ΚΗΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

01 Απριλίου, 2021

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να σταματήσετε τις αλλεργίες και το άσθμα με έξυπνο τρόπο; Σε αυτό το άρθρο βρήκαμε τα καλύτερα φυτά για να δημιουργήσετε έναν κήπο χωρίς αλλεργίες! Φυτά που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να φυτέψετε τα σωστά είδη φυτών.
Πιθανόν πολλοί θα πιστεύατε ότι τα φυτά και ειδικά την περίοδο της άνοιξης είναι ο εχθρός σας. Με όλη τη γύρη που ερεθίζει τα μάτια και τη μύτη σας, είναι φυσικό να μην τα έχετε σε ιδιαίτερη εκτίμηση.Σύμφωνα με τον Thomas Ogren, ο οποίος δημιούργησε την OPALS είναι΄΄ Η κλίμακα καταπολέμησης της αλλεργίας των φυτών΄΄
Είναι ένα νέο σύστημα που ονομάζεται OPALS, μια συντομογραφία για την «κλίμακα αλλεργίας των φυτών Ogren», αν και μερικές φορές λέγεται ότι σημαίνει «κλίμακα αλλεργίας από γύρη Ogren». Η κλίμακα κυμαίνεται από 1-10, όπου το 1 είναι χωρίς αλλεργίες και το 10 είναι το χειρότερο για αλλεργιογόνο.

Βαθμολογία OPALS 1-3: Κανένα σύμπτωμα αλλεργίας
Βαθμολογία OPALS 4-6: Μέτρια πιθανότητα να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση με συνεχή έκθεση
Βαθμολογία OPALS 7-8: Υψηλός κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης
Βαθμολογία OPALS 9-10: Εξαιρετικά σοβαρό δυναμικό όσον αφορά αλλεργικές αντιδράσεις

Τα θηλυκά φυτά (που δεν ρίχνουν καθόλου γύρη) καταπολεμούν την αλλεργία επειδή παγιδεύουν και αφαιρούν τη γύρη από τον αέρα!
Αν και το OPALS επικεντρώνεται στην πρόληψη της γύρης, υπάρχουν άλλοι αλλεργιογόνοι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη όταν πρόκειται για τις κατατάξεις που δίνονται στην κλίμακα αλλεργίας.


Συγκεκριμένα:

  • Περίεργες οσμές

  • Αρώματα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες

  • Ιδιαίτερα φυτά που μπορούν να προκαλέσουν δερματικό εξάνθημα ή φαγούρα σε στενή επαφή

  • Η πραγματική ποσότητα γύρης που παράγεται είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά, πιο σημαντικός, είναι η ισχύς της γύρης.

 
Εμείς συγκεντρώσαμε μερικά από τα φυτά που άφοβα μπορείτε να έχετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας χωρίς να σας ενοχλούν…
 

ΠανσέδεςΤα πανσέδες παράγουν ένα μικρό κομμάτι γύρης και δεν φαίνεται να είναι ενοχλιτικές. Γονιμοποιείται με έντομα και αναπτύσονται εύκολα και γρήγορα χωρις ιδιαίτερες απαιτήσεις. 
Δημιουργούνται πολύχρωμα παρτέρια. Πολύ ωραία γίνονται σε γλάστρες και μικρές ζαρντινιέρες, για το μπαλκόνι ή το παράθυρο μας. Προτιμά  ηλιόλουστες θέσεις. ΊλεχΤα είδη Ilex  είναι πολύ εύκολο να τα διακρίνουμε ανάλογα το φύλλο τους. 
Είναι πολυετές, αειθαλές θάμνος. Το φυτεύουμε μεμονωμένο στον κήπο ή μαζί με άλλα φυτά, για σχηματισμό φράκτη ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ευδοκιμήσει σε ηλιαζόμενες και σκιερές θέσεις.

Τα θηλυκά φυτά δημιουργούν κόκκινα μούρα και τα αρσενικά φυτά δεν κάνουν κανένα.Ιμπάτιενς

Εύκολο στην καλλιέργεια και με πλούσια ανθοφορία.
 Ποώδες ετήσιο φυτό. Φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης και διαρκεί μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.
Όλα τα είδη του Impatiens έχουν εντυπωσιακά λουλούδια κήπου για τους αλλεργικούς!
 

ΝεπέταΗ Nepeta nervosa είναι ένα πολυετές φυτό. 
 Είναι κατάλληλο για εδαφοκάλυψη, ενώ είναι και απο τις πόες με την πιο έντονη και μεγάλη ανθοφορία. Το άνθος της έχει μπλε χρώμα  Ιδανικό για  ηλιόλουστες και μισκιερές θέσεις. Παράγει λίγη γύρη αλλά πολύ γλυκό νέκταρ, καθιστώντας το αγαπημένο των επικονιαστών.


 
ΣκυλάκιΤο Antirrhinum majus, είναι
 πολυετές φυτό, συνήθως φυτεύεται ως ετήσιο σε κήπους και σε γλάστρες. Έχει πλούσια ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς.Η γύρη σε κάθε λουλούδι μπορεί να προσεγγιστεί μόνο όταν ανοίξει (συνήθως με μέλισσα) και στη συνέχεια κλείνει αμέσως μόλις φύγει η μέλισσα.

 

Κουφέα

Η κουφέα είναι ένα πολυετές φυτό . Ανθίζει από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου και εμφανίζει πολυάριθμα μικρά σωληνοειδή άνθη σε ροζ, μωβ και λευκό χρώμα που θυμίζουν αστεράκια.
Εύκολο και γρήγορο στην ανάπτυξη, αναπτύσετε γρήγορα από μοσχεύματα, τα μικρά μοβ άνθη προσελκύουν πολλούς φυσικούς επικονιαστές.
 

ΣάλβιαΗ Salvia nemerosa είναι ένα πολυετές ανθεκτικό φυτό. Τα λουλούδια δεν κάνουν γύρη αλλά είναι πολύ πλούσια σε νέκταρ, καθιστώντας τα ελκυστικά για τις εγγενείς μέλισσες, τις πεταλούδες και τα κολίβρια!
 

ΓεράνιΤο Γεράνι είναι αειθαλή πολυετή φυτό. Καλλιεργείται ως ημι-ανθεκτικό ετήσιο και είναι πάντα ελκυστικό. 
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με πολλά όμορφα λουλούδια σε μοναδική ποικιλία χρωμάτων και με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας. Είναι αρκετά φιλικό προς τις αλλεργίες!