ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ

ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ ΜΑΡΙΑ 19 Ιανουαρίου, 2016 Κήπος
Το κλάδεμα είναι μία από τις σημαντικότερες καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται το φυτό για να ανθίσει να καρποφορήσει και να αναπτυχθεί σωστά..Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγιές για το κλάδεμα,απλά κάποιες βασικές αρχές που πρέπει να γνωρίζουμε

Το κλάδεμα στα περισσότερα φυτά θα πρέπει να γίνεται κατά την περίοδο του ληθάργου τους,δηλαδή αργά το Φθινόπωρο έως τα μέσα του Χειμώνα.Δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες για κλάδεμα όλα τα είδη.

Τα φυλλοβόλα κλαδεύονται Χειμώνα,ενώ τα αειθαλή όλο το χρόνο προσέχωντας τις καιρικές συνθήκες και την ανθοφορία τους.Είδη που ανθίζουν το Χειμώνα τα κλαδεύουμε μόλις τελειώσει η ανθοφρία τους.

Προσοχή όμως,πρέπει να αποφεύγουμε το κλάδεμα τις πολύ κρύες ημέρες και τις ημέρες του καύσωνα δίοτι υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών.Μερικές ασθένειες που προκαλούνται με το κλάδεμα είναι ξηράνσεις κλάδων,καστανό μεταχρωματισμό του προσβεβλημένου ξύλου,αργύρωση των φύλλωνκ.α.

Οι τομές θα πρέπει να είναι λείες,λοξές και όσο το δυνατό μικρότερου εμβαδού.Θα πρέπει να γίνονται 2-6εκ. πάνω από τον οφθαλμό με αντίθετη φορά από αυτόν. Τα εργαλεία κλαδέματος θα πρέπει να είναι κοφτερά ώστε να μας διευκολύνουν στο κλάδεμα και να αποφεύγονται οι ζημιές των φυτών.Θα πρέπει επίσης να απολυμαίνονται καλά για να αποφεύγεται η μετάδοση ασθενειών.

Τα βασικά εργαλεία που πρέπει να έχουμε είναι, ψαλίδι κλαδέματος, κλαδευτήρα με μακριά λαβή και ένα πριόνι κλαδέματος.

Υπάρχουν τρείς κατηγορίες κλαδέματος,ανάλογα με τον σκοπό τον οποίο γίνεται.Έτσι έχουμε:
  1. Κλάδεμα διαμόρφωσης.Γίνεται συνήθως στα πρώτα στάδια της ζωής του φυτού ελέγχοντας τη βλάστηση και δίνοντας το σχήμα που επιθυμούμε.
  2. Κλάδεμα καρποφορίας.Γίνεται για να ελέγχουμε την ποσότητα και την ποιότητα της καρποφορίας.
  3. Κλάδεμα ανανέωσης.Αφαιρούνται τα γερασμένα και μολυσμένα φυτικά μέρη. Μερικά tips για σωστό κλάδεμα. 
Σε περίπτωση που αφαιρέσετε πολύ φύλλωμα από το φυτό σας,θα πρέπει να το προστατέψετε από τον ήλιο και τη ζέστη,διότι οι εσωτερικοί βλαστοί κινδυνεύουν από εγκαύματα. 

Σε ένα γερασμένο φυτό το κλάδεμα ανανέωσης καλό θα είναι να συνοδεύεται και από λίπανση. Με το κλάδεμα θα αναπτυχθούν νέοι βλαστοί και η λίπανση θα τους θρέψει. 

Όταν φυσά δυνατός αέρας θυμηθήτε να ποτίσετε το φυτό σας περισσότερο τις επόμενες ημέρες ,διότι οι τομές από το κλάδεμα αυξάνουν την εξάτμιση.