ΕΝΑΣ ΚΗΠΟ ΓΕΜΑΤΟΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ

10 Νοεμβρίου, 2017
ΕΝΑΣ ΚΗΠΟ ΓΕΜΑΤΟΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ

Μπορεί λόγο καταστάσεων να ξαναγυρνάμε στα παλιά, αλλά καμιά φορά μπορεί να είναι και για καλό σε ορισμένες περιπτώσεις, για να μάθουμε να ζούμε καλύτερα. Στην περίπτωση μας η δημιουργία ενός κήπου ή ενός μπαλκονιού με βρώσιμα φυτά, λαχανικά και βότανα αποτελεί μια καλή λύση για να έχουμε τα δικά μας αγαθά αλλά και για έναν ξεχωριστό χώρο πρασίνου έξω από το σπίτι μας, γεμάτο με χρώματα και μυρωδιές.Φυτά όπως η ελιά, η συκιά, το αμπέλι, μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό και χωρίς ιδιαίτερες φροντίδες πλαίσιο για τον κήπο σας. Σίγα σιγά όλοι αρχίζουμε να μαθαίνουμε να σπέρνουμε και να φυτεύουμε λαχανικά δημιουργώντας το δικό μας μποστάνι, μιας και οι κλιματικές αλλαγές το ευνοούν. Αν το θέσουμε ακόμα πιο πολύ, ένας εδώδιμος κήπος μας βοηθάει και από την αλόγιστη σπατάλη νερού. Όπως θα διακρίνατε τα οφέλη είναι αρκετά....μήπως να το ξανασκεφτείτε?Σε έναν βρώσιμο κήπο μπορούν να φυτευτούν αειθαλή δέντρα και θάμνοι καθώς και φυτά εδαφοκάλυψης και αναρριχώμενα. Τα οποία παράγουν φρούτα, καρπούς. Μπορούν να προστεθούν και λαχανικά καθώς και να φυτευτούν βότανα και μπαχαρικά δίνοντας ξεχωριστή νότα στην κουζίνα. Πώς όμως θα επιλέξετε φυτά;Αρχικά αν θέλετε να φυτεύετε οπορωφόρα δέντρα, μπορούν να φυτευτούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλα κηπευτικά. Γενικά δεν χρειάζονται ιδιαίτερες φροντίδες αρκεί να βρίσκονται σε προστατευόμενο χώρο και ηλιόλουστο. Τα μόνο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα και προσβάλλονται πολύ εύκολα από ασθένειες είναι οι πορτοκαλιές. Αειθαλή δέντρα όπως η ελιά μπορείτε να την φυτέψετε. Το φθινόπωρο μάλιστα θα έχετε την δυνατότητα να μαζέψετε και τους καρπούς της, αυτό φυσικά εξαρτάται και από την ηλικία του φυτού.
Επιπλέον οι αμυγδαλιές, οι βερικοκιές, φωτίζουν τον κήπο στα τέλη του Χειμώνα με τα πρώιμα άνθη τους. Επίσης η δαμασκηνιά, μπορεί να ανεπτύχθη εύκολα. Θα ανταμειφτείτε, δίνοντας σας συνέχεια καρπούς.
Η φυλλοβόλα και ανθεκτική Ροδία, δίνει με το χρώμα της ένα ξεχωριστό θέαμα στον κήπο.Μικρές συμβουλές:
• Να συλλέγετε τα φρούτα πριν ωριμάσουν και να τα αφήνεται στην κουζίνα μέχρι να γίνουν υπερώριμα
• Θα πρέπει να προσέξετε το χώμα να είναι καλό και να γίνεται καλή αποστράγγισηΣτο μποστάνι σας, μπορείτε να φύγετε λίγο από τα συνηθισμένα και να φυτέψετε πράσινα σπαράγγια. Μαζέψτε τα τρυφερά βλαστάρια, βράστε τα και κάντε τα μια ωραία σαλάτα. Η αγκινάρα, αποτελεί στολίδι για έναν κήπο όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, βάση των αρχιτεκτονικά δομημένων φύλλων της.
Από βότανα μπορείτε να δημιουργήσετε παρτέρια στον κήπο, βάζοντας φασκόμηλο, θυμάρι, ρίγανη, κόλιανδρο, κύμινο κ.α. Το μόνο που χρειάζονται είναι ήλιο! Από την άλλη τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σχοινόπρασο συμπληρώνουν τον κήπο.Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέραμε παραπάνω, το κλίμα της χώρας μας ευνοεί την ανάπτυξη όλων των βρώσιμων φυτών. Επομένως δεν έχουμε παρά να εμπλουτίσουμε τον κήπο και τα μπαλκόνια μας με εδώδιμα φυτά, βότανα και λαχανικά, προσφέροντας μας τους καρπούς και τα αρώματα τους χωρίς ιδιαίτερες φροντίδες.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΩΜΑ ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΒΛΑ