ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΤΕ ΤΗ ΔΡΑΚΑΙΝΑ

Η ομάδα του Garden Magazine 27 Απριλίου, 2023 Κήπος

Η δράκαινα είναι ένα τροπικό φυτό με προέλευση τη Μαγαδασκάρη και γενικά τις τροπικές περιοχές της Αφρικής. Είναι ένα δενδροειδές φυτό με σχετικΑ αργή ανάπτυξη (15-20 cm το χρόνο) που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2m.

Ξεχωρίζει για τον κορμό της και τα μυτερά λογχοειδή φύλλα της που διαφέρουν ανάλογα με το είδος. Επίσης, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο σε σπίτια όσο και σε επαγγελματικούς  χώρους, καθώς έχει την δυνατότητα να επιβιώνει ακόμα και σε μέρη με λίγο φως (ανάλογα πάντα με το είδος) καθαρίζοντας το αέρα από ρύπους.
Απαιτήσεις

Η δράκαινα είναι φυτό που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ευδοκιμεί σε μέρη που δεν την χτυπά άμεσα το ηλιακό φως, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι ανθεκτική και μπορεί επίσης να τοποθετηθεί και στο μπαλκόνι, αρκεί όμως να βρίσκεται σε σκιερή θέση.

 Σαν τροπικό φυτό, δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και έτσι το χειμώνα ενδείκνυται μόνο για μέσα στο σπίτι.
Κατάλληλες θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί η δράκαινα είναι μεταξύ των 16-25°C. Όπως όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν την τοποθετούμε κοντά από πηγές θερμότητας ( τζάκι και καλοριφέρ ) καθώς και από τα ψυχρά ρεύματα των κλιματιστικών την περίοδο του καλοκαιριού.
 
 Η δράκαινα χρειάζεται πότισμα περίπου κάθε 10 μέρες, ενώ το καλοκαίρι ποτίζουμε κάθε 5 μέρες. Πάντα όμως παίζει ρόλο σε ποιο σημείο είναι. Πριν την ποτίσουμε ελέγχουμε ότι το χώμα της έχει στεγνώσει. Αν δεν ποτιστεί επαρκώς, δημιουργούνται ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων που μαρτυρούν ότι το φυτό χρειάζεται περισσότερο νερό. Αν τα φύλλα της δράκαινας κιτρινίζουν, αυτό σημαίνει ότι δέχεται υπερβολικό πότισμα.
 
Για να βοηθήσουμε τη δράκαινα να αναπτυχθεί, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά 1-2 φορές το μήνα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ η συμπληρωματική λίπανση με σίδηρο θα βοηθήσει στο έντονο πρασίνισμα του φυλλώματος.
 
H δράκαινα χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα περίπου κάθε 2 χρόνια, όταν γεμίσουν ασφυκτικά οι ρίζες μέσα στη γλάστρα, βέβαια ανάλογα πάντα την γλάστρα που είναι ήδη φυτεμένη. Η μεταφύτευση καλό είναι να γίνεται μέσα στην άνοιξη ή αρχές φθινοπώρου χρησιμοποιώντας ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου με αρκετό περλίτη και ελαφρόπετρα για να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.
 
 
 
 

Κλάδεμα
 
Όπως όλα τα φυτά, έτσι και η δράκαινα μπορεί να κλαδευτεί με σκοπό τον έλεγχο του ύψος της και τη διαμόρφωση του σχήματός της. Η περίοδος της άνοιξης ή του φθινοπώρου είναι κατάλληλες για κλάδεμα.
 
 
Πολλαπλασιασμός
 
Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται πολύ εύκολα με τη μέθοδο των μοσχευμάτων κόβοντας βλαστούς μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφή του βλαστού και από τη βάση, στις αρχές της άνοιξης. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα της δράκαινας σε γλάστρες με αφράτο φυτόχωμα σε δροσερό και υγρό περιβάλλον και θερμοκρασία περίπου 20°C και σε 2-3 μήνες όταν τα μοσχεύματα αναπτύξουν ρίζα τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.
 
 
 
Εχθροί και Ασθένειες
 
Για την αντιμετώπιση του εντόμου του ψευδόκοκκου και του τετράνυχου που συνήθως προσβάλλουν τη δράκαινα, γίνεται προληπτικός ψεκασμός με διάλυμα τριμμένου σαπουνιού ή φυσικής πυρεθρίνης κάθε 2 βδομάδες. Πάντα όμως συμβουλευόμαστε τον γεωπόνο της γειτονιάς μας!