ΚΡΟΤΟΝΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΦΥΛΛΑ

14 Ιανουαρίου, 2019
Kρότων Codiaeum variegatum

Οικογένεια: Euphorbiaceae

Το γένος Codiaeum περιλαμβάνει 6 είδη πολύχρωμων φυλλωδών φυτών που κατάγωνται από τη Σρί Λάνκα, την Ινδονησία και τη Μαλαισία. Διεθνώς τα ονομάζουμε κρότονες. Είναι φυτό εσωτερικού χώρου. Γνωστό για τα εντυπωσιακά χρωματιστά φυλλα του. Είναι μακρόστενα, λίγο ή πολύ έλοβα, ανάλογα μα την ποικιλία, χωρίς μεγάλο μίσχο, με σαρκώδη υφή και μοιάζουν με δέρμα.
Τα νέα φύλλα που βγαίνουν έχουν κυριώς πράσινο χρώμα και κατά μήκος των νευρώσεων άσπρο ή κίτρινο. Καθώς ωριμάζουν αρχίζουν και πέρνουν διάφορους χρωματισμούς. Οι αποχρώσεις των φύλλων είναι πολλές ανάλογα με την ποικιλία. Μπορεί να είναι από κίτρινα μέχρι πορτοκαλί ή κόκκινα. Επίσης στο ίδιο φυτό υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί χρωματισμοί χαρακτηριστικό που κάνει τον κρότονα μοναδικό.



Φροντίδα

Κατα την αναπτυξή του χρειάζεται άφθονο φως για να διατηρήσει το έντονο χρώμα του αν και οι νεότερες ποικιλίες μπορούν να τα καταφέρουν αρκετά καλά και σε χαμηλότερο φωτισμό. Το έντονο φως και οι μέτριες θερμοκρασίες είναι οι παράγοντες που εξασφαλίζουν ζωηρά χρώματα και καλή ανάπτυξη στο φυτό σας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξετε στην θέση που θα το τοποθετήσετε , να μην είναι το φυτό απευθείας στον ήλιο γιατί προκαλέι εγκαύματα στα φύλλα του. Ο κρότονας δεν αντέχει ούτε τις πολύ υψηλές αλλά ούτε και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Η ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω στους 20οC. Αν γενικά η θερμοκρασία πέσει πολύ χαμηλά είναι πιθανόν το φυτό σας να χάσει όλα του τα φύλλα μέσα σε γρήγορο χρονικο διάστημα. Αν τα φύλλα που πέφτουν είναι αυτά που βρίσκονται χαμηλά ή αν τα φύλλα έχουν θαμπά χρώματα και οι άκρες των φύλλων ξεραίνονται είναι πολύ πιθανό το φυτό σας να χρειάζεται περισσότερη υγρασία. Δώστε την απαραίτητη υγρασία στο φυτό ποτιζοντάς το πιο συχνά.


Πότισμα

Το πότισμα πρέπει να είναι τακτικό και με πολύ νερό κάθε φορά, αλλά μην το παρακάνετε. Οι ξερές άκρες των φύλλων μπορεί να αποτελούν και ένδειξη ότι το χώμα μένει υγρό για μεγάλο διάστημα.


Μεταφύτευση

Στον κρότονα αρέσει να είναι για αρκετό χρόνο στην ίδια γλάστρα. Μεταφυτεύστε τον μόνο όταν οι ρίζες καταλάβουν όλο το χώρο και χρησιμοποιήστε γλάστρα που να είναι μεγαλύτερη κατά ένα μόνο νούμερο. Η καλύτερη εποχή για να μεταφυτεύσετε τον κρότονα είναι η αρχή της άνοιξης, αφού ο καιρός αρχίσει να μαλακώνει. Το χώμα της γλάστρας θα πρέπει να είναι ελαφρύ με μεγάλη περιεκτικότητα σε τύρφη και καλή αποστράγγιση. Θα πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσετε περλίτη στο χώμα για να διατηρεί την υγρασία καθώς έχει ανάγκη από πολύ νερό και θα μαραθεί αμέσως αν το χώμα του ξεραθεί.



Κλάδεμα

Μπορείτε να κόβετε τις κορυφές του φυτού προκειμένου να το κάνετε να φουντώσει και να ελέγξετε το σχήμα του. Κλαδέψτε όσο συχνά θέλετε και μην πετάξετε αυτά που κόψατε γιατί οι κρότονες πολλαπλασιάζονται εύκολα.


Πολλαπλασιασμός

Ο κρότονας πολλαπλασιάζεται με φυλλώδη μοσχεύματα που παίρνουμε την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Η ανάπτυξη των φυτών θα πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασίες την νύχτα στους 21 C° – 24 C° ενώ την ημέρα 2- 3 βαθμούς παραπάνω. Η ατμόσφαιρα θα πρέπει να έχει μεγάλη σχετική υγρασία. Αυτό το πετυχαίνουμε με συχνό πότσμα.

Ένα και μόνο φύλλο μπορεί να βγάλει ρίζες στο νερό (αφού όμως πρώτα το αφήσετε να στεγνώσει και να σταματήσει να βγάζει άσπρο υγρό) και στη συνέχεια να μεταφυτευτεί δημιουργώντας ένα νέο φυτό. Εχετε στο μυαλό σας, όταν κλαδεύετε, ότι το άσπρο υγρό που βγαίνει από τα κομμένα φύλλα ή τα κλαδιά του είναι τοξικό και μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ορισμένων ανθρώπων καθώς και να λεκιάσει τα υφάσματα.


Εχθροί και Ασθένειες


Προσβάλλεται από κοκκοειδή και από θρίπες.
  • Κοκκοειδή καθαρίστε καλά τα φύλλα του στην πάνω αλλά κυρίως στην κάτω επιφάνειά τους με βρεγμένο σφουγγάρι και χλιαρό νερό και ψεκάστε με χλιαρό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει 2-3 σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων και μπλε οινόπνευμα αν θέλετε μία οικολογική μέθοδο ή με το ειδικό φάρμακο που θα προμηθευτείτε από τον γεωπόνο σας. 

Που να το βάλω


Ο κρότονας με τα εντυπωσιακά του φύλλα μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί στο σαλόνι σε ένα ωραίο μονόχρωμο κασπώ. Επίσης μπορείτε να τον βάλετε μεσα στο μπάνιο είτε σε μικρό κασπώ είτε σε μεγάλη γλάστρα ανάλογα το χώρο που έχετε. Υπάρχει αρκετή υγρασία και θα του αρέσει.
Στους χώρους ενός γραφείο ή στην είσοδο αυτών, αρκεί να μην είναι πολύ κοντα σε κλιματιστικά και καλοριφέρον αλλά ούτε και σε σημείο που δημιουργείτε ρεύμα.