ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΤΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΣΑΣ ΚΗΠΟ

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ GARDENMAGAZINE 13 Ιουλίου, 2022 Κήπος

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ποτίζετε σωστά τον καλοκαιρινό σας κήπο.

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στον κήπο σας, βεβαιωθείτε ότι ποτίζετε σωστά τα φυτά σας. Οι καλές συνήθειες ποτίσματος θα βοηθήσουν επίσης να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε πολύτιμη σταγόνα.

Ακολουθούν οι συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι τα φυτά σας επιβιώνουν στη ζέστη του καλοκαιριού:
Δοκιμάστε το χώμα με το δάχτυλό σας.

Τραβήξτε προς τα κάτω μερικά εκατοστά κοντά στο στέλεχος για να ελέγξετε τη ζώνη της ρίζας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν μετρητή υγρασίας εδάφους, όπως αυτός ο μετρητής υγρασίας, pH και έντασης ηλιακού φωτός 3 σε 1. Ακόμα κι αν η επιφάνεια φαίνεται στεγνή, μπορεί να υπάρχει ακόμα υγρασία από κάτω. Αν όχι, πάρτε το λάστιχο!


Το πότισμα το πρωί είναι καλύτερο.

Αυτό θα επιτρέψει στο νερό να εμποτιστεί πριν εξατμιστεί από τη ζέστη και τον ξηρό άνεμο, θα επιτρέψει στα φύλλα να στεγνώσουν εάν πιτσιλιστούν και τα φυτά θα έχουν την υγρασία να αντλήσουν από τη ζέστη της ημέρας. Αργά το απόγευμα είναι το δεύτερο καλύτερο, απλά βεβαιωθείτε ότι το φύλλωμα θα στεγνώσει πριν από τη νύχτα. Αποφύγετε το πότισμα στη ζέστη της ημέρας γιατί το νερό θα εξατμιστεί πολύ πιο γρήγορα και τυχόν υπερβολικός ψεκασμός στα φύλλα μπορεί να τα προκαλέσει κάψιμο.


Ποτίστε στη βάση του φυτού με ένα ραβδί ποτίσματος, ποτιστήρι με μακρύ λαιμό, λάστιχο εμποτισμού ή σύστημα σταγόνας.

Αποφύγετε να βραχούν τα φύλλα, τα φρούτα ή τα λαχανικά για να αποτρέψετε ασθένειες που ευδοκιμούν στην υγρασία, όπως το ωίδιο.

Ο άνεμος στεγνώνει γρήγορα τα φυτά από την υγρασία που χάνεται μέσω του φυλλώματος—όσο μεγαλύτερα είναι τα φύλλα, τόσο περισσότερη υγρασία χάνεται (σκεφτείτε σκουός, αγγούρι, κοραλλιογενείς καμπάνες κ.λπ.). Προστατέψτε τα φυτά με φραγμούς, όπως μια κατασκευή με ύφασμα σκιάς, ή εντοπίστε τα έξω από περιοχές που είναι επιρρεπείς στον άνεμο.Τα φρούτα και τα λαχανικά χρειάζονται σταθερό νερό για να παράγουν καλά
. Μην τα αφήνετε να στεγνώσουν τελείως πριν τα ποτίσετε ξανά γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως σήψη των ανθέων ή ραγισμένες ντομάτες. Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να ποτίζετε τις ντομάτες.
Τα δοχεία στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα από το έδαφος και θα χρειαστούν πιο συχνό πότισμα, ειδικά εάν είναι τοποθετημένα σε πλήρη ήλιο ή εκτεθειμένα στον αέρα.Εφαρμόστε ένα στρώμα 2 έως 3 ιντσών από οργανικό σάπια φύλλα, όπως φλοιό, πευκοβελόνες ή τεμαχισμένα φύλλα. Αυτό θα βοηθήσει στη συγκράτηση της υγρασίας στο έδαφος.
Εάν το νερό πέσει πάνω από το χώμα, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα για να μαλακώσει η επιφάνεια. Επιστρέψτε λίγα λεπτά αργότερα και προσθέστε κι άλλα για να βεβαιωθείτε ότι μουλιάζει καλά.


Οι καφέ άκρες των φύλλων και/ή τα κίτρινα φύλλα μπορεί να σηματοδοτούν υπερβολικό πότισμα. Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε πριν προσθέσετε περισσότερα.


 

Τα φυτά ωφελούνται πολύ περισσότερο από ένα αργό και βαθύ πότισμα παρά από ένα γρήγορο πιτσίλισμα. Βεβαιωθείτε ότι ποτίζετε αρκετά βαθιά για να φτάσετε στη ρίζα.


Εάν οι καλοκαιρινές διακοπές πρόκειται να σας κρατήσουν μακριά για περισσότερο από μία ή δύο ημέρες, η ρύθμιση ενός αυτόματου χρονοδιακόπτη θα αξίζει τον κόπο.

Επίσης, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοποτιζόμενες γλάστρες για τα φυτά σας για να περιορίσετε τις καθημερινές δουλειές του ποτίσματος.

Ανακυκλώστε τα πλαστικά μπουκάλια ως σύστημα ποτίσματος. Ανοίξτε τρύπες στο μπουκάλι και θάψτε δίπλα σε φυτά με ανοιχτό το επάνω άνοιγμα. Προσθέστε νερό στο μπουκάλι από την κορυφή και το νερό θα ξεπλυθεί βαθύτερα στο χώμα.


Οι πήλινες γλάστρες χωρίς υάλωση είναι πιο πορώδεις από τις γλάστρες ή τις πλαστικές γλάστρες και επιτρέπουν στο νερό να εξατμιστεί πιο γρήγορα.
Αυτό μπορεί να είναι καλό κατά τις πιο υγρές περιόδους του έτους, επιτρέποντας στο χώμα να στραγγίζει καλύτερα και να μην μουσκεύει, αλλά προσέχετε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ξηρασίας ή του θερμότερου καιρού.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ 

10 ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ