ΜΙΑ ΡΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

01 Σεπτεμβρίου, 2020

Κοινή Ροδιά ή Punica granatum.
Η ίδια κατάγεται από τη Περσία και από εκεί διαδόθηκε ανατολικά προς την Ινδία και την Άπω Ανατολή και δυτικά σε όλες τις Μεσογειακές χώρες και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ισπανία.
Καλλιεργείται παντού σε πεδινούς αλλά και σε ορεινούς τόπους των εύκρατων χωρών.Χαρακτηριστικά

Είναι Φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο και το ύψος του φτάνει τα 2 έως 5 μέτρα. Έχει γρήγορη ανάπτυξη και το σχήμα του είναι κυπελλοειδές. Τα φύλλα του είναι απλά, ωοειδή, λεία και γυαλιστερά, συνήθως μαζεμένα σε δέσμες σαν μπουκέτα.

Ανθοφορία

Ανθίζει από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο. Τα άνθη της είναι μεγάλα, ζωηρά και έχουν πορτοκαλοκόκκινο χρώμα. Οι καρποί της είναι μεγάλοι και διακοσμητικοί, πορτοκαλλοκόκκινου χρώματος.

Καλλιέργει


Η Ροδιά είναι δέντρο χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη. Προτιμά κυρίως τα βαθιά με καλή στράγγιση εδάφη. Είναι φυτό ήπιων κλιμάτων. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα που κόβονται από ώριμο ξύλο, κατά τον Φεβρουάριο με Μάρτιο. Οι καρποί σχηματίζονται στην κορυφή των κλαδιών της, και θα πρέπει να κόβονται μετά το πέσιμο των φύλλων. Τα ρόδια ωριμάζουν τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.
Φροντίδα


Κλαδεύεται μετρημένα στο τέλος του χειμώνα, για να φωτίζεται και να αερίζεται. Το ελεύθερο σχήμα είναι το κατάλληλο για την Ροδιά. Χρειάζεται αρκετό πότισμα, γιατί αλλιώς θα έχει σαν αποτέλεσμα να παράγει μικρούς καρπούς. Η ίδια θέλει αρκετό ασβέστιο και κάλιο. Όσον αφορά τη λίπανση της ροδιάς γίνεται σε δύο περιόδους, το Νοέμβριο και το Μάρτιο. Τα νεαρά φυτά (3 με 5 χρονών) θέλουν περίπου 1 κιλό λίπασμα ανά δέντρο, ενώ τα μεγαλύτερα 2 κιλά ανά δέντρο.
Χρήση στην Κηποτεχνία


 Η ίδια σχηματίζει ωραία φυτικά πλαίσια με το βαθύ κόκκινο χρώμα της. Φυτεύεται μεμονωμένα ή με άλλους θάμνους σε κήπους. Καθώς μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρες.