ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

The Gardenmagazine 08 Μαρτίου, 2019 Κήπος

Πολλές φορές τα φυτά μας αν και μέσα στο σπίτι, προσβάλονται απο κάποιου είδους παράσιτα ή και ασθένειες. Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικά απο αυτά που συναντάμε πιο συχνά.

Παράσιτα
 
  • Αφίδες

Είναι πολύ μικρά έντομα , όπου τρέφονται με τον χυμό των φυτών. Εμποδίζουν την σωστή και υγιή ανάπτυξη αφαιρώντας το χυμό απο τα σημεία ανάπτυξης και αυτό οδηγεί στην αλλοίωση των φύλλων και των άκρων, καθώς αυτά μεγαλώνουν. Μπορούν εύκολα να μεταδόσουν τους ιους απο το ένα φυτό στο άλλο. Αναπαράγονται ακρετά γρήγορα. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε τις αφίδες είναι να δράσετε έγκαιρα. Υπάρχουν στην αγορά τα κατάλληλα φάρμακα για την καταπολέμηση τους. Αν δεν θέλετε χημικά , μπορείτε να φτιάξετε ένα ήπιο διάλυμα με νερό και πράσινο σαπούνι. Μια κουταλιά σαπούνι σε ενα μπουκάλι νερό. 
  • Ψευδόκοκους

Είναι μικρά έντομα με μαλακό σώμα , το οποίο καλύπτεται απο ενα κερένιο, λευκό προστατευτικό σώμα. Ρουφούν τον χυμό απο τα φυτά και είναι δύσκολο να τα απομακρύνετε αρχικά γιατί προσβάλουν το φυτό σε μερή που είναι δύσκολο να τα απομακρύνουμε και επείδη το προστατευτικό τους κάλυμα απωθεί το σπρέι. Ενας τρόπος για να τα αφιρέσετε είναι με μπατονέτα ή πινέλο. Βουτίξτε το πινέλο σε οινόπνευμα ( αυτό διαλύει το κερένιο κάλυμμα τους) και έτσι είναι πιο έυκολο να απομακρύνεται τους ψευδόκοκκους.
 
  • Σκαθάρια της αμπέλου

Τα σκαθάρια μασουλούν τα φύλλα, αλλά αυτό που δημιουργεί το βασικό πρόβλημα είναι οι προνύμφες τους. Τα ενήλικα σκαθάρια τις φέρνουν στο εδαφικό μείγμα και όταν εκκολαφθούν, αρχίζουν να τρώμε μέσα απο τις ρίζες, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυτό. Στην αγορά υπάρχει το κατάλληλο φαρμακο, το οποίο μπορείτε να το βάλετε στο εδαφικό μείγμα.Ασθένειες

 
  • Φαιά Σήψη 

Είναι μια απο τις πιο συχνές ασθένειες στα φυτά. Ξεκινάει απο τα άνθη και πηγαίνει προς τα φύλλα. Ο καλύτερος τρόπος για να εμποδίσετε την εξάπλωση τους είνα η καλή υγιεινή για τα φυτά. Πολλά φυτα σταδιακά, μεγαλώνουν και αποκτούν καφετιές άκρες. Τα φρέσκα νεαρά φύλλα έχουν ένα υγιλες πράσινο χρώμα, ενώ με τον καιρό οι άκρες των φύλλων φαίνονται σαν να ξεραίνονται και να γίνονται καφέ. Η πιο συχνή αιτία είναι το ανεπαρκές πότισμα και η χαμηλή υγρασία γενικότερα. 
  • Ωίδιο 

Για κάποια απο τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. Συνήθως μεγαλώνει το πρόβλημα σε ζεστό και ξηρό περιβάλλον , όποτε εξεταστε τον χώρο και σιγουρευτείτε οτι τα φυτά σας δεν εκτίθονται στον ήλιο.


  • Σκωρίαση

Εμφανίζονται καφετιές φλύκταινες στην επιφάνεια ή στις κάτω πλευρές των φύλλων. Υπαρχουν ειδικά μυκητοκτόνα που μπορούν να το θεραπεύσουν.

 
  • Σηψίρριζα

Τα προβλήματα είναι το υπερβολικό νερό / πότισμα στο φυτό. Το χειμώνα είναι πιο πιθανό να ποτίσουμε το φυτό παραπάνω απο ότι χρειάζεται και τα πρώτα σημάδια της υπερβολής μπορεί να μοιάζουν με αυτά της ξηρασίας, καθώς το φυτό αρχίζει να γέρνει προς τα κάτω. Τις περισσότρες φορές κάνουμε το λάθος να το ποτίζουμε , καθως πιστεύουμε ότι είναι απο την έλληψη νερού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίζει τον αερά να πάει στις ρίζες, οι οποίες με την σειρά τους αρχίζουν να σαπίζουν. Αν συναντήσετε κάτι τετοιο ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το φυτό σας είναι να βγάλετε την γλάστρα να ελέγξετε τις ρίζες. Αν κρίνετε αποαραίτητο στεγνώστε τις ρίζες.