ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΣ ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ

03 Ιουλίου, 2020

Η συλλογή βοτάνων - αρωματικών φυτών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των διαθέσιμων προμηθειών την περίοδο του χειμώνα. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον κήπο σας ή ακόμα και τα φυτά στο μπαλκόνι σας κατά τη διαδικασία συντήρησης, προσέξτε να συλλέξετε τα φυτά την κατάλληλη στιγμή και να στεγνώσετε προσεκτικά τα φυτικά στελέχη τους!


 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

 

  • Όπως και με τη φρέσκια συγκομιδή κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, είναι καλύτερο να τα συγκομίζετε το πρωί αφού στεγνώσουν από τη δροσιά της νύχτας.

  • Συλλέξτε βότανα όταν φαίνονται ακόμα καλά και όχι όταν το φύλλωμα στεγνώνει ή γίνεται καφέ.

  • Σε περίοδο χειμώνα...παρακολουθήστε τον καιρό και καθώς πλησιάζουν οι πρώτες βροχές και τα κρύα, φροντίστε να μαζέψετε τυχόν τρυφερά ή ετήσια φυτά προτού ξεραθούν. 

  • Ελέγξτε τακτικά τα φυτά σας απο κάποιες ασθένεις για να μπορέσετε να έχετε βότανα κάθε μήνα του έτους.

  • Αποθηκεύστε τα αποξηραμένα βότανα σε γυάλινα βάζα και φυλάξτε τα σε ένα ντουλάπι μακριά από τον ήλιο και τη θερμότητα.

  • Προσθέστε ετικέτα σε όλα τα βάζα με το όνομα του βοτάνου και την ημερομηνία συγκομιδής, τα βότανα μοιάζουν αφού αποξηραθούν.

 


ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΣΤΕΓΝΑ

Αυτός είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος για να διατηρήσετε τα βότανα από τον κήπο.

Ακολουθείστε τα βήματα

Στεγνώστε τα σε σκοτεινό, με αέρα μέρος. Βεβαιωθείτε ότι δεν βρίσκονται σε άμεσο ηλιακό φως και έχουν καλή κυκλοφορία αέρα γύρω τους.

Δέστε τα με λαστιχένιες ταινίες και κρεμάστε τα ανάποδα.

Για να αφαιρέσετε φύλλα ή άνθη από αποξηραμένα στελέχη, απλώς αφαιρέστε τα αποξηραμένα φυτά από τους μίσχους ή ανακινήστε σε μια χάρτινη σακούλα μέχρι να καθαριστούν τα στελέχη

Αδειάστε τη σακούλα σε ένα βάζο. Τα φύλλα και οι σπόροι πρέπει να διατηρούνται ολόκληροι, για να συνθλίβονται όταν χρειάζεται.
 
ΨΥΞΗ

Μια εναλλακτική λύση στην ξήρανση των βοτάνων είναι να τα καταψύξετε. Μερικά, όχι όλα, τα βότανα θα διατηρούν τις ιδιότητές τους όταν καταψύχονται. Η διαδικασία κατάψυξης θα σκουρύνει τα φύλλα και θα αλλάξει την εμφάνιση των βοτάνων, έτσι θα είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε τι βότανο είναι αν απο την αρχή δεν έχετε βάλει ετικετες!  

Ακολουθείστε τα βήματα 

Συλλέξτε τα αρωματικά και ξεπλύνετε με κρύο νερό και ακολούθως στεγνώστε τα.

Αφαιρέστε τα φύλλα και τα λουλούδια από τα άκαμπτα στελέχη. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα ψαλίδια και κόψτε τα.

Απλώστε τα πάνω σ’ ένα ταψάκι και βάλτε στην κατάψυξη για περίπου μία ώρα.

Στην συνέχεια βάλτε τα σε σακούλες και ξαναβάλτε τα στην κατάψυξη.

Αυτή η μέθοδος σας επιτρέπει να τα πασπαλίζετε σε συνταγές αντί να τα καταψύχετε σε μια μεγάλη ομάδα.
 
 

Μέσα στον κήπο μας εκτός απο αρωματικά και βότανα , μπορούμε να φυτέψουμε ετήσια ή πολυετή φυτά που με τις ουσίες τους μας προσφέρουν πολλές απο τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και όχο μόνο. Πολλά τα χρησιμοποιούμε είτε φρέσκα είτε μπορούμε να τα αποξηράνουμε!
Ενά απο αυτά είναι και η Καλέντουλα - Calendula officinalis αποτελεί ένα μικρό ετήσιο φυτό με κίτρινα - πορτοκαλί άνθη, που φύεται με αφθονία στις περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Περίοδος άνθισης είναι στο τέλος του χειμώνα και συλλέγεται από την Άνοιξη έως και το Φθινόπωρο.
Είναι γνωστή εδώ και πολλούς αιώνες και τις δράσεις της. Τη χρησιμοποιούσαν για ιατρικούς σκοπούς, όπως τη θεραπεία πεπτικού έλκους, στομαχικές διαταραχές καθώς και την ανακούφιση συμπτωμάτων της περιόδου. Παρόλο που οι δράσεις δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά, σήμερα χρησιμοποιείται  σε καλλυντικά προϊόντα που αφορούν το δέρμα.


Εμείς σας έχουμε μια συνταγή  για  ταλαιπωρημένα χέρια! 
 

Ανακουφίζει τα χέρια, τους αγκώνες και τα τραχιά σημεία του δέρματος που ταλαιπωρούνται.
 
Υλικά

  • 1 φλιτζάνι αποξηραμένα πέταλα καλέντουλας

  • 1 φλιτζάνι λάδι ελιάς ή αβοκάντο

  • 1 κουταλιά της σούπας κερί μέλισσας

  • 1 κάψουλα βιταμίνης Ε

 
Εκτέλεση

Ρίξτε το λάδι σε ένα καθαρό, αποστειρωμένο γυάλινο βάζο.

Προσθέστε πέταλα καλέντουλας στο λάδι και ψαλιδίστε τα επιπλέοντα πέταλα για να σπάσετε μεγαλύτερα κομμάτια.

Καλύψτε το βάζο και αφήστε το να καθίσει για δύο εβδομάδες, μην ξεχνάτε να ανακατεύετε περιστασιακά.

Προαιρετικά: Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία θερμαίνοντας το μείγμα πετάλου / λαδιού καλέντουλας. Στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό ή έως ότου το λάδι είναι ζεστό (δεν καίει). Η θερμότητα θα απελευθερώσει τις ιδιότητες της καλέντουλας στο λάδι. Αφήστε να κρυώσει πριν από τη χρήση.

Όταν το λάδι είναι έτοιμο, διηθήστε τα πέταλα μέσω σουρωτήρι. Τρυπήστε την κάψουλα βιταμίνης Ε και πιέστε το λάδι, ανακατέψτε καλά και αφήστε το στην άκρη.

Λειώστε αργά το κερί μέλισσας σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να υγροποιηθεί πλήρως.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και ρίξτε αργά το λάδι καλέντουλας, ανακατεύοντας μέχρι να αναμιχθεί το μείγμα και μόλις αρχίσει να σκληραίνει.

Ρίξτε σε μικρά δοχεία ή βάζα.