ΚΑΛΑΘΕΑ ΜΕ ΤΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΦΥΛΛΑ

30 Μαρτίου, 2022

Τα εντυπωσιακά φύλλα της είναι εκείνα που την ξεχωρίσουν. Η Καλαθέα είναι γένος ανθοφόρων φυτών με καταγωγή από τη Νότια Αμερική και  το Μεξικό. Περιλαμβάνει περίπου 200 είδη. Χρησιμοποιείται συνήθως ως φυτό εσωτερικού χώρου.Τα φύλλα της ,έχουν πολλά σχήματα και μεγέθη με περίτεχνα σχέδια. Τείνουν να στέκονται άκαμπτα μακριά από το κύριο φυτό και αν είστε προσεκτικοί θα παρατηρήσετε ότι αλλάζουν θέση ελαφρώς κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με  τη θερμοκρασία και την υγρασία.

Ποικιλίες

Α) calathea makoyana : φύλλα με πρασινο-κόκκινες αποχρώσεις

Β) calathea crocata : με τα κίτρινα και πορτοκαλί λουλούδια

Γ) calathea ornate : με τα χαρακτηριστικά πρασινο-ροζέ φύλλα

Η καλαθέα προτιμά ένα σχετικά ζεστό χώρο με σταθερές θερμοκρασίες δωματίου μεταξύ 18-25˚C. Πρέπει να αποφεύγονται  σημεία με κρύ ή να δημιουργούνται ρεύματα καθώς μπορεί να βλάψουν το φύλλωμά της. Το υπόστρωμα της θα πρέπει να είναι πλούσιο σε τύρφη και  οργανική ουσία.Κάθε πότε την ποτίζω ;

Κατά την περίοδο της ανάπτυξης θέλει συχνό πότισμα έτσι ώστε το υπόστρωμα να μένει πάντα υγρό χωρίς βέβαια να λασπώνει. Ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και δύο φορές τους καλοκαιρινούς μήνες. Ως προς τη λίπανση του φυτού χρησιμοποιούμε λίπασμα  μία ή δύο φορές το μήνα κυρίως την άνοιξη.
Αλλαγή γλάστρας 
 ;

Μεταφυτεύεται συνήθως κάθε 2-3 χρόνια, τοποθετώντας στον πάτο της γλάστρας καλής ποιότητας χώμα, ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου με αρκετή τύρφη σε συνδυασμό με υλικά για γρήγορη αποστράγγιση.Πως καθαρίζω τα φύλλα της 
 ;

Αν τα φύλλα σκονιστούν, καθαρίστε τα με ένα υγρό πανί ή ξεπλύνετε τη βρωμιά κάτω από ένα χλιαρό ντους. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα γυαλάδας για τα φύλλα της.
 
Άνθος

Η πλειοψηφία των συγκεκριμένων φυτών δεν ανθίζει ή μάλλον δεν ανθίζει σε εσωτερικούς χώρους και αυτό συμβαίνει γιατί οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να το κάνουν .

Η εξαίρεση σε αυτό είναι η ποικιλία crocata, η οποίο πωλείται όχι μόνο λόγω των σχημάτων των φύλλων του, αλλά επειδή παράγει  υπέροχα πορτοκαλί άνθη που κυματίζουν πάνω από το βασικό φύλλωμα του φυτού. Το C. crocata θα επαναλάβει το άνθος ξανά εάν διατηρείτε σε καλές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.