ΜΙΑ ΚΑΛΛΟΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ - ΤΣΙΝΤΟΝΙΑ

17 Ιανουαρίου, 2021
Μπορεί να περνάει απαρατήρητη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο έτος, αλλά μέσα στο Χειμώνα μεταμορφώνεται σε ένα πανέμορφο φυτό γεμάτο με ροδοκόκκινα άνθη. Η άνθηση της ξεκινάει από τον Ιανουάριο για τις πιο θερμές περιοχές και προς τα τέλη Φλεβάρη για τις πιο ψυχρές.

Η επιστημονική της ονομασία είναι Chaenomeles japonica. Η συγκεκριμένη οικογένεια αποτελείται από τρεις ανθεκτικούς, φυλλοβόλους θάμνους που προέρχονται από την ανατολική Ασία, και είναι κοινά γνωστοί ως Τσιντόνιες (Χαινόμηλα). Το πιο διαδεδομένο είδος που καλλιεργείται είναι η speciosa. Φτάνει σε ύψος μέχρι και τα 3 μέτρα. Η ιαπωνική τσινόνια είναι είδος με χαμηλότερο ύψος έως και 1,5μέτρο, καθώς έχει και μικρότερα άνθη. Η πιο δημοφιλής όμως είναι x superba, που είναι υβρίδιο μεταξύ των δυο αυτών ειδών.Είναι φυλλοβόλος θάμνος ο οποίος είναι πανέμορφος όταν ανθίζει στα τέλη του χειμώνα ή αρχές άνοιξης όταν ο χειμώνας κρατά αρκετά. Τα άνθη εμφανίζονται νωρίς την άνοιξη, από τέλη Ιανουαρίου μέχρι και το Μάρτιο. Πάνω στα κλαδιά τους σχηματίζονται άνθη, που μοιάζουν στο σχήμα με τα άνθη της μηλιάς. Μερικά έχουν μόνο μία σειρά πέταλα, ενώ άλλα έχουν περισσότερες σειρές από πέταλα που επικαλύπτονται.
Τα άνθη της τσιντόνιας αψηφούν τον άστατο καιρό που υπάρχει συνήθως στις αρχές της άνοιξης και μας προσφέρουν μια έκρηξη χρωμάτων που διαρκεί για εβδομάδες, πριν ανθίσουν οι υπόλοιποι ανοιξιάτικοι θάμνοι. Το χρώμα του άνθους εξαρτάται από την καλλιεργούμενη ποικιλία. Υπάρχουν διάφοροι χρωματισμοί όπως κόκκινο, ροζ, άσπρο, δίχρωμα κ.α.Όταν οι θάμνοι είναι ανθισμένοι προσελκύουν τις μέλισσες. Με το που τελειώνει η ανθοφορία του αρχίζει να βγάζει φύλλα της. Είναι πολύ ανθεκτική στο κρύο αλλά και στην ζέστη. Σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες, καθώς επίσης προσαρμόζεται πολύ εύκολα σε όλα τα είδη εδάφους, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Προτιμάει ηλιόλουστες θέσεις.

Όσον αφορά το πότισμα, τον πρώτο χρόνο μετά την φύτευση της, θα πρέπει να την ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες, ώστε να αναπτύξει ένα καλό ριζικό σύστημα. Γενικότερα χρειάζεται πότισμα 1-2 φορές την εβδομάδα την περίοδο το Καλοκαίρι ενώ τον Χειμώνα ποτίζουμε κάθε 10 μέρες.

Μετά το τέλος της ανθοφορίας της και στις αρχές του Φθινοπώρου μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε ένα πλήρες λίπασμα.Μέσα στον κήπο μπορούμε να την φυτέψουμε είτε ως φράκτη μιας και έχει αγκάθια σε συστάδες είτε μεμονωμένη μέσα στον χλοοτάπητα, είτε ω μπορντούρα στην είσοδο και μη του σπιτιού σας.
Αν έχετε μπαλκόνι μπορείτε να την φυτέψετε σε μια γλάστρα μόνη της, τοποθετώντας την σε ένα ηλιόλουστο σημείο, έτσι θα δώσετε στο μπαλκόνι σας μια ανοιξιάτικη διάθεση ανθίζοντας την, στην καρδιά του Χειμώνα. Προσοχή στα αγκάθια της!

Επίσης η τσιντόνια μπορεί να μπει και στο βάζο. Απλά κόβετε τα ανθισμένα κλαδιά της και τα τοποθετείτε στο βάζο. Για να σας κρατήσει περισσότερο μπορείτε να ανανεώνεται συχνά το νερό της.


Σχετικά άρθρα Ένας κήπος για τον χειμώνα