ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ - ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Η ομάδα του Gardenmagazine.gr 11 Ιουλίου, 2018 Κήπος
Το πρώτο και πιο σημαντικό που χρειάζεται για να καλλιεργήσετε το αβοκάντο είναι να έχετε μια γερή δόση υπομονής. Αυτό το φρούτο χρειάζεται το χρόνο του για να δώσει καρπούς! Το αβοκάντο είναι αείφυλλο, ιθαγενές δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ανήκει στο γένος Περσέα οικογένεια Δαφνοειδή και ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού όπου το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους.
Στην Ευρώπη έφθασε μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο όταν άρχισε η καλλιέργεια του στην Ισπανία και Πορτογαλία ενώ στην Ελλάδα έφθασε λίγο αργότερα από τις Η.Π.Α.

Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 15μ, τα φύλλα του είναι ελλειπτικά ως ωοειδή, χρώματος κόκκινου όταν είναι αναπτυσσόμενα και μικρά και πράσινου στην πάνω επιφάνεια, θαμπού πράσινου στην κάτω, όταν μεγαλώσουν.
Τα άνθη του είναι λευκά ή κιτρινωπά μαζεμένα στις κορυφές των βλαστών. Σε κάθε βλαστό σχηματίζονται πάνω από 1000 άνθη όπου στο τέλος εμφανίζονται 1 έως 2 καρποί.
Ευδοκιμεί, εκτός από τις τροπικές περιοχές, και σε αυτές που ευδοκιμούν και τα εσπεριδοειδή και κυρίως οι λεμονιές. Προτιμά τα γόνιμα και βαθιά εδάφη με καλή στράγγιση γιατί δεν αντέχει την υγρασία.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και εμβολιασμό.

Καλλιέργεια

Τα φυτά τα οποία καλλιεργούνται από σπόρο σπανίως παράγουν τα πρώτα τους φρούτα πριν περάσουν 7 ως 10 χρόνια και μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 15 χρόνια. Μετά από όλη αυτή την προσπάθεια, το φρούτο μπορεί να μην είναι τόσο αρωματικό όσο ο γονιός σπόρος. Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα φυτά αβοκάντο είναι υβριδικά και οι σπόροι δεν κατέχουν τα ανώτερα χαρακτηριστικά που έχει ο γονιός φυτό.
Μια δημοφιλής σπιτική μέθοδος για το πώς να καλλιεργήσεις ένα φυτό αβοκάντο από ένα σπόρο είναι να βάλετε οδοντογλυφίδες στο κουκούτσι και να το ισορροπήσετε σε ένα ποτήρι νερό. Στη συνέχεια γεμίζεις το ποτήρι με νερό, έτσι ώστε η βάση του κουκουτσιού να καλυφθεί με νερό, ενώ το ψηλότερο σημείο να βρίσκεται έξω από το νερό. Φύλαξε το σε μια λαμπερή ηλιόλουστη θέση.
Ο σπόρος θα αρχίσει να βλασταίνει, ανοίγοντας στην κορυφή για να βγάλει ένα κοτσάνι. Οι ρίζες θα αρχίσουν να ξεπετιούνται από την βάση, η οποία είναι καλυμμένη στο νερό. Θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά το φυτό και να σιγουρευτείτε ότι το χαμηλότερο σημείο του σπόρου παραμένει στο νερό.


Η μεταφύτευση σε γλάστρα θα πρέπει να γίνει τη σωστή στιγμή και να σιγουρευτείτε ότι το μικροσκοπικό φυτό δεν μαράθηκε. Η μεταφύτευση γίνεται συνήθως με επιτυχία σε τόπους με υποτροπικά ή τροπικά κλίματα. Τα φυτά αβοκάντο όταν φυτευτούν στη γη τείνουν να ξανοίγουν μεγάλες ρίζες και μπορεί να πνίξουν άλλα φυτά που βρίσκονται κοντά τους. Τα ώριμα φυτά μπορούν να φθάσουν 60μ ύψος ή περισσότερο και έχουν μεγάλη κάλυψη από φύλλα. Εάν επιλέξετε να καλλιεργήσετε το φυτό σε μια γλάστρα στην αυλή του σπιτιού σας, η ανάπτυξη θα εμποδιστεί αλλά και πάλι θα γίνει αρκετά ψηλό.
Το φύτεμα των σπόρων του αβοκάντο στο χώμα θα πρέπει να γίνει γρήγορα καθώς αυτά τα φυτά τείνουν να είναι βιώσιμα για λίγους μήνες. Για να έχετε ένα δυνατό φυτό, το οποίο θα μετακομίσει επιτυχώς από την γλάστρα στο χώμα, θα πρέπει να το φυτέψετε σε ένα μικρό δοχείο γεμάτο με υγρό χώμα. Φροντίστε ώστε η άκρη του σπόρου να εξέχει ακριβώς από την γραμμή του χώματος. Κρατήστε το δοχείο σε μια ηλιόλουστη θέση και ποτίστε το καλά, διότι το χώμα θα πρέπει να είναι υγρό αλλά όχι πολύ.

Το δοχείο θα πρέπει να είναι στεγνό για να αναπτυχθεί σωστά το φυτό. Όταν το φυτό φτάσει περίπου 12μ ύψος θα πρέπει να κόψετε τα φύλλα της κορυφής για να το βοηθήσετε να έχει μια πιο δυνατή ανάπτυξη και να δημιουργήσει πιο δυνατά κλαδιά.

Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του αβοκάντο αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια μετά από την αυξημένη ζήτηση του από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες εξάγεται.
Καλλιεργείται δε σε περιοχές της Κρήτης όπου καταλαμβάνει οπωρώνες με πάνω από 50,000 δέντρα που καλύπτουν έκταση 2,500 στρεμμάτων. Η μέση ετήσια παραγωγή είναι περίπου 1 τόνος το στρέμμα. Η παραγωγική ζωή των δέντρων διαρκεί περίπου 35 χρόνια.

Λίπανση

Το φυτό αβοκάντο είναι αρκετά δυνατό και όταν είναι σε ηλικία ενός έτους πρέπει να τρέφεται 4 φορές το χρόνο με ένα καλά ισορροπημένο λίπασμα. Τα μεγαλύτερα φυτά χρειάζονται ένα αζωτούχο λίπασμα αργά το χειμώνα και νωρίς το καλοκαίρι. Τα κίτρινα φύλλα είναι ένδειξη έλλειψης σιδήρου διόρθωσε το χρησιμοποιώντας λίπασμα το οποίο περιέχει ίχνη σιδήρου.

Πότισμα

Το φυτό μπορεί να χρειάζεται λίγο ή καθόλου νερό το χειμώνα. Εκεί που πρέπει να προσέξετε είναι τις ξηρές περιόδους. Το υπερβολικό πότισμα είναι η αιτία της αποτυχίας των περισσότερων φυτών αβοκάντο.


Καρπός

Ο καρπός του δέντρου έχει γεύση βουτυρώδη και δεν τρώγεται αμέσως μετά την συγκομιδή , αλλά αφού περάσει λίγος χρόνος και ωριμάσει. Το σχήμα του είναι ωοειδές με μακρύ κωνικό λαιμό και ο φλοιός του χρώματος πράσινου.Η σάρκα του παχιά ,ελαφρώς κίτρινη ως κιτρινοπράσινη. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες και τρώγεται και ως ορεκτικό με λεμόνι και αλάτι.

Σήμερα, λόγω των ιδιοτήτων που ανακαλύφθηκε ότι έχει στον τομέα της υγείας και της ομορφιάς, απολαμβάνει την μεγάλη διασημότητα. Αν και είναι τρομερά θερμιδοφόρο, ενδείκνυται σε όλες τις διατροφές ειδικά των αθλητών και των ατόμων με διάφορες παθήσεις, καθώς παρουσιάζει έντονη αντικαρκινική δράση με ισχυρά αντιγηραντικά στοιχεία που δημιουργούν μια απροσπέλαστη ασπίδα για την καρδιά και το υπόλοιπο σώμα. Ακόμα και εξωτερικά, το αβοκάντο έχει εκτεταμένη χρήση και στην κοσμετολογία, σε καλλυντικές μάσκες για το πρόσωπο και τα μαλλιά και σε μείγματα για κρέμες που προορίζονται για όλο το σώμα.

Η θρεπτική αξία του αβοκάντο προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη στην υγεία
  • Βοηθά στον υποσιτισμό μέσα από τα αποθέματα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που έχει
  • Βοηθά στην δυσκοιλιότητα
  • Βοηθά τις γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσης
  • Προλαμβάνει την υψηλή πίεση στο αίμα
  • Καταπολεμά καρδιακά προβλήματα και καρκίνο στο έντερο
  • Λειτουργεί καταπραϋντικά και καταπολεμά την αϋπνία
  • Βοηθά στο να μειωθεί η κακή χοληστερόλη (χαμηλή πυκνότητα λιποπρωτείνης) και να αυξήθει την καλή χοληστερόλη (υψηλή πυκνότητα λιποπρωτείνης).
  • Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (περίπου 60%) βοηθά να μειωθεί η υψηλή πίεση στο αίμα, μειώνει τα καρδιαγγειακά περιστατικά και συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου.
  • Επίσης καταπραΰνει τους ερεθισμούς στο γαστρεντερολογικό σύστημα.
  • Το πλούσιο μονοακόρεστο λίπος (ελαϊκό οξύ) βοηθά στο να προλαμβάνει καρδιακά προβλήματα και διαβήτη.

Τα έλαια του είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, D και Ε. Είναι πλούσια πηγή καροτίνης βήτα και άλφα. Αυτό σημαίνει ότι δυναμώνει το απρόσβλητο σύστημα και εξασφαλίζει αυξημένη προστασία, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο κύτταρα και οδηγήσουν σε καρδιακά προβλήματα και καρκίνο.
Το φυσικό λίπος (λιπίδιο) του αβοκάντο βοηθά το σώμα να αποκτήσει ενέργεια, υποστηρίζει τις μεμβράνες κυττάρων και προσφέρει μια καλή ποσότητα ορμονών και βιταμινών για το σώμα. Προσοχή όταν αγοράζετε το αβοκάντο, να παίρνετε αυτά που είναι ώριμα, ή αν είναι άγουρα, να περιμένετε 2 - 5 μέρες μέχρι να ωριμάσουν.


Ιστοσελίδες για τις Φωτογραφίες :

http://koiure.com/blog/remodeling-your-kitchen-should-you-hire-a-decorator/

http://gardenclub.homedepot.com/grow-care-avocado-tree/

https://www.fast-growing-trees.com/Avocado-Trees.htm