ΣΑΝΣΕΒΙΕΡΙΑ

14 Ιανουαρίου, 2018
Επιστημονική Ονομ.Sansevieria spp.

Η Σανσεβέρια είναι ένα γένος που περιλαμβάνει 50 είδη φυτών της οικογένειας Liliaceae. Είναι ενδημικό στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Τα περισσότερα είδη είναι ενδημικά της Αφρικής. Το όνομα της το πήρε προς τιμή του Raimondo di Sangro (1710-1771), πρίγκιπα του San Severo της Ιταλίας, ο οποίος υπήρξε πιστός προστάτης της κηπουρικής. Μπορούμε να την βρούμε και ως "Sanseveria" ή "Sanseviera" και η σύγχυση προκύπτει επειδή και η αντίστοιχη περιοχή στην Ιταλία συλλαβίζεται με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Οι ονομασίες που θα την βρούμε είναι: "γλώσσα της πεθεράς", λόγω της αιχμηρότητάς του σαν φυτό. "Φυτό του Φιδιού ", λόγω του σχήματος των φύλλων. Στην Ιαπωνία το αποκαλούν επίσης Ουρά της Τίγρης. Στη Βραζιλία είναι ευρέως γνωστό σαν σπαθί του Αγ.Γεωργίου, λόγω του σχήματός του που μοιάζει με λεπίδα σπαθιού. Στην Κίνα φυλασσόταν σαν φυτό θησαυρός στα σπίτια λόγω των οχτώ θεών που εφάρμοζαν τα οχτώ πλεονεκτήματά τους σε αυτόν που μεγάλωνε το φυτό. Τα πλεονεκτήματα αυτά περιλάμβαναν μακροζωία, ευημερία, εξυπνάδα, ομορφιά, καλλιτεχνία, ποιητικό ταλέντο, υγεία και δύναμη.Είναι πολυετές φυτό, με ριζωματώδεις ρίζες. Έχει ύψος 20cm έως 3m. Τα φύλλα του είναι μακριά, στενά και παραμένουν όρθια σε όλη την διάκρεια της ζώης του του φυτού. Είναι διατεταγμένα σε ροζέτα, συμπαγή και ινώδη, λογχοειδούς μορφής. Το χρώμα των φύλλων είναι έντονο πράσινο με ανοιχτόχρωμους χρωματισμούς ή σκούρο πράσινο με πλαϊνές ανοιχτόχρωμες λωρίδες.
Αποθηκεύουν νερό στο εσωτερικό τους, γι' αυτό και αντέχει την ξηρασία. Τα άνθη της είναι σχεδόν ανύπαρκτα, συγκεντρώνονται σε ταξιανθίες και έχουν ένα λευκοπράσινο χρώμα, καθώς αναδύουν και ευχάριστο άρωμα. Οι καρποί είναι κόκκινα ή πορτοκαλί μούρα.

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαίρεση, και με μοσχεύματα φύλλων. Στη δεύτερη περίπτωση τα φυτά που προκύπτουν είναι πράσινα. Ριζοβολού πολύ εύκολα αν τοποθετηθούν σε θερμοκρασία γύρω στους 15 °C και σε σκιερό μέρος Καλό είναι να τοποθετηθεί σε φωτεινό σημείο, όχι όμως άμεσα εκτεθειμένο στον ήλιο, καθώς και σε προστατευμένες θέσεις από ρεύματα. Δεν έχει ανάγκη από πολύ πότισμα, επειδή η ρίζα έχει την τάση να σαπίζει. Το πότισμα θα πρέπει να γίνεται με φειδώ, περίπου μια φορά το μήνα. Καλό επίσης θα ήταν να μην ψεκάζετε νερό επάνω στα φύλλα και να τα καθαρίζεται με ένα υγρό πανί, αποφεύγοντας την χρήση γυαλιστικών φύλλων.

Είδη

Sansevieria trifasciata

Τα φύλλα του φυτού φτλανουν μλεχρι και 1m σε ύψος. Έχουν χρώμα λαδοπράσινο, με κάθετες σκούρες ραβδώσεις και στην ποικιλία Laurenti έχουν μια κίτρινη λωρίδα στην περιφέρεια τους.

Sansevieria cylindrical

Τα φύλλα είναι κυλινδρικά, παχιά με βαθύ πράσινο χρώμα και λωρίδες ανοιχτού πράσινου χρώματοςκατ α μήκος των φύλλων. Φτάνει σε ύψος μέχρι 1.5m. 

Sansevieria thyrsiflora

Τα φύλλα έχουν μήκος 90cm. Είναι επίπεδα , με λωρόδες ανοιχτού πράσινου χρώματος ή κίτρινου. Τα άνθη είναι πράσινα ή λευκα και βγαίνουν τον Αύγουστο σε ταξιανθίες βότρυος.

Στην υγεία

Σύμφωνα με μελέτες, ορισμένα είδη της χρησιμοποιούνται στην κατασκευή σπάγκου. Η ρίζα, μασιέται για αντιμετώπιση των κοιλιακών πόνων, διάρροιας και αιμοροϊδων. Η σκόνη από τη ρίζα, απλώνεται στις πληγές για επούλωση, ενώ ο χυμός από τα φύλλα, εφαρμόζεται τοπικά για τους πόνους των αυτιών και των δοντιών. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι στα φυτά αυτά περιλαμβάνεται αιμολυτική σαπογενίνη βάση στεροειδών ορμονών και διάφορα οργανικά οξέα.

Εχθροί και Ασθένειες

Σήψεις του λαιμού, των ριζών και των φύλλων : Αποφεύγετε το υπερβολικό πότισμα και διατηρήστε σε άριστο επίπεδο την αποστράγγιση του χώματος ή της γλάστρας. Αφαιρέστε τα μέρη του φυτού που έχουν προσβληθεί. Μόλις διαπιστώσετε τα πρώτα συμπτώματα, χορηγήστε ειδικό μυκητοκτόνο στο έδαφος.

Λεπιοειδής ή Βαμβακώδης ψώρα : Παρουσιάζει μεγάλες λευκές νιφάδες, που κάνουν το φυτό κολλώδες, συνήθως κοντά στον κορμό και στα πιο νεαρά φύλλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παραφίνη σε συνδυασμό με ένα ειδικό εντομοκτόνο.

Νεκρωτικές κηλίδες που έχουν καφέ χρώμα, οι οποίες περιβάλλονται από ένα στεφάνι πιο σκούρου χρώματος. Για την απαλοιφή των συγκεκριμένων κηλίδων, χρησιμοποιήστε μια αγωγή με ένα μυκητοκτόνο με βάση το χαλκό.

Φωτογραφία αρχική
http://www.slfloresecia.com.br