ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΟΥ

01 Απριλίου, 2021

....ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΤΟΠΙΟΥ

Για την ανάπλαση και διαμόρφωση του τοπίου απαιτούνται μικρές ή μεγάλες επεμβάσεις σε αυτό με κατασκευές. Σκάλες, γέφυρες, διάδρομοι, φράκτες, παγκάκια, πέργκολες, μονοπάτια, καθιστικά, στοιχεία νερού είναι μερικές από τις κατασκευές. 
Για την σύνθεση όλων αυτών των στοιχείων δεν χρειάζεται μόνο η συνθετική λειτουργία αλλά και η αισθητική αρτιότητα των στοιχείων που θα χρησιμοποιήθούν σε ένα τοπίο.
Διάδρομοι – Μονοπάτια

Οι διάδρομοι εξυπηρετούν την διακίνηση των πεζών μέσα στον κήπο. Οι διαστάσεις τους εξαρτώνται από το πόσος κόσμος θα περάσει. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή τους απαιτούν τον μεγαλύτερο κόπο και χρόνο , δεδομένου ότι καθορίζουν την αρχιτεκτονική ρυθμολογία και μορφολογία του χώρου και δευτερευόντως την λειτουργία και την σύνδεση των χώρων μεταξύ τους.
Οι διάδρομοι και τα μονοπάτια αποτελούν το κυρίαρχο αισθητικό στοιχείο σε έναν κήπο δίνοντας τις κατευθύνσεις προς όλους τους χώρους χρήσεις.Υδάτινα στοιχεία

Το νερό προσφέρει φως και ζωή ακόμα και στους πιο περιορισμένους χώρους. Η δροσερή οπτική εικόνα, ο ήχος από έναν μικρό καταρράκτη μέχρι και τα λουλούδια που μπορεί να καθρεπτίζονται μέσα σε αυτό, σχηματίζουν μια μικρογραφία όασης στο χώρο του κήπου. Η χρήση μιας μικρής με καταρράκτη και σιντριβάνι είναι κάτι το οποίο μπορούν να το απολαύσουν όλες οι ηλικίες.
Μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε δομικό στοιχείο, ακόμα και αν η επιφάνεια στο έδαφος είναι πολύ περιορισμένη. Όσο πιο απλή είναι η χρήση του νερού σε ένα μικρό χώρο, τόσο καλύτερη εικόνα δίνει. Στοιχείο νερού αποτελούν και οι πισίνες. Το σχέδιο και η αρχιτεκτονική μορφή της πισίνας πρέπει να εναρμονίζονται με την μορφολογία του υπάρχοντος χώρου.

Καθιστικά

Τα στοιχεία τα οποία απαρτίζουν έναν κήπο εξαρτώνται από τον τρόπο χρήσης του, καθώς και από το μέγεθος του κήπου για το οποίο προορίζεται. Οι καθιστικοί χώροι μπορεί να είναι καλυμμένοι με πέργκολες ή τελείως ανοικτοί.


Φωτισμός

Ο φωτισμός σε έναν κήπο εφαρμόζεται για πρακτικούς και για διακοσμητικούς σκοπούς. Από πρακτικής άποψης, ένας κήπος θα πρέπει να φωτίζεται σωστά την νύχτα για να χρησιμοποιηθεί για φαγητό αλλά και για ασφάλεια.
Από διακοσμητικής άποψης, ο φωτισμός μεγεθύνει την απόλαυση που προσφέρει ο κήπος όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον χειμώνα, προσδίδοντας στο χώρο μεγαλύτερη διάσταση.

Γλάστρες

Οι γλάστρες αποτελούν ένα ανεκτίμητο στοιχείο που προσθέτει ομορφιά όχι μόνο στο μπαλκόνι αλλά και στον κήπο. Υπάρχουν πολύ χώροι όπου οι γλάστρες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.
Οι γλάστρες με το σχήμα, το χρώμα και τη διακόσμηση τους, όταν είναι σωστά τοποθετημένες βοηθούν να τονιστεί η διαρρύθμιση ενός μικρού κήπου. Η σωστή γλάστρα ακόμα και χωρίς κάποιο φυτό , προσλαμβάνει από μόνη της γλυπτική ποιότητα.

 

Η φωτογραφίες είναι απο τη εταιρεία Outdoordesign


Σχετικά άρθρα

 

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ

ΟΡΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ