ΣΚΙΜΜΙΑ

15 Μαρτίου, 2020
Η Σκίμμια (Skimmia japonica) είναι ένας αειθαλής θάμνος, μεγάλου μεγέθους αφού μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 3m αν βρει κατάλληλες συνθήκες. Το σχήμα της είναι σφαιρικό όπως άλλωστε και η διάταξη των ανθέων της που δημιουργεί την εντύπωση πως πρόκειται για ένα φθινοπωρινό μπουκέτο στα χρώματα του σκούρου πράσινου και του μπορντό.  Τα φύλλα έχουν οβάλ σχήμα, δερμάτινη υφή και βαθυπράσινο χρώμα.Κατάγεται από την Ασία και ανθίζει την άνοιξη. Καλλιεργείται σαν διακοσμητικό φυτό γιατί οι πολυάριθμοι, κατακόκκινοι καρποί της γεμίζουν από τον Οκτώβριο έως το τέλος του χειμώνα. Παρ' όλα αυτά, τα μικροσκοπικά άνθη της διαθέτουν και ένα πολύ ελαφρύ, γλυκό άρωμα.

Απαιτήσεις 

Η σκίμμια, προτιμά  σκιερές θέσεις, το ίδιο εύκολα αναπτύσσεται όμως και σε ηλιόλουστα μέρη. Έχει αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη. Χρειάζεται πλούσιο πότισμα αλλά και καλή αποστράγγιση. Το αξιοσημείωτο είναι πως αντέχει και σε περιόδους ξηρασίας αλλά και σε θερμοκρασίες κοντά του μηδενός καθώς έχει μεγάλη αντοχή σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερο εδαφολογικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί.
Σε περίπτωση που καλλιεργείται σε γλάστρα, πρέπει να μεταφυτεύεται όταν οι ρίζες της γεμίσουν το δοχείο.

Δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη λίπανσης, ενώ, αντίθετα, χρειάζεται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια ένα ελαφρύ κλάδεμα για να διατηρεί το σχήμα της.
Η λίπανσή της είναι προαιρετική για τους ανοιξιάτικους μήνες, είναι όμως προτιμότερο να πραγματοποιείται για περισσότερη ενδυνάμωση του φυτού κατά  τους  χειμερινούς μήνες.
Πολλαπλασιάζεται είτε με σπόρους είτε με μοσχεύματα από ημι ώριμα κλαδιά.Στον κήπο

Χρησιμοποιείται για τα φύλλα της γιατί είναι εξίσου διακοσμητικά με τα λουλούδια και τους καρπούς. Μπορεί να είναι είτε στον κήπο είτε σε γλάστρες . Φυτεύεται σε συστάδες στον κήπο ή και μεμονωμένα σε παρτέρια . Είναι επίσης πολύ ανθεκτική στην ατμοσφαιρική ρύπανση και αυτό την κάνει να είναι ένα από τα βασικά φυτά σε πάρκα των πόλεων.


Πολύ εντυπωσιακή είναι μια ποικιλία σκίμμιας που δεν έχει ανθοφορία αλλά λόγω των κατακόκκινων καρπών που εμφανίζει από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο, δημιουργεί ένα  πανέμορφο τοπίο για περισσότερο από 3 μήνες στην μέση του χειμώνα!