ΟΙ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΛΕ

24 Μαρτίου, 2021

Αποτελώντας λιγότερο από το 10% του βασιλείου των ανθοφόρων φυτών, τα φυτά με μπλε άνθη είναι σπάνια, αλλά χαρίζουν υπέροχες συνθέσεις στον κήπο. Αυτή η ομάδα χρωμάτων περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σε αποχρώσεις που κυμαίνονται από το γαλάζιο του ουρανού έως το βαθύ λουλάκι και από τα πιο μικρά φυτά μέχρι μεγάλους θάμνους. Αν σχεδιάζετε και μελετήσετε προσεκτικά πριν κάνετε την όποια παρέμβαση, ο κήπος σας θα μιλά στις αποχρώσεις του μπλε από τις αρχές της άνοιξης έως τα τέλη του φθινοπώρου.


ΟρτανσίαΠαράγει τεράστια λουλούδια όλο το καλοκαίρι, χωρίς να χρειάζεται κλάδεμα. Αποδίδει επίσης καλά σε ψυχρότερα κλίματα. Για το καλύτερο μπλε, κρατήστε το χώμα σας όξινο.
Είναι εξίσου ωραία σε γλάστρα όσο και ως μεγάλος θάμνος στον κήπο.
Η εποχή της είναι το καλοκαίρι έως τις αρχές του φθινοπώρου. Θέλει πλήρη ηλιοφάνεια.


Σάλβια

Τα άνθη, διατηρούν το βαθύ μπλε τους χρώμα πολύ μετά το ξεθώριασμα τους. Εμφανίζονται όλο το καλοκαίρι. Προτιμάει την ηλιοφάνεια και την μερική σκιά.


Αγάπανθος

Πολυετές φυτό. Αυτό το πιο συμπαγές φυτό με μπλε άνθη παράγει τεράστια, σφαιρικά λουλούδια που κρατούνται ψηλά πάνω από συστάδες στενών φύλλων. Ανθίζει από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.


Υβίσκος συριακόςΑνθίζει από το καλοκαίρι. Τα άνθη του προσελκύουν πουλιά και πεταλούδες και έχουν ένα λεπτό, δαντελωτό κέντρο. Ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Του αρέσουν οι ηλιόλουστες θέσεις.


Ίριδα

Η εντυπωσιακή μπλε ίριδα έχει μεγάλα άνθη, τονισμένα στο εσωτερικό της με φωτεινό κίτρινο χρώμα. Την συναντάμε την άνοιξη.
Πολυετές φυτό, Προτιμά τον ήλιο.


Καμπανούλα

Αυτό το πολυετές γαλάζιο φυτό, που καλύπτει το έδαφος με τα μπλε λουλούδια σε σχήμα καμπάνας την άνοιξη, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο χαλί που διαρκεί όλο το καλοκαιριού είναι η καμπανούλα.
Αρέσκεται στον ήλιο και προτιμά τα θερμότερα κλίματα.


ΆστερΠολυετές φυτό. Ανθίζει απο τον Ιούλιο έως τα πρώτα κρύα με πληθώρα λουλουδιών σε χρώματα λεβάντας – μπλε. Αρέσκεται στον ήλιο και


ΦελίσιαΜοιάζουν με μαργαρίτες αλλά δεν είναι. Τα γαλάζια πέταλα του ουρανού περιβάλλουν τα κίτρινα κέντρα πάνω σε αυτήν τη μαργαρίτα που μεγαλώνει. Η περίοδος άνθισης διαρκεί όλο το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο. Πολυετές φυτό. Θέλει πλήρης ηλιοφάνεια αλλά μπορεί και σε μερική σκιά.


ΚεάνωθοςΟ κεάνωθος είναι φυλλοβόλος θάμνος.Ανθοφορεί το καλοκαίρι και το φθινόπωρο δίνοντας πολλά μικρά άνθη. Η πιο διαδεμένη ποικιλία κεάνωθου φέρει άνθη σε αποχρώσεις του μπλε και του μωβ, όμως υπάρχουν και ποικιλίες με ροζ ή λευκά άνθη. Ο κεάνωθος προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις. Ευδοκιμεί σε ουδέτερα έως όξινα, γόνιμα και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη.


ΈχιουμΕίναι αειθαλές φυτό. Έχει μακριά στελέχη απαλού ξύλου. Έχει αργυρόχρωμο, χνουδωτό φύλλωμα με μακριά, στενά φύλλα και με μπλε- μωβ άνθη. Ευδοκιμεί σε προσήλιες θέσεις καλά στραγγιζόμενων εδαφών. Ευδοκιμεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές