ΤΑ 5 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥΣ

19 Ιανουαρίου, 2022

1. Γλάστρες χωρίς αποστράγγιση

Ως νέος στην απόκτηση ενός φυτού εσωτερικού χώρου, θα έχεις ενθουσιασμό αλλά και αρκετή αγωνία αν θα μπορέσεις να διατηρήσεις ζωντανό αλλά και ζωηρό το φυτό σου. Μην ελκύεσαι όμως μόνο από την γλάστρα ή το κασπώ που το έχεις τοποθετήσει.
Πολλοί κάνουν αυτό το λάθος, αλλά είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Οι περισσότερες από αυτές τις διακοσμητικές γλάστρες συχνά δεν έχουν τρύπα αποστράγγισης, με αποτέλεσμα η περίσσεια νερού να μείνει στον πάτο της γλάστρας, και αυτό μπορεί να προκαλέσει τη σήψη των ριζών και κατά συνέπεια την καταστροφή του. Εμείς σας προτείνουμε να αφήσετε τα φυτά σας στις πλαστικές γλάστρες του φυτωρίου για λόγους αποστράγγισης, καθώς αυτό θα επιτρέψει στο νερό να ρέει έξω από τον πυθμένα.
Το μόνο που έχετε να κάνετε στη συνέχεια είναι να τοποθετήσετε ολόκληρη τη γλάστρα σε μια διακοσμητική.
2. Υπερπότισμα

Ένα άλλο λάθος είναι το υπερβολικό πότισμα. Δυστυχώς αυτή είναι η βασική αιτία για την οποία τα φυτά πεθαίνουν. Πώς θα αποφύγετε λοιπόν αυτό το λάθος; Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται νερό όταν το χώμα τους είναι ξηρό. Μια επιλογή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καταλάβετε εάν το χώμα είναι στεγνό είναι να βάλετε το δάχτυλό σας στο χώμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε έναν μετρητή υγρασίας, ο οποίος τα κάνει όλα για εσάς.
 
Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι όσο λιγότερο φως χρειάζεται το φυτό σας, τόσο λιγότερο νερό θα χρειαστεί και το αντίστροφο. Εάν το φυτό σας χρειάζεται χαμηλό ηλιακό φως, το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεται να το ποτίζετε μόνο κάθε 7-10 ημέρες. 


3. Δεν υπάρχει αρκετό φως του ήλιου

Γνωρίζατε ότι πρώτη πηγή τροφής του φυτού σας είναι το φως; Χωρίς φως, τα φυτά σας δεν θα χρησιμοποιήσουν το νερό μέσω της φωτοσύνθεσης για να αναπτυχθούν. Τα περισσότερα φυτά προτιμούν το έντονο, έμμεσο φως για να ευδοκιμήσουν, ενώ ορισμένα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν με χαμηλή ποσότητα φωτός.
Πριν αγοράστε ένα φυτό θα πρέπει να εξετάσετε – ελένξετε το σημείο που θα το τοποθετήσετε. Εάν ένα φυτό χρειάζεται φως και κάνετε όλα τα άλλα σωστά, αλλά το τοποθετήσετε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επιβιώσει. Αν το λάβετε υπόψη αυτό εκ των προτέρων, θα επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για την επόμενη αγορά σας. Φροντίστε επίσης να ελέγξετε εάν τα φυτά που αγοράζετε είναι για εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, καθώς αυτό θα κάνει τεράστια διαφορά.
 4. Το χώμα κάνει την διαφορά

Θα ήταν καλύτερο να λάβετε υπόψη και το χώμα των φυτών σας. Το τυπικό χώμα "για όλες τις χρήσεις" μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερη αποστράγγιση με συστατικά όπως περλίτης και φλοιός. Η αποστράγγιση επιτρέπει στο νερό να ρέει πιο ελεύθερα και βοηθά το έδαφος να στεγνώσει πιο γρήγορα για να αποτρέψει τη σήψη των ριζών. Αν ψάχνετε για το σωστό χώμα υπάρχουν στην αγορά χώματα για φυτά εσωτερικού χώρου.
 5. Μην ξεχνάς να καθαρίσεις τα φύλλα

Τα φύλλα των φυτών θέλουν καλό καθάρισμα! Για παράδειγμα, μπορεί να εμποδίσει το φύλλωμα του φυτού σας να απορροφήσει το φως που χρειάζονται για την ανάπτυξη. Έτσι, ο καθαρισμός των φύλλων μία φορά την εβδομάδα με ένα πανί από μικροΐνες και νερό ή ένα σπρέι καθαρισμού φύλλων θα τα βοηθήσει να ευδοκιμήσουν. Κάνοντας αυτό θα επιτρέψετε στα φυτά σας να αναπνέουν καλύτερα και επίσης θα αποτρέψετε τα παράσιτα.
 
Μην φοβάστε να ερευνήσετε το νέο σας φίλο και να μάθετε όλα όσα χρειάζονται!