ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΒΟΤΑΝΑ

25 Ιουνίου, 2022

Τι βότανα αναπτύσσονται σε γλάστρες ;

Ετήσιο έναντι πολυετούςΟρισμένα βότανα όπως ο βασιλικός, ο άνηθος και ο κόλιανδρος καλλιεργούνται ως μονοετή φυτά στις περισσότερες περιοχές. Άλλα όπως το θυμάρι, το φασκόμηλο και η λεβάντα είναι αξιόπιστα πολυετή βότανα.Ο δρόμος για την επιτυχία

Επιλέξτε βότανα που καλλιεργούνται πιο εύκολα, όπως ο μαϊντανός και η μέντα, για την καλύτερα αποτελέσματα.Επιλέξτε αυτα που χρησιμοποιείτε

Καλλιεργήστε βότανα που χρησιμοποιείτε τακτικά, όπως μαϊντανό, ρίγανη, βασιλικό και μέντα.Εσωτερικός χώρος εναντίον εξωτερικού

Επιλέξτε τα σωστά βότανα για την περίπτωσή σας. Μερικά, όπως ο μαϊντανός και η ρίγανη μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους, ενώ άλλα, όπως η λεβάντα και το δεντρολίβανο, χρειάζονται εξωτερικό φως και περισσότερο χώρο.
Συγκομιδή

Το πρωί είναι η καλύτερη στιγμή για τη συγκομιδή των βοτάνων. Κόβετε τα φυτά τακτικά για να τονώσετε τη νέα ανάπτυξη, έως και το ένα τρίτο του φυτού κάθε φορά.
Τα φύλλα έχουν την καλύτερη γεύση όταν κόβονται λίγο πριν τα φυτά ανθίσουν. Εάν χρησιμοποιείτε τα λουλούδια, περιμένετε μέχρι να ανθίσουν.
Οι κεφαλές των σπόρων μπορούν να συγκομιστούν μόλις αρχίσουν να γίνονται καφέ.

Διατήρηση

Για μακροχρόνια χρήση, τα βότανα μπορούν να αποξηρανθούν, να καταψυχθούν ή να διατηρηθούν σε ξύδια και έλαια. Η καλύτερη μέθοδος εξαρτάται από τον τύπο του βοτάνου. 

Συνοδευτικά φυτά

Τα βότανα μπορούν να συμπληρώσουν άλλα βότανα ή λαχανικά. Ερευνήστε τα βότανα και τους συντρόφους τους πριν φυτέψετε.Φυτέψτε βασιλικό δίπλα στις ντομάτες για να διώξετε μύγες και κουνούπια.Η μέντα που τοποθετείται κοντά στο λάχανο θα αποτρέψει τον άσπρο λαχανόσκωρο.
Το φασκόμηλο μπορεί να φυτευτεί κοντά στο δεντρολίβανο, το λάχανο και τα καρότα, αλλά πρέπει να φυλάσσεται μακριά από αγγούρια.Τα διακοσμητικά λουλούδια είναι χρήσιμα στους κήπους της κουζίνας ως ελκυστήρες επικονιαστών, καταστολή ζιζανίων ή έλεγχος παρασίτων. Αυτά περιλαμβάνουν τον κατιφέ και την καλέντουλα.