ΤΟΝΩΣΤΕ ΤΑ ΦΥΤΑ ΣΑΣ

19 Νοεμβρίου, 2019
Τώρα που δειλά δειλά πέφτουν οι θερμοκρασίες, είναι η κατάλληλη εποχή για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε η ζέστη του καλοκαιριού στα φυτά καθώς τους δίνει την ευκαιρία για έντονη αναβλάστηση. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε σε 10 απλά βήματα.

Βήμα 1ο

Απομακρύνουμε τα ξερά ή κίτρινα φύλλα, τα μαραμένα άνθη και γενικά ό,τι έχει άρρωστη όψη.
Βήμα 2ο

Κυρίως στα ευαίσθητα φυτά εσωτερικού χώρου που περνάνε μόνο το καλοκαίρι εκτός σπιτιού παρουσιάζεται μία ενόχληση την οποία κυρίως την εμφανίζουν στα φύλλα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα μεταφέρουμε σε μία πιο υγρή και σκιερή θέση.
Βήμα 3ο

Το ιδανικό πότισμα γίνεται πολύ νωρίς το πρωί. Ποτίζουμε όλα τα φυτά με άφθονο νερό εκτός όμως από τους κάκτους, τα παχύφυτα και τις βρωμέλιες.Το πότισμα θα πρέπει να γίνεται συχνά μέχρι να διαπιστώσουμε πως δεν μαραζώνουν εύκολα. Μόλις δούμε πως ανακάμπτουν συνεχίζουμε το πότισμα αλλά όχι το έντονο και πάντα με γνώμονά μας τον καιρό.


Βήμα 4ο

Όταν τα δείτε πως έχουν επανέλθει τότε μπορείτε να τους ρίξετε φυσικό λίπασμα, όχι όμως στα φυτά που είναι άρρωστα.


Βήμα 5ο

Στα άρρωστα φυτά πριν ρίξουμε το φυσικό λίπασμα θα πρέπει πρώτα να γίνουν καλά. Αυτό επιτυγχάνετε αρχικά με την απομάκρυνσή τους από τα υγιή, σκαλίζοντας ελαφρά, προσθέτοντας φρέσκο χώμα, κλαδεύοντας τα άρρωστα τμήματα και αν χρειαστεί κάνουμε καταπολέμηση και με βιολογικά σκευάσματα.Βήμα 6ο


Θα πρέπει να καθαρίσουμε τα φύλλα από τη σκόνη του καλοκαιριού παίρνοντας ένα μαλακό σφουγγάρι και πλένοντας με νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και τις δύο επιφάνειες του φύλλου.

Βήμα 7ο

Μεταφυτεύουμε σε σκιερό μέρος τα αδύναμα φυτά, αλλά και αυτά που θέλουν αλλαγή της γλάστρας.Βήμα 8ο

Προμηθευτήτε τα απαραίτητα υλικά γιατί είναι η κατάλληλη εποχή για μεταφυτεύσεις. Η φθινοπωρινή βλάστηση ενισχύεται άμεσα και τα φυτά αναζωογονούνται περισσότερο.

Βήμα 9ο

Όταν αρχίζει να δροσίζει, τα φυτά που πέρασαν το καλοκαίρι εκτός σπιτιού θα πρέπει να τα τοποθετήσουμε εντός του σπιτιού, κοντά σε τοίχο ή σε δροσερό ημισκιερό μέρος.

Βήμα 10οΓια να συνέλθει το γκαζόν από τη ζέστη του καλοκαιριού το ποτίζουμε αρκετά και του βάζουμε λίπασμα. Δεν ξεχνάμε επίσης να το κουρεύουμε.


TIPS!
Αν κάποιο φυτό φαίνεται εντελώς ξερό δεν το πετάμε, αλλά το ποτίζουμε τακτικά μέχρι να βεβαιωθούμε πως δεν θα βλαστήσει. Στο νερό που χρησιμοποιούμε για το καθάρισμα των φύλλων, μπορούμε να βάλουμε και λίγο γάλα καθώς τους δίνει μία έξτρα γυαλάδα!