ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ

21 Νοεμβρίου, 2023

Ανακαλύψτε τα καλύτερα μικρά δέντρα για να αναπτυχθούν σε έναν μικρό κήπο, για τα λουλούδια, τα φρούτα και το φύλλωμα τους.

Όταν επιλέγετε δέντρα για μικρούς κήπους, είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας. Το πιο σημαντικό είναι να μάθετε το απόλυτο ύψος του δέντρου και πόσο χρόνο χρειάζεται για να φτάσει σε αυτό το ύψος. Μερικά είδη αναπτύσσονται αργά και μπορεί αρχικά να χωρέσουν πολύ καλά σε έναν μικρό κήπο, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τον χώρο σας, εμποδίζοντας το φως και πιθανώς καταστρέφοντας τα θεμέλια του σπιτιού σας.Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά είδη δέντρων και ποικιλίες με συμπαγή μορφή  που δεν θα ξεπεράσει το περιβάλλον τους. Ένα καλά επιλεγμένο δέντρο, τοποθετημένο στο σωστό σημείο, θα αποτελέσει ένα όμορφο σημείο εστίασης και θα προσφέρει ενδιαφέρον καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Εάν έχετε μόνο αίθριο ή μπαλκόνι, υπάρχουν επίσης πολλά ιδανικά δέντρα για γλάστρες. Εάν θέλετε να φυτέψετε ένα δέντρο για να σας προσφέρει λίγη ιδιωτικότητα, σκεφτείτε τα προτεινόμενα δέντρα διαλογής.

Πώς να επιλέξετε ένα δέντρο για έναν μικρό κήπο

Επιλέξτε δέντρα με μούρα για να προσελκύσετε πουλιά και να δημιουργήσετε χώρους φωλιάς ή για άφθονες σοδειές, καλλιεργήστε μηλιές, αχλαδιές ή κερασιές.
Εάν δεν είστε σίγουροι πού να τοποθετήσετε το δέντρο σας, η καλλιέργεια του σε γλάστρα θα μπορούσε να είναι μια  λύση . Τοποθετήστε το δέντρο σας σε διαφορετικές θέσεις. Αυτό είναι επίσης  χρήσιμο εάν πρέπει να προστατεύσετε το δέντρο το χειμώνα.Αν ψάχνετε για κάτι πολύ μικρό, σκεφτείτε τους θάμνους. Πολλοί μπορούν να ανασηκωθούν για να δώσουν την όψη ενός μικρού δέντρου ενώ είναι πιο κοντοί σε ανάστημα. Οι θάμνοι για να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν το Βιβούρνο όπου υπάρχουν πολλές ποικιλίες  καθώς και ο Ελαίαγνος .
 
Φθινοπωρινό τοπίο

Ιαπωνικά σφενδάμια

Υπάρχουν πολλά μικρά, αργά αναπτυσσόμενα ιαπωνικά σφενδάμια (Acer palmatum) που δεν θα γεμίσουν υπερβολικά τον κήπο σας. Το φύλλωμα δίνει λαμπερό φθινοπωρινό χρώμα και μεγαλώνει σε ελκυστικό σχήμα. Καλλιεργήστε τα σε προστατευμένο μέρος, μακριά από τον άμεσο ήλιο ή δοκιμάστε τα σε μια μεγάλη γλάστρα. Υπάρχουν μερικές υπέροχες ποικιλίες για να διαλέξετε αλλά το Acer palmatum «Orange Dream» είναι ένα ιδιαίτερο αγαπημένο.


 
Σφενδάμι


Το Acer griseum, είναι ένα αργά αναπτυσσόμενο μικρό δέντρο με σκούρα πράσινα φύλλα που αποκτούν πλούσιο, κατακόκκινο χρώμα το φθινόπωρο. Μόλις πέσουν τα φύλλα, ο κορμός και οι μίσχοι του παρέχουν χειμερινό ενδιαφέρον, καθώς ο φλοιός στο χρώμα του κάστανου ξεφλουδίζει για να αποκαλύψει τον νέο, πορτοκαλοκόκκινο φλοιό από κάτω.

Κουτσουπιά

Τα δέντρα Cercis καλλιεργούνται για την ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή τους άνθη, με ορισμένες ποικιλίες να έχουν επίσης εντυπωσιακό χάλκινο ή μοβ φύλλωμα. Το Cercis chinensis «Avondale» θα φτάσει περίπου τα 3 μέτρα ύψος, ενώ το Cercis canadensis «Forest Pansy» θα φτάσει τα 8 μέτρα. Το Cercis siliquastrum, το δέντρο του Ιούδα, φτάνει τα 4,5 μέτρα.Γιαπωνέζικο σκυλόξυλο

Το ιαπωνικό ανθισμένο σκυλόξυλο (Cornus kousa) είναι ένα υπέροχο μικρό δέντρο που προέρχεται από την Ιαπωνία και την Κορέα. Στις αρχές του καλοκαιριού φέρει μάζες από μικροσκοπικά λουλούδια που περιβάλλονται από ευδιάκριτα λευκά βράκτια. Όταν φτάνει το φθινόπωρο, το φύλλωμα αποκτά μια ζωντανή απόχρωση βυσσινί μαζί με ροζ φρούτα που μοιάζουν με φράουλα.
 

Μικρά δέντρα με φρούτα

Κεράσια

Οι καρποφόρες κερασιές είναι τέλεια δέντρα για μικρούς κήπους. Η ανοιξιάτικη άνθη τους κόβει την ανάσα και ο καρπός τους νόστιμος. Διατίθεται ως τυπικό δέντρο

ΜηλιέςΦυτέψτε σε έναν ζεστό, ηλιόλουστο τοίχο ή χρησιμοποιήστε το ως διαχωριστικό κήπου.

Ροδάκινα

Τα ροδάκινα κάνουν υπέροχα μικρά δέντρα. Για να πάρετε καρπούς, είναι απαραίτητο να φυτευτούν σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο και προστατευμένο μέρος. Τα παγωμένα σημεία θα αυξήσουν τον κίνδυνο ζημιάς στα λουλούδια.

Τα αίθρια ή τα νάνοι οπωροφόρα δέντρα είναι επίσης ιδανικά για μικρούς κήπους και μπορούν να καλλιεργηθούν.
 
 
Μικρά δέντρα

Κράταιγος

Ο κράταιγος, το Crataegus monogyna, είναι μια υπέροχη επιλογή για έναν μικρό κήπο και ένα από τα πιο φιλικά δέντρα που μπορείτε να καλλιεργήσετε. Είναι ένα φυτό τροφής για τις κάμπιες, για τις μέλισσες που επισκέπτονται τα λουλούδια την άνοιξη και τα πουλιά που λατρεύουν τα πλούσια σε θερμίδες μούρα το φθινόπωρο. Το είδος μπορεί να φτάσει τα 6-8 μέτρα σε ύψος και υπάρχουν πολλές ποικιλίες για να διαλέξετε.


 
Pyrus salicifolia


Είναι ένα είδος αχλαδιού, έχει λεπτό, ασημί φύλλωμα και λεπτά κλαδιά που κλαίνε. Ανέχεται τους περισσότερους τύπους εδάφους, αρκεί να βρίσκεται σε ηλιόλουστο σημείο. Το κρεμώδες-λευκό άνθος με γλυκό άρωμα εμφανίζεται την άνοιξη.
 
ΜανόλιεςΟι μανόλιες είναι πραγματικά μεγαλόπρεπα φυτά και ενώ πολλά είναι πολύ μεγάλα για έναν μικρό κήπο, υπάρχουν εξίσου πολλοί πιο κοντόσωμοι τύποι για να αναζητήσετε. Δοκιμάστε είδη όπως Magnolia grandiflora, Magnolia wilsonii, Magnolia macrophylla × Magnolia macrophylla subsp. ashei και Magnolia stellata και «Sayonara».

Μουσμουλιά

Αυτά τα γυαλιστερά αειθαλή φυτά μπορούν  να αναπτύσσονται σε αστικούς κήπους όπου ευδοκιμούν στο προστατευμένο μικροκλίμα που παρέχουν οι πόλεις. Καλλιεργείται για τα αρωματικά λουλούδια, τα φρούτα και το γυαλιστερό φύλλωμά του και μπορεί τελικά να φτάσει τα 8 μέτρα σε ύψος.
 
Σχηματοποιημένοι θάμνοι

Επιλέξτε ένα έτοιμο δέντρο σε σχήμα σπειροειδούς ή πυραμίδας ή εξοικονομήστε μετρητά και εκπαιδεύστε το δικό σας, σε δεδομένο χρόνο. Το πουρνάρι μπορεί να γίνει πολύ μεγάλο αν αφεθούν ανεξέλεγκτα, γι' αυτό κρατήστε τα κομμένα.