ΡΟΛΟΓΙΑ - ΠΑΣΙΦΛΟΡΑ

11 Ιουλίου, 2018
Η οικογένεια Passifloraceae περιλαμβάνει 600 περίπου είδη αναρριχητικά, αείφυλλα και φυλλοβόλα φυτά που φέρουν έλικες και άνθη με χαρακτηριστική μορφή. Είναι ενδημικά κυρίως της τροπικής Αμερικής, ενώ λίγα είδη απαντώνται στην Ασία, την Αυστραλία και τη Μαδαγασκάρη. Passiflora caerulea
Στην Ελλάδα χρησιμοποιείτε το είδος Passiflora caerulea, γνωστό και ως Ρολογιά ή Παθανθές, για την δημιουργία φυτικών φραχτών, την κάλυψη τοίχων και διακοσμητικών στεγάστρων, καθώς διαθέτει πλούσιο φύλλωμα και γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.Η Passiflora caerulea είναι αειθαλής στη Νότια και ημιαειθαλής στη Βόρεια Ελλάδα και φτάνει τα 7-10 μέτρα ύψος. Τα φύλλα της Ρολογιάς είναι παλαμοειδή πεντάφυλλα, λογχοειδή εφοδιασμένα στην κορυφή με νεκταροφόρους αδένες. Τα κυανόλευκα, αρωματικά άνθη, που βγαίνουν όλο το καλοκαίρι ως και τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου, μοιάζουν με ρολόι και έχουν διάμετρο 7-10 εκατοστά. Αποτελούνται από 5 πέταλα, 5 σέπαλα και νηματοφόρες εκφύσεις που φύονται από την κορώνα. Κάθε άνθος έχει 5 στήμονες και 1 μονόχωρη ωοθήκη με 3 πεπλατυσμένους στύλους. Τη θέση των ανθών παίρνουν ωοειδής καρποί με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα 5 εκατοστών.

Έδαφος

Μπορεί να φυτευτεί σε φτωχά-πετρώδη εδάφη. Ωστόσο, στα βαθιά, γόνιμα, αμμοπηλώδη εδάφη παίρνει τις μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ δεν αναπτύσσεται καλά σε ασβεστούχα εδάφη.

Θερμοκρασία

Είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, τους ανέμους και τη μικρή ατμοσφαιρική υγρασία, ενώ είναι ευπαθές στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Γι αυτό και στις περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες φυτεύεται σε μεσημβρινές θέσεις.Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη και με καταβολάδες έγκαιρα το φθινόπωρο. Στη φύση γίνεται διασπορά των σπόρων με τα ζώα, που καταναλώνουν τους καρπούς της και με τα έντομα. 

Μεταφύτευση / Υποστήλωση 

Μεταφυτεύεται σε θέση κοντά στις επιφάνειες, στις οποίες θα αναρριχηθεί, το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Χρειάζεται καλή υποστύλωση. Μόλις εκπτυχθεί η βλάστηση, οι νεαροί βλαστοί προσδένονται πάνω στις επιφάνειες που θα αναρριχηθεί και προς όλες τις διευθύνσεις, ώστε να επιτευχθεί ομοιόμορφη και γρήγορη κάλυψη.

Πότισμα - Λίπανση 

Η Πασσιφλόρα εξαιτίας του πλούσιου φυλλώματος και της γρήγορης ανάπτυξης της, απαιτεί άφθονο νερό και τακτικό πότισμα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν ποτίζουμε ποτέ σε περιόδους παγετού, όσο και να διψάει το φυτό. Εξαιτίας της έντονης άνθησης, απαιτεί τακτική λίπανση κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Κλάδεμα

Το Φθινόπωρο κλαδεύονται όλα τα ξερά κλαδιά, τα οποία αφαιρούνται από τη βάση τους και αραιώνονται οι πολύ πυκνοί βλαστοί, ενώ την Άνοιξη κλαδεύουμε για την διατήρηση του σχήματος του φυτού. Passiflora incarnata Το είδος Passiflora incarnata χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται τα ξηρά φύλλα του βοτάνου. Δρα ως ηρεμιστικό, υπνωτικό, αντισπασμωδικό και αναλγητικό. Οι καρποί αυτού του είδους είναι πλούσιοι σε φλαβονοειδή και έχουν διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες.


Βιβλιογραφία

Καλλωπιστικά φυτά εξωτερικών χώρων, Γεωργακοπούλου Βογιατζή Χρυσοθέμιδος

http://www.e-flowershop.gr

http://www.herb.gr http://en.wikipedia.org