Οι κρεμαστοι κηποι της Βαβυλωνας: Ενα θαυμα της αρχαιας αρχιτεκτονικης

21 Ιουλίου, 2023

Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά θαύματα της αρχαίας κοσμολογίας. Αυτά οι κήποι, που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της εποχής της Βαβυλωνιακής αυτοκρατορίας, θεωρούνται μια τεχνολογική και αισθητική κατάκτηση, καθώς παρουσίαζαν μια μοναδική εναλλακτική προσέγγιση στην κατασκευή των κήπων. Ας εξετάσουμε την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τη σημασία αυτών των εκπληκτικών κήπων.

 


Ιστορικό υπόβαθρο

Οι κρεμαστοί κήποι βρίσκονταν στην πόλη Βαβυλώνα, η οποία ήταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Βαβυλωνίας, μιας από τις παλαιότερες και πλέον επιδραστικές πολιτισμικές και πολιτικές δυνάμεις του αρχαίου κόσμου. Οι κρεμαστοί κήποι κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της επικράτησης του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα Δ' (Nebuchadnezzar II) περίπου τον 6ο αιώνα π.Χ. Οι ακριβείς λόγοι κατασκευής των κήπων παραμένουν αμυδροί, αλλά πιθανότατα δημιουργήθηκαν ως δώρο για τη βασίλισσα Σαμμουραμάτη, η οποία είχε μεγάλη αγάπη για τη φύση και τους κήπους.

 
Αρχιτεκτονική

Οι κρεμαστοί κήποι σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί μια εντυπωσιακή προβολή της φύσης σε έναν αστικό περιβάλλον. Οι κήποι αποτελούνταν από μεγάλες τεράστιες τεχνητές πλατείες που ήταν στημένες σε διάφορα επίπεδα, μεγαλώνοντας προς τα πάνω. Κάθε επίπεδο ήταν υποστηριζόμενο από πέτρινες κολόνες ή τεχνητές κατασκευές. Οι κολόνες και οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με όμορφες τοιχογραφίες και γλυπτά, ενώ οι πλατείες ήταν καλυμμένες με εύφορη γη για να υποστηρίξουν τα δέντρα, τα λουλούδια και τα άλλα φυτά.
 
Οι κρεμαστοί κήποι αποτελούσαν έναν πραγματικό παράδεισο στην έρημο της Μεσοποταμίας. Η ποικιλία των φυτών που φιλοξενούσαν ήταν εντυπωσιακή και περιλάμβανε δέντρα, όπως κυπαρίσσια, κληματίδες και φοίνικες, αλλά και λουλούδια, αρωματικά φυτά και βότανα. Επιπλέον, υπήρχαν ρυάκια και καταράκτες που διασχίζανε τον κήπο, παρέχοντας φρέσκο νερό και δημιουργώντας ένα ηχητικό περιβάλλον γεμάτο ηρεμία. 

Σημασία

Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας θεωρούνταν μια από τις επτά θαυματικές κατασκευές του αρχαίου κόσμου, παρότι υπήρχαν διάφορες προκαταρκτικές πηγές που τις αμφισβητούσαν. Παρέχοντας έναν μοναδικό συνδυασμό αρχιτεκτονικής και φύσης, αυτοί οι κήποι αποτέλεσαν ένα σύμβολο της πολυπλοκότητας και της προηγμένης τεχνολογίας της αρχαίας Βαβυλωνίας. Επιπλέον, οι κρεμαστοί κήποι αντικατοπτρίζουν τη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση και την επιθυμία της να δημιουργήσει μια ιδανική παρουσίαση της φυσικής ομορφιάς.
 Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας αποτελούν ένα αρχαιολογικό θαύμα που κατακτά τη φαντασία μας. Με την αρχιτεκτονική τους πολυπλοκότητα και την εντυπωσιακή τους ομορφιά, αντιπροσωπεύουν μια χαμένη εποχή και έναν πολιτισμό που ανέπτυξε μοναδικές και καινοτόμες ιδέες. Οι κρεμαστοί κήποι εξακολουθούν να μας εμπνέουν και να μας εντυπωσιάζουν με την αισθητική τους και τη σπουδαιότητα τους στην ανθρώπινη ιστορία και την αρχιτεκτονική.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

OI ΚΗΠΟΙ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ

PATIOS:ΟΙ ΑΥΛΕΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ