ΟΙ 15 ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΘΑΜΝΟΙ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ

07 Απριλίου, 2022

Η χρήση θάμνων για τη δημιουργία ιδιωτικότητας προσθέτει ένα ζωντανό στοιχείο που δεν μπορεί να προσφέρει ένας τοίχος ή κάποιο πλέγμα. Ο φράχτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει οικειότητα, να καθορίσει ‘’δωμάτια’’ κήπου ή να αποκλείσει μία αντιαισθητική θέα.


 
Όταν επιλέγετε θάμνους περίφραξης, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας
 
Ρυθμό ανάπτυξης και το τελικό του μέγεθος
Διακοσμητικά στοιχεία ( καρπούς κα.)
Πως διαμορφώνεται σε όλες τις εποχές του έτους
Τι είδους συντήρηση χρειάζεται
Οι αειθαλείς θάμνοι προσφέρουν ιδιωτικότητα όλο το χρόνο
Οι φυλλοβόλοι θάμνοι επιτρέπουν περισσότερο φως στην αυλή κατά τη διάρκεια του χειμώνα
 
Εδώ είναι μερικοί από τους πιο δημοφιλείς θάμνους
 
Τούγια
Thuja spp.


Γνωστή για το πυκνό και ανάλαφρο φύλλωμά της, φτιαγμένο από πλακέ, σκουροπράσινες, χρυσοπράσινες τούφες, ανάλογα την ποικιλία. Χρησιμοποιείται σε διάφορες συνθέσεις στον κήπο και κυρίως σαν συμπαγής φυσικός φράκτης. Αλλάζοντας από πράσινο σε περισσότερο μαύρες ή χρυσές αποχρώσεις, όσο ο χειμώνας πλησιάζει, παραμένει εντυπωσιακά χρωματισμένη καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ μπορεί να διαμορφωθεί με κλάδεμα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
 
 
Πυξάρι
Buxus spp.


 
Ανθεκτικό στη ζέστη αλλά και το κρύο. Χρησιμοποιείται πολύ στους κήπους, προσφέροντας το μοναδικό, συμπαγές φυλλωμά του και δημιουργώντας πλούσιες φυλλώδεις φυτεύσεις.
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.  Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να το κλαδέψουμε στο επιθυμητό σχήμα ή να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα μέρη, διατηρώντας ένα πιο φυσικό σχήμα. Στον κήπο το χρησιμοποιούμε σε φράκτες, μπορντούρες και χωρίσματα.
 
 
Προύνος Λαουροκέρασος
Prunus laurocerasus

 
Είναι ένας υπέροχος διακοσμητικός θάμνος. Το εξαίσιο φύλλωμά του, τα λευκά μπουκέτα από μικρά ανθάκια και τους διακοσμητικούς, λαμπερούς του καρπούς, το κάνουν ξεχωριστό. Φυτεύεται για να σχηματίσει φανταστικές συστάδες, φράκτες και συνθέσεις.
 
Λοροπέταλο
Loropetalum spp.


Έχει ένα όμορφο σκούρο φύλλωμα με βελούδινη την κάτω επιφάνεια και σχηματίζει εντυπωσιακά άνθη, σαν τούφες από μωβ-φούξια και κόκκινες-μωβ λωρίδες.
Είναι ένα εύκολο φυτό. Για να διατηρήσετε το σχήμα και το μέγεθός του, μπορείτε να το κλαδέψετε το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη. Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες,  φράκτες, χωρίσματα, ομαδικές φυτεύσεις, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών.
 
Ευώνυμο
Euonymus spp.Είναι ένας διακοσμητικός θάμνος. Δημοφιλές για το όμορφο φύλλωμά του, που παραμένει λαμπερό μέσα στον κήπο όλο το χρόνο. Ανθεκτικό στο κρύο αλλά και την εδαφική αλατότητα, είναι εξαιρετική επιλογή για παραθαλάσσιους κήπους που έχουν ανάγκη από έντονο πράσινο.
Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, μπορούμε αν θέλουμε να το κλαδέψουμε ελαφρά, αν και αυτό δεν είναι συχνά απαραίτητο. Ορισμένες ποικιλίες μπορεί να είναι ευαίσθητες σε παράσιτα ή ασθένειες.
 
Φορσίφια
Forsythia spp.

 
Ένας από τους πρώτους θάμνους που ανθίζουν νωρίς την άνοιξη. Ξεχωρίζει για τα λαμπερά κίτρινα άνθη του που αναπτύσσονται σε όλο το μήκος των κλαδιών. Προτιμά τον ήλιο και την ημισκιά. Είναι θαμνώδης φυτό γρήγορης ανάπτυξης. Το πράσινο φυλλοβόλο φύλλωμα σε σχήμα λόγχης προσφέρει ένα γαλήνιο σκηνικό σε όλη την υπόλοιπη καλλιεργητική περίοδο. Αυτός ο αξιόπιστος θάμνος ευδοκιμεί σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, καθιστώντας τον κατάλληλο για τοπία χαμηλής συντήρησης. Αφήστε το να διατηρήσει το φυσικό σχήμα του.
 
Ιλέξ
Ilex spp.Το πουρνάρι είναι ένας θάμνος με αειθαλές ή φυλλοβόλο φύλλωμα σε χρώματα πράσινο, γαλαζοπράσινο, χρυσό ή διαφοροποίηση. Τα πολύ διακοσμητικά μούρα αναπτύσσονται το φθινόπωρο και διαρκούν όλο το χειμώνα. Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων και χωρίσματα σε αστικούς και εξοχικούς κήπους.
 
 
Ορτανσία
Hydrangea spp.
Ένας από τους πιο γνωστούς θάμνους, όπου καλλιεργείται για τα μεγάλα επιδεικτικά λουλούδια που ανθίζουν από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο, ανάλογα με την ποικιλία. Τα άνθη εμφανίζονται σε αποχρώσεις του μπλε, μοβ, ροζ, μοβ ή λευκό, με κάποιο χρώμα να αλλάζει κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Έχει την ικανότητα να ταιριάζει σε διάφορες κατασκευές, όπως τοίχους, μάντρες και πέργκολες και να καλύπτει υπέροχα με το πλατύ φύλλωμά της, χαρίζοντας μεγάλα λευκά μπουκέτα ορτανσίας. Η φροντίδα της είναι απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Είναι κατάλληλη για άκρες τοίχων, ψηλές μάντρες, πέτρινα όρια και καφασωτά, όπου μπορεί να στηριχθεί και να αναρριχηθεί.
 
 
Γιουνίπερους
Juniperus spp. 
Οι Γιουνίπεροι είναι διάφορα είδη κωνοφόρων χαμηλής, έρπουσας και μέσης ανάπτυξης, με δύο διαφορετικά είδη φύλλων (βελονοειδή και λεπιοειδή) και διαφόρων χρωμάτων. Είναι ανθεκτικά φυτά που προσαρμόζονται σε όλα τα εδάφη. Κάποιες ποικιλίες αντέχουν στα πολύ ξηρά κλίματα και προτιμούν το κρύο. Χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις ή ημισκιερές.
 
 
Πασχαλιά
Syringa spp. 
Το πράσινο φύλλωμα σε σχήμα καρδιάς προσφέρει ένα γαλήνιο σκηνικό κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης καλλιεργητικής περιόδου. Αφήστε τα φυτά να διατηρήσουν το φυσικό τους σχήμα και επιλέξτε ποικιλίες που θα διατηρούν το κατάλληλο μέγεθος. Η πασχαλίά, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, αγαπημένος για τα μοναδικά ανοιξιάτικα άνθη του.
Σε έντονα μωβ χρώματα, τα άνθη της απελευθερώνουν ένα μεθυστικό άρωμα. φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η άνθησή της, απομακρύνοντας πιθανόν λαίμαργους βλαστούς που θα εμφανιστούν στη βάση της.
Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.
 
 
Φυλάδελφος
Philadelphus spp
.


 
Τα έντονα αρωματικά λουλούδια του το ξεχωρίζουν. Ανθεκτικός φυλλοβόλος θάμνος παράγει λευκά λουλούδια σε σχήμα καμπάνας με άρωμα άνθη πορτοκαλιάς για αρκετές εβδομάδες από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού. Χρησιμοποιήστε το για να περικλείσετε ένα υπαίθριο καθιστικό για να απολαύσετε το γλυκό άρωμα από κοντά.
Ένας πανέμορφος διακοσμητικός θάμνος. Στολισμένος με ζωηρό πράσινο φύλλωμα, με ελαφρά οδοντωτό τελείωμα.
Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, μπορούμε να τον κλαδέψουμε, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η άνθησή του. Ταυτόχρονα, αφαιρούμε ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
Είναι κατάλληλος για  παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες, φράκτες και φυσικά χωρίσματα, όρια τοίχων.
 
 
Λιγουστρο
Ligustrum spp.

 
Το φύλλωμα είναι πράσινο, χρυσό ή ποικιλόχρωμο, με συστάδες από μικρά λευκά άνθη που εμφανίζονται από τα τέλη της άνοιξης έως το καλοκαίρι. Το λιγούστρο είναι ένας διακοσμητικός θάμνος. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά για τον κήπο, με πολλές χρήσεις από φράκτες ως ακόμη και φυτικά γλυπτά.
Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο. Σε περίπτωση που διαμορφωθεί ως φυτοφράκτης μπορεί να χρειαστεί πιο συχνό κλάδεμα, ανάλογα με τις αισθητικές μας προτιμήσεις.
 

Φωτίνια
Photonia x fraseri


 
Είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με μεγάλη καλλωπιστική αξία και ευρεία χρήση στον κήπο.
Είναι αγαπημένος λόγω της γρήγορης ανάπτυξης του. Επιδέχεται τακτικό κλάδεμα, το οποίο διεγείρει επιπλέον νέα ανάπτυξη. Όταν την φυτεύεται, φροντίστε να αφήνετε αρκετό χώρο για να γεμίσουν τα φυτά. Το πυκνό, λαμπερό φύλλωμα, είναι σήμα κατατεθέν του φυτού, αποτελείται από πλατιά, ωοειδή φύλλα, με έντονα γυαλιστερή όψη. Παραμένοντας διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
 
 
Λυγαριά
C. StoloniferaΑνθεκτικός θάμνος καλλιεργείται για την πολυεποχική του γοητεία, ιδιαίτερα τα γυμνά κλαδιά που προσφέρουν λαμπερό χειμωνιάτικο χρώμα. Τα ανοιξιάτικα λουλούδια ακολουθούνται από μικρά λευκά φρούτα, με ορισμένες ποικιλίες να παράγουν λαμπρό φθινοπωρινό φύλλωμα. Εξαιρετική επιλογή για φράχτη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φυτοφράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, μεσογειακούς και παραθαλάσσιους κήπους, αστικούς και εξοχικούς κήπους, βραχόκηπους και κήπους χαμηλής συντήρηση
 
 
Πυράκανθος

Pyracantha coccinea

 
Ο πυράκανθος είναι ένας αγκαθωτός διακοσμητικός θάμνος. Αγαπημένος για το πυκνό φύλλωμά του, που προσφέρεται, ντύνεται με ολόλευκα μικροσκοπικά άνθη και πορτοκαλί εντυπωσιακούς καρπούς. Τα αγκάθια του τον έχουν ακόμα κάνει δημοφιλή και ως φυτό περίφραξης.
Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, κλαδεύουμε τακτικά σε σχήμα ή πιο αραιά, αφαιρώντας πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά.
Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, φυτοφράκτες και φυσικά όρια, περιφράξεις, ομαδικές φυτέυσεις, άκρες τοίχων.
 
 
Μετροσιδηρος
Metrosideros

 


Είναι θάμνος με στρογγυλή κορυφή. Έχει γκριζοπράσινα, λαμπερά φύλλα στην επάνω πλευρά και χνουδωτά στην κάτω με ανοιχτόχρωμες, εμφανείς κεντρικές νευρώσεις. Το καλοκαίρι σχηματίζει ακτινωτές ταξιανθίες με μακρείς, κόκκινους στήμονες και κίτρινους ανθήρες. Προτιμά ήπια κλίματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μπορντούρες , φράκτες και συστάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ