ΟΡΤΑΝΣΙΑ

13 Απριλίου, 2018
Η ορτανσία κατάγεται από την Ιαπωνία και ανήκει στην οικογένεια των σαξιφραγκοειδών (Hydrangeaceae), αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα διακοσμητικά φυτά που μπορεί να διατηρείται σε γλάστρες ή σε γόνιμο έδαφος.
Ανήκει στα οξύφιλα φυτά, όπως η γαρδένια και η καμέλια, καθώς θέλει όξινο ως ουδέτερο υπόστρωμα για να ευδοκιμήσει. Το φυτό της ορτανσίας είναι ένας εντυπωσιακός θάμνος ενός μέτρου ύψος περίπου με μεγάλα οδοντωτά φύλλα σχήματος οβάλ.Το φθινόπωρο το φύλλωμα πέφτει και τότε λαμβάνει κοκκινωπές και χάλκινες αποχρώσεις. Οι κλασικές αποχρώσεις των ανθέων έχουν χρώμα μπλε, ροζ, κόκκινα ή λευκό. Σε μεγάλο βαθμό το χρώμα των ανθέων επηρεάζεται από την οξύτητα του εδάφους. Αυτό δεν ισχύει για τις ορτανσίες με λευκά άνθη οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν χρώμα, τα άνθη τους θα είναι πάντα λευκά.Η ορτανσία είναι φυτό ανοιξιάτικο το οποίο έχει συνδυαστεί με το Πάσχα και την γιορτή της μητέρας αφού η ανθοφορία διαρκεί από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Προτιμά τα ημισκιερά μέρη ή τα φωτεινά χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο. Η άμεση έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να είναι η αιτία τα άνθη να μαραίνονται γρηγορότερα και τα φύλλα να καψαλίζονται. Συχνά συναντούμε ορτανσίες φυτεμένες στις βόρειες πλευρές των σπιτιών γιατί είναι δροσερές και σκιερές.
Φυτεύεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη σε έδαφος εμπλουτισμένο με οργανικό λίπασμα. Το πότισμα θα πρέπει να είναι γενναιόδωρο και τακτικό κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, το έδαφος θα πρέπει να αφήνεται να στραγγίζει ανάμεσα στα ποτίσματα.Τα πρώτα τρία χρόνια, οι ορτανσίες δεν κλαδεύονται, αρκεί να αφαιρούνται τα ξερά κλαδιά και άνθη στο τέλος του χειμώνα. Έπειτα κλαδεύονται στην βάση τα κλαδιά 2-3 ετών για να ευνοείται η εμφάνιση νέων βλαστών. Αρχικά αφαιρούμε τους γερασμένους βλαστούς και μετά τους πιο αδύναμους που βρίσκονται στο εσωτερικό του φυτού και φαίνεται πως δεν θα ανθοφορήσουν. Κατά το κλάδεμα αφήνουμε μόνο δύο φύλλα σε κάθε κλαδί. Σκοπός μας με το κλάδεμα, είναι ότι πρέπει να δείχνει το φυτό συμμετρικό.
Η ορτανσία πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα μήκους 10-15 εκ. που κόβονται από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο. Σε ουδέτερο έδαφος οι ορτανσίες παίρνουν διάφορες αποχρώσεις.

Πως ελέγχουμε το χρώμα των ανθέων;
  • Μπλε άνθη
Η ορτανσία αποκτά μπλε άνθη όταν το pH του εδάφους είναι όξινο (περίπου 4,5-5) και το φυτό δεν μπορεί απορροφήσει ιόντα φωσφόρου. Για αυτό το λόγο το φώσφορο δεν προστίθεται στο έδαφος όταν οι ορτανσίες θέλουμε να έχουν μπλε άνθη. Προκειμένου τα φυτά να έχουν μπλε άνθη λιπαίνονται με όξινα λιπάσματα αζώτου, όπως είναι το θειικό αμμώνιο και το νιτρικό αμμώνιο. Επίσης, παρέχεται κάλιο από χλωρίδιο του καλίου ή θειικό κάλιο. Στην περίπτωση που τα άνθη δεν έχουν καθαρό μπλε χρώμα όταν παρέχεται η κατάλληλη λίπανση και το ιδανικό pH, τότε προστίθεται θειικό αργίλιο.
  • Ροζ άνθη
Τα καλύτερα ροζ χρώματα αναπτύσσονται όταν το pH είναι ανάμεσα στο 6,2 και στο 6,5. Σε αυτή την περίπτωση το φώσφορο προστίθεται στο έδαφος. Τα άνθη έχουν σκούρο ροζ χρώμα όταν μικρές ποσότητες αργιλίου απορροφώνται από τα φυτά. Στις ορτανσίες με ροζ και λευκά άνθη χρησιμοποιούνται λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φωσφόρο.Βιβλιογραφία

Ανθοκηπευτικές Καλλιέργειες, Επιχειρηματική ανθοκομία II James W. Boodley, 2η Έκδοση Εκδόσεις ¨ΙΩΝ¨ 1999.