλικό .


Όλα τα παραπάνω στοιχεία απαντώνται στα ελληνικά φυτά και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά κόρον σε ένα κήπο με Ιαπωνικό στυλ . (π.χ. λεβάντα ,γκάουρα , αγγελικές κ.α.). Μιας και ένα από τα κυρίαρχα χρώματα είναι το πράσινο μια συμβουλή είναι η τοποθέτηση φυσικού χλοοτάπητα .

Πέτρινα Στοιχεία

Σε ένα κήπο όπως τον ιαπωνικό  απαραίτητα στοιχείο αποτελεί η επιλογή λίθινων στοιχείων όπως οι βράχοι , η ψηφίδα, βότσαλα καθώς και η άμμος τα οποία τοποθετημένα στην σωστή θέση μέσα στον χώρο θα προσδώσουν στον κήπο μια φυσικότητα και εναρμονισμό με το περιβάλλον καθώς και το στοιχείο της κίνησης (π.χ. του νερού ) με τα διαφορετικά σχήματα που θα φτιαχτούν .
Υγρό στοιχείο


Μιας και οι ιαπωνικοί κήποι πρέπει να αναπαριστούν όσο το δυνατόν με περισσότερη ακρίβεια το φυσικό περιβάλλον με την μεγαλύτερη δυνατή αρμονία δεν θα μπορούσε να λείπει ίσως το σημαντικότερο στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής , το νερό . Το υγρό στοιχείο απαραίτητο σε κάθε ιαπωνικό κήπο μπορεί είτε να είναι βρίσκετε σε «ακινησία» (π.χ. μικρή λίμνη ) ή να βρίσκετε σε συνεχής κίνηση στοιχείο όπως αναφέραμε απαραίτητό στον κήπο μας .

Το υγρό στον κήπο μας μπορεί να εισαχθεί μέσω μιας ειδικής κατασκευής από καλάμια (Tsukubai) όπου θα επιτρέπει στο νερό να ρέει επομένως να προσδώσει και την φυσική ροή στον κήπο μας καθώς και το στοιχείο του ήχου μέσω της ροής αυτής .


Το υγρό στοιχείο μπορεί να δημιουργήσει μια διαφορετική-ξεχωριστή γωνιά στον κήπο μας με κάποιο μικρής ανάπτυξης φυτό τύπου Bonsai και την επιλογή των σωστών διακοσμητικών στοιχειών .

Εν κατακλείδι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η κατασκευή ενός «Μεσογειακού κήπου με ιαπωνικά στοιχεία» δεν είναι ακατόρθωτη μιας και όλα τα παραπάνω αναφερθέντα στοιχεία υπάρχουν στην χώρα μας και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερα μεγάλος χώρος για την υλοποίησή . Το μόνο που χρειάζεται είναι  φαντασία , όρεξη και σωστή επιλογή των υλικών πάντα με γνώμονα την ΑΡΜΟΝΙΑ  και ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑ

Το παρόν έργο αποτελεί κατασκευή της εταιρείας αρχιτεκτινικής τοπίου
OutdoorDesign στην οποία ανήκει και το φωτογραφικό υλικό του άρθρου.


Περισσότερα  άρθρα


ΚΗΠΟΙ ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ (Α)ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ


ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΟΥ

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΚΗΠΟ