ΓΕΡΑΝΙ Η ΜΟΛΟΧΑ

06 Αυγούστου, 2018
Η ονομασία του είναι Geranium ή Pelargonium της οικογένειας Geranianceae. Η καταγωγή του είναι από την Νοτιά Αφρική και λέγεται ότι ήρθε πρώτη φορά στην Ευρώπη (Λέιντεν Ανατολικής Ολλανδίας) το 1600 από πλοία που ερχόταν από το ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. Το όνομα το έδωσε ο Johannes Burman το 1738 από την ελληνική γλώσσα και συγκεκριμένα από το πουλί γερανός, ο καρπός του φυτού θυμίζει το ράμφος του πουλιού. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες απο γεράνια. Σε ορισμένες περιοχές πέρνει το όνομα Μολόχα.



Υπάρχει όμως και αυτοφυές φυτό στην χώρα μας που το ονομάζουν Μολόχα. Στα γεράνια ανήκουν και τα πελαργόνια ή μαυρομάτες όπως και οι βαμβακούλες ή μαστιχιές που είναι τα κρεμαστά ή έρποντα γεράνια.



Είναι ένα φυτό χωρις ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ευδοκιμεί σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόμα και σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αρκεί το χώμα τους να μην είναι συνεχώς υγρό. Δεν έχει απαιτήσεις σε νερό και αντέχει σε μεγάλες θερμοκρασίες. Ποτίζετε τακτικά αφήνοντας όμως το χώμα τους να ξεραίνεται ανάμεσα στα ποτίσματα.
Η ανθοφορία διατηρείται από τον Απρίλιο έως και το Νοέμβριο.



Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε μόνο του είτε σε ομάδες μεσα στον κήπο, όπου δημιουργούνται ωραία πολύχρωμα παρτέρια. Επίσης πολύ ωραιές συνθέσεις δημιουργούνται μέσα στις γλάστρες.



Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα. Γίνεται από κλαδί. Επιλέξτε ένα γερό κλαδί και αφαιρέστε τα φύλλα σε ύψος 4-5 εκατοστών τουλάχιστον. Αφήστε το κλαδί να στεγνώσει για λίγο και μετά φυτέψτε το σε μία γλάστρα την οποία θα κρατήσετε μακριά από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού για λίγες ημέρες και ποτίστε το φυτό.



Το αιθέριο έλαιο της μολόχας έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προβλήματα ακμής, μπορεί να εξισορροπήσει το λιπαρό δέρμα σε ξερό, να επουλώσει σημάδια ή πληγές, στις αιμορροΐδες, σε προβλήματα με ψείρες, έλκη, υπεραιμία μαστού, κακή κυκλοφορία του αίματος, στον πονόλαιμο την αμυγδαλίτιδα, το άγχος και την νευραλγία, καθώς και σε προβλήματα εμμηνόπαυσης.