ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΣΤΟ ΦΙΚΟ ΛΥΡΑΤΑ

09 Μαρτίου, 2022

Συνήθη παράσιτα & ασθένειες

Αυτά τα φυτά δεν έχουν σοβαρά προβλήματα με παράσιτα ή ασθένειες, αλλά μπορεί να είναι επιρρεπή σε ακάρεα, λέπια και βακτηριακές -  μυκητιακές ασθένειες.
Με αυτά, μπορεί να παρατηρήσετε βλάβη στα φύλλα, όπως κηλίδες ή σκούρες κηλίδες, καθώς και μικρά ζωύφια στα φύλλα.
Αντιμετωπίστε το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό με ένα κατάλληλο μυκητοκτόνο ή άλλο φάρμακο. Και βεβαιωθείτε ότι το φυτό σας έχει επαρκή κυκλοφορία αέρα και δεν βρίσκεται σε υπερβολικά υγρές συνθήκες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων.

Συνήθη προβλήματα

Είναι ευαίσθητο στο πότισμα του, οπότε όταν κάτι αρχίζει να μην δείχνει καλά, μπορείτε να το καταλάβετε από τη συμπεριφορά των φύλλων του. Το φυτό μπορεί να αναπτύξει κηλίδες στα φύλλα ή να αρχίσουν να πέφτουν τα φύλλα, μερικές φορές με γρήγορο ρυθμό.

Ξεθώριασμα φύλλων

Αν δείτε ανοιχτό καφέ ή λευκές κηλίδες στην κορυφή των φύλλων, το φυτό μπορεί να λαμβάνει πολύ άμεσο ηλιακό φως. Αυτό ονομάζεται ηλιακό έγκαυμα φύλλων ή κάψιμο των φύλλων. Μπορείτε να κλαδέψετε το φύλλο με ψαλίδια και να μετακινήσετε το φυτό σας σε άλλη θέση από το να κάθεται κοντά στις άμεσες και σκληρές ακτίνες του ήλιου.

Καφέ κηλίδες στα φύλλα

Εάν τα πράσινα φύλλα σας εμφανίσουν σκούρες καφέ κηλίδες ή καφέ άκρες, το φυτό μπορεί να υποφέρει από σήψη των ριζών , αυτό σημαίνει αρκετό νερό στις ρίζες του. Ελέγξτε τις ρίζες για να δείτε αν είναι καφέ. Παρακολουθήστε το πότισμά σας για να βεβαιωθείτε ότι το φυτό δεν υπερποτίζετε.

Οι καφέ κηλίδες μπορεί επίσης να σημαίνουν ότι το φυτό αντιμετωπίζει ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας, ελέγξτε για σημεία ρεύματος ή μονάδες θέρμανσης/ψύξης και μετακινήστε το φυτό μακριά σε μια σταθερά πιο ζεστή τοποθεσία.
 Κιτρινίζουν τα φύλλα

Εάν τα νεότερα φύλλα  κιτρινίζουν, μπορεί να υποδηλώνει βακτηριακό πρόβλημα. Μπορεί να είναι πολύ αργά για να σωθεί το φυτό. Προσπαθήστε όμως να κόψετε τα προσβεβλημένα φύλλα και να μεταφυτέψετε το φυτό σε φρέσκο ​​χώμα.
 
 
Πέφτουν τα φύλλα

Όταν χάνει τα φύλλα του, είναι γενικά ένα σημάδι ότι το φυτό παίρνει πολύ ή όχι αρκετό νερό. Επιπλέον, το φυτό μπορεί να εκτίθεται σε ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας, οι οποίες μπορούν επίσης να κάνουν το φυτό να ρίχνει τα φύλλα. Μετακινήστε το μακριά από οποιεσδήποτε μονάδες θέρμανσης ή κλιματισμού ή περιοχές με ρεύματα. Ελαττώστε  λίγο το πότισμα, ώστε το χώμα να μην είναι ποτέ μουσκεμένο και μόνο ελαφρώς υγρό.

Περισσότερα άρθρα

 

ΦΥΚΟΣ ΛΥΡΑΤΑ