ΟΡΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

16 Μαϊου, 2017
Ένας κήπος ως ένα δυναμικό σύνολο φυτών και διακοσμητικών στοιχείων μπορεί να εξυπηρετεί πολλές και διαφορετικές ανάγκες.Ξεκινώντας από τα πολύ βασικά, ο κήπος συνήθως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σπιτιού ή της κατασκευής που περιβάλει προσθέτοντας αισθητική. Ωστόσο με τον σωστό σχεδιασμό του κήπου μπορούν να εξυπηρετούνται και άλλες ανάγκες όπως:
  • Η δημιουργία μιας ήσυχης γωνιάς χαλάρωσης
 
  • Χώρος για αθλοπαιδιές
 
  • Χώρος barbeque και συνεστίασης
 
  • Οπτική απομόνωση από το περιβάλλοντα χώρο γύρω του οικοπέδου (δρόμοι, όμορες κατοικίες) με φυτοφράχτες
 
  • Ηχομόνωση από το περιβάλλοντα χώρο
 
  • Φύτευση καρποφόρων δέντρων (όπως εσπεριδοειδή)
 
  • Μικρό περιβόλι με οπωροκηπευτικά

Η δυναμική παράμετρος των στοιχείων του κήπου μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε έναν κήπο που θα μεταμορφώνεται με τις εποχές του έτους, προσδίδοντας έτσι διαφορετικά αισθητικά χαρακτηριστικά. Σχεδιάζοντας με αυτήν την πρόβλεψη και κατασκευάζοντας τα στατικά στοιχεία (μονοπάτια, συντριβάνι, βραχόκηπος, παγκάκια, πέργκολες) ανάλογα μπορούμε να αναδείξουμε ή να κρύψουμε όμορφες ή αδιάφορες όψεις του σπιτιού.

Φυτικοί συνδυασμοί
Σπόροι και Φυτά

Δυστυχώς για κάποιους από εμάς τα σχέδια του κήπου περιορίζονται από τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους και όχι από την φαντασία μας.
Έτσι ενώ οι περισσότεροι θα ήθελαν τον κήπο τους άμεσα υλοποιήσιμο τις περισσότερες φορές αυτό είναι δύσκολο. Μια πιο εφικτή λύση είναι ο συνδυασμός της προμήθειας έτοιμων φυτών για κάποια σημεία του κήπου και παράλληλα η δημιουργία ενός μικρού φυτωρίου, που θα καλλιεργηθούν τα υπόλοιπα φυτά, φυτεύοντας σπόρους παρακολουθώντας με αυτό τον τρόπο την εξέλιξή τους, έχοντας την ευκαιρία να βλέπουμε τον κήπο να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται και την δυνατότητα να τον προσαρμόζουμε στον δικό μας προσωπικό στυλ.

Ξεφυλλίζοντας βιβλία και περιοδικά επίσης είναι μια καλή πηγή πληροφοριών και ιδεών , σημειώνοντας κάθε φορά φυτικούς συνδυασμούς και ιδέες.

Αλλοι τρόποι έμπνευσης είναι να επισκεφτείς και να παρατηρήσεις κήπους ακόμα και μέσα στην πόλη σου αποκομίζοντας ιδέες από φυτικούς συνδυασμούς και σχεδιαστικές λύσεις.

Η επιλογή φυτών για το σχέδιο του κήπου σου, μπορεί να εξελιχθεί σε μια χρονοβόρα και καταπιεστική διαδικασία και η απόφαση να είναι ιδιαίτερα δύσκολη ειδικά εάν δεν ξέρεις εκ των προτέρων και δεν είσαι σίγουρος ποια φυτά και γιατί να χρησιμοποιήσεις.

Ωστόσο μια μικρή έρευνα, σε βιβλία, σε πολλά και ενημερωμένα web sites καθώς και επιτόπια επίσκεψη σε φυτώρια, θα βοηθήσουν στην τελική απόφαση.