13 ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

18 Μαρτίου, 2021


Άραγε έχετε σκεφτεί ποσά λαχανικά μπορούμε να έχουμε στον κήπο μας την Άνοιξη; Σας τα έχουμε συγκεντρώσει και σας τα παρουσιάζουμε!


ΑγκινάραΗ αγκινάρα είναι πολυετές λαχανικό.
Αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου και φτάνει σε ύψους περίπου 1,5 μ. Είναι φυτό ιθαγενές της Αφρικής, καλλιεργείται, όμως σε πολλά μέρη. Προτιμά θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος και εδάφη χωρίς πολλή υγρασία.
Το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική για το άνθος του που έχει σχήμα σφαιρικό, λίγο μακρύ και σαρκώδες. Τα εξωτερικά πέταλα του άνθους καταλήγουν σε αγκαθωτή άκρη και είναι σκληρά.Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, νιασίνη και C.


Μπρόκολο
Στο μπρόκολο αρέσει ο δροσερός καιρός και ένα ηλιόλουστο σημείο για να μεγαλώσει. Είναι ετήσιο φυτό. Το μπρόκολο προτιμά την υγρασία και θέλει καλό πότισμα όταν φυτευτεί. Η συγκομιδή των ανθοκεφαλών γίνεται 60-100 μέρες μετά από το φύτεμα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την ποικιλία.


Λάχανο

Το λάχανο είναι διετές φυτό και καλλιεργείται ως ετήσιο για τη φυλλώδη κεφαλή του. Είναι κοντός βλαστός από τον οποίο βγαίνουν πολλά φύλλα και έτσι δημιουργείται τη γνωστή στρογγυλή μορφή του. Λαχανικό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στην καλλιέργεια του. Τα φύλλα του λάχανου τρώγονται φρέσκα ή και μαγειρεμένα.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, όμως οι ποικιλίες με τα σκούρα φύλλα διευκολύνουν την εμφάνιση παρασίτων όπως τα σκουλήκια.


ΚαρόταΤο καρότο είναι διετές και καλλιεργείται ως λαχανικό. Διατίθενται σε διάφορα χρώματα, όχι μόνο στο τυπικό πορτοκάλι. Οι σπόροι πρέπει να σπέρνονται απευθείας στον κήπο. Τα καρότα αρέσκονται στον ήλιο και σε εδάφη με άφθονη υγρασία και καλά στραγγιζόμενα. Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα και χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία. Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μήκος της ρίζας. Τα φύλλα βγαίνουν από τη κορυφή της ρίζας και έχουν μακρύ μίσχο.
Τα καρότα που καλλιεργούνται την άνοιξη, επειδή μεγαλώνουν γρήγορα διατηρούν τη γλυκιά γεύση τους στο ζεστό έδαφος.


ΚουνουπίδιΤο κουνουπίδι δεν έρχεται μόνο στην κοινή λευκή ποικιλία, αλλά υπάρχουν επίσης πράσινες, μοβ και πορτοκαλί. Η ανθοκεφαλή συνήθως είναι άσπρη με σχήμα σφαιρικό , που περιβάλλεται από μερικά φύλλα. Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης της αποτελείται από πολλά συγκεντρωμένα μπουμπούκια λευκού χρώματος.
Το κουνουπίδι προτιμά τον ήλιο και να είναι προφυλαγμένο από τους δυνατούς αέριδες. Εύκολα μπορεί να αναπτυχθεί και σε γλάστρα.


ΣέλινοΈντονα αρωματικό φυτό, με σκληρό βλαστό, ρίζες σαρκώδεις και ινώδεις φύλλα. Το ύψος του φτάνει τα 90cm. Xρειάζεται γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία για να ευδοκιμήσει.
Μεμονωμένοι μίσχοι μπορούν να κοπούν από το εξωτερικό του φυτού και να χρησιμοποιηθούν όπως απαιτείται.


Πράσα

Αν και τα πράσα μοιάζουν με μεγάλα πράσινα κρεμμύδια, έχουν πιο ήπια γεύση. Ξεχωρίζουν από τον μακρύ λεπτό λαιμό, τα στενόμακρα πράσινα φύλλα που ξεκινούν από ένα λευκό βολβό που σχηματίζεται μέσα στο έδαφος. Αναπτύσσονται καλύτερα στον ήλιο, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν και στην ελαφριά σκιά. Τα νεαρά πράσα μπορούν να συλλεχθούν και να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες. Εάν αφεθούν και ανθίσουν, θα παράγουν αφθονία σπόρων.


ΜαρούλιΤο μαρούλι είναι το πιο δημοφιλές λαχανικό με τα τρυφερά του φύλλα. Φυτεύονται στο έδαφος σε σειρές ή ακόμα αναμειγνύονται με άλλα λαχανικά. Μπορείτε να φυτέψετε μια ποικιλία για μια μικτή σαλάτα φρέσκια από τον κήπο. Είναι εύκολο στην καλλιέργεια του. Έχει ιδιαίτερη διατροφική και θρεπτική αξία, καθώς περιέχει πλήθος βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών.


Αρακάς

Είναι ποώδες ετήσιο φυτό που καλλιεργείτε για τους βρώσιμους σπόρους του. Ο καρπός είναι στενόμακρος πράσινος λοβός που περιέχει μέσα τους σπόρους. Τα μπιζέλια καλλιεργούνται καλύτερα σε δροσερό καιρό και χρειάζεται αρκετή ηλιοφάνεια.


Ραπανάκια

Τα ραπανάκια είναι πολύ γνωστά λαχανικά και υπάρχουν ποικιλίες σε πολλά μεγέθη μικρά, μεγάλα, μακρόστενα, διαφορετικά χρώματα, άσπρα, κόκκινα, μαύρα, κ.λ.π διαφορετική γεύση γλυκό ή καυτερό.
Οι μικρότερες στρογγυλές ποικιλίες είναι καλύτερες για την άνοιξη όταν το έδαφος είναι ακόμα δροσερό και οι μέρες μόλις αρχίζουν να ζεσταίνονται.
Είναι μια πολύ εύκολη καλλιέργεια και δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις.


Σπανάκι

Το σπανάκι είναι από τα πιο ωραία φυλλώδη λαχανικά που καλλιεργούμε στον κήπο μας ή σε γλάστρα. Λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας, το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία που θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού μας.
Την περίοδο της άνοιξης, προτιμάμε να το φυτεύουμε σε ημισκιερές θέσεις, καθώς σε σημεία με πολύ αναπτύσσεται πρόωρα ο ανθοφόρος βλαστός του που σταματάει τη βλάστηση και την παραγωγή τρυφερών φύλλων. Φυτεύουμε το σπανάκι σε γόνιμο, αφράτο έδαφος, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά που του εξασφαλίζουν καλή ανάπτυξη.


ΣέσκουλοΤο σέσκουλο είναι μία εύκολη καλλιέργεια χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Είναι υψηλής διατροφικής αξίας καθώς βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου.
Προτιμά ηλιόλουστες ή ημισκερές θέσεις, ενώ είναι σχετικά ανθεκτικό και στην ελαφριά παγωνιά. Θέλει γόνιμα εδάφη, εμπλουτισμένα σε οργανική ουσία με καλή αποστράγγιση.Παντζάρι

Τόσο οι ρίζες όσο και τα κόκκινα πατζάρια είναι βρώσιμα. Καταναλώνονται ωμά ή βρασμένα. Η ποιότητα του εξαρτάται από το μέγεθος, το σχήμα και τις ουλές που έχουν αφήσει πάνω του τα φύλλα. Γνωστό και ως κοκκινογούλι, καλλιεργείται κυρίως για την τραγανή σαρκώδη ρίζα του που αναπτύσσεται μέσα στο χώμα, αλλά και για τα φύλλα του που είναι εξίσου νόστιμα και υγιεινά.
Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και αποτελεί τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Θέλει γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση.