ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ / ΑΠΡΙΛΙΟΣ

13 Απριλίου, 2018
Ο μήνας Απρίλιος, ο τέταρτος σε σειρά μήνας του χρόνου και ο δεύτερος της Άνοιξης σηματοδοτεί την ανθοφορία και την καρποφορία της φύσης. Οι κλιματικές συνθήκες τον Απρίλιο ευνοούν την ανάπτυξη και την ανθοφρία μιας μεγάλης ποικιλίας φυτών και χαρακτηρίζεται ως μία περίοδος κατάλληλη για καλλιεργητικές διεργασίες, όπως είναι το κλάδεμα, η λίπανση, η άρδευση, αλλά και η τοποθέτηση νέου φυτικού υλικού.
Μέσα από το μεγάλο εύρος φυτών κατάλληλων για φύτευση αυτού του μήνα διακρίνονται περιζήτητα καλλωπιστικά φυτά, με μεγάλη εμπορική αξία και προτείνονται τα παρακάτω είδη:

ΒΟΛΒΩΔΗ-ΡΙΖΩΜΑΤΩΔΗ-ΚΟΝΔΥΛΩΔΗ

Gladiolus grandiflorus Γλαδίολος, Ξιφίο


Οικ: Iridaceae Πρόκειται για βολβώδη πόα. Ο γλαδίολος ευδοκιμέι σε ελαφρά εδάφη, με pH 6-8, ηλιαζόμενα και αμμοπηλώδη. Δεν ενδείκνυται η καλλιέργειά τους κάτω από δένδρα. Η παρατεταμένη περίοδος ανθοφορίας είναι δυνατή με διαδοχικές φυτεύσεις (ανά 15ήμερο) από Μάρτιο-Ιούνιο, δεδομένου ότι τα άνθη εμφανίζονται 2,5 μήνες περίπου μετά τη φύτευση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο, όπως επίσης και σε δοχεία. Υπάρχουν πολυάριθμες ποικιλίες σε διάφορα χρώματα, οι οποίες καλλιεργούνται για εμπορική χρήση.


Canna indica Κάννα η ινδική, Κάννα

Οικ: Cannaceae Ριζωματώδη φυτά που διαθέτουν γερά, χοντρά, όρθια στελέχη και περιβάλλονται από κολεούς μεγάλων φύλλων (μήκους περίπου 0,50 m), τα οποία αναλόγως της ποικιλίας που κατατάσσονται είναι πράσινα έως καφεκόκκινα. Έχει ταξιανθία στάχυ με μεγάλα, εντυπωσιακά άνθη, χρώματος κόκκινου, πορτοκαλί ή κίτρινου, που εκφύονται σε μακριά ανθικά στελέχη. Η περίοδος ανθοφορίας διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Φυτεύεται σε αποστάσεις 0,60-0,80m και είναι κατάλληλο για χλοοτάπητες, ζαρντινιέρες, γλάστρες κλπ.


Dahlia sp. Ντάλια


Οικ: Compositae Βολβώδες φυτό που πολλαπλασιάζεται με τη φύτευση κονδύλων με τμήμα βλαστού, σπόρο και μοσχεύματα. Οι βλαστοί και τα άνθη του αναπτύσσονται ταχέως, η ανθοφορία του διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι φυτό εύχρηστο ως προς την καλλιεργητική του φροντίδα.

Οι ποικιλίες της Ντάλιας κατατάσσονται με βάση το ύψος, την μορφή και το μέγεθος του άνθους και διακρίνονται σε:
• Κακτώδεις (Cactus) και ημικακτώδεις (Semi-cactus): Έχουν και εμπορική χρήση
• Διακοσμητικές (Decorative)
• Αστεροειδείς (Bombon)
• Απλές νάνες (μινιατούρα): Χρησιμοποιείται για ομαδικές φυτέυσεις, όπως και σε πλαίσια


ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΕΑΡΙΝΑ ΕΤΗΣΙΑ (ΑΝΟΙΞΗΣ)


Antirrhinum majus Αντίρρινο το μέγα, ΣκυλάκιΟικ: Scrophullariaceae Πρόκειται για πολυετές χειμερινοεαρινό ποώδες ανθόφυτο, που καλλιεργείται σαν ετήσιο. Διατίθενται και νάνες ποικιλίες με ύψος 0,15-0,20 m. Κατάλληλο φυτό για ελαφρά και στραγγερά εδάφη, με μέτριο pH. Για την επίτευξη όψιμης άνθισης, γίνεται κορυφολόγηση των νεαρών φυτών μετά το 6ο-8ο φύλλο. Ανήκει στα υψηλότερα ετήσια φυτά και γι’ αυτό στις διάφορες φυτεύσεις τοποθετείται στην τελευταία σειρά και είναι ιδανικό για βραχόκηπους και χλοοτάπητες. Είναι ευπαθές στην προσβολή από αφίδες και στις σκωριάσεις, όταν το περιβάλλον είναι υγρό.


Viola tricolor Βιόλα η τρίχρωμα, πανσέςΟικ: Violaceae Είναι ετήσιο ανθόφυτο του οποίου οι σπόροι (1g περιέχει 1.000 σπόρους) συλλέγονται από τα πρώτα άνθη που θα δέσουν και διατηρούν ικανοποιητική βλαστική ικανότητα για εννιά μήνες. Ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών. Η μεγαλύτερη διάρκεια ανθοφορίας επιτυγχάνεται με κανονική άρδευση και κόψιμο των υπερώριμων ανθέων.


ΘΕΡΙΝΟΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΕΤΗΣΙΑ (ΘΕΡΟΥΣ)


Zinnia elegans Ζίννια η κομψή, Τζίννια, Τζιννιά
Οικ: Compositae Πρόκειται για ετήσιο ανθόφυτο και πολλαπλασιάζεται με σπορά επί τόπου, την οποία ακολουθεί αραίωμα. Είναι ιδανικό φυτό για γόνιμα, ασβεστούχα εδάφη και ευδοκιμεί σε ζεστές περιοχές. Παρουσιάζει ευπάθεια στο κρύο και χρειάζεται κόψιμο των υπερώριμων λουλουδιών και πολύ πότισμα το καλοκαίρι (όχι στα φύλλα). Η ζίννια χρησιμοποιείται ως φυτό πλαισίων.


ΘΑΜΝΩΔΗ


Camellia japonica ΚαμέλιαΟικ: Theaceae Είναι φυτό αργής ανάπτυξης με εντυπωσιακά άνθη και μεγάλη περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Δεκέμβριο έως τέλος Απριλίου, ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή. Είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες (έως -12ο / -15 οC ), ενώ είναι ευπαθές στους παγετούς και στον ήλιο κατά την περίοδο της ανθοφορίας, καθώς καταστρέφονται τα άνθη και οι νεαροί βλαστοί και προκαλούνται εγκαύματα αντίστοιχα.
Τον χειμώνα είναι απαραίτητη η προστασία της καμέλιας τοποθετώντας στη βάση του φυτού άχυρο ή ξερά φύλλα και σε περιοχές με δριμύ χειμώνα πρέπει να μεταφέρεται σε απάνεμο μέρος, καθώς και να αντικαθίσταται ένα μέρος του εδαφικού υποστρώματος αυτής μια φορά τον χρόνο. Τοποθετείται σε σκιερά ή ημισκιερά μέρη, κοντά σε τοίχους, φράχτες ή και σε γλάστρες. Απαιτεί υγρά εδάφη και συχνή άρδευση.


Rhododendron simsii (Azalea indica) ΑζαλέαΟικ: Ericaceae Αποτελεί από τα πιο εμπορικά φυτά γλάστρας. Το Rh. Simsii είναι φυτό πολύ αργής ανάπτυξης, αναπτύσσεται σε πλούσιο, όξινο έδαφος και πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα κορυφής ή ιστοκαλλιέργεια. Στο φυσικό του περιβάλλον ανθίζει την άνοιξη, αλλά με κατάλληλους χειρισμούς όλες τις εποχές. Είναι ανθεκτικό φυτό και φυτεύεται σε προσήλιες ή ημισκιερές θέσεις, σε ομάδες ή θαμνώνες.


Μαρία Δημητρίου
Αρχιτέκτων τοπίου
BSc & MSc Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Βιβλιογραφία:

Χρονόπουλος, Ι., (1996) “Καλλωπιστικά φυτά”.

“2Milapiante”.