

ΚΑΡΟΤΑ - ΠΩΣ ΤΑ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΛΑΣΤΡΑ
22 Μαρτίου, 2016
Τα καρότα αποτελούν, ένα πολύτιμο δώρο για την υγεία μας.
Είναι τόσο εύκολα στην καλλιέργειά τους καθώς και πολύ νόστιμα αλλά και θρεπτικά.
Είναι λαχανικό με εδώδιμη ρίζα. Ανήκει στην οικογένεια των σκιαδανθών (apiaceae). Περιλαμβάνει αρκετές ποικιλίες (πάνω από 50) με διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη ρίζας.
Η καλλιέργειά του είναι εύκολη και δεν ανταγωνίζονται άλλα φυτά του κήπου, επομένως μπορεί να φυτευτεί σε οποιονδήποτε λαχανόκηπο είτε κατευθείαν στον κήπο είτε στα μπαλκόνια μας. Μπορούμε να τα σπείρουμε όλη την Άνοιξη και να τα συλλέξουμε αρχές Φθινοπώρου, δηλαδή 3-4μηνές μετά.
Φυτεύουμε σε γλάστρα
Για να τα φυτέψουμε στο μπαλκόνι μας, θα χρειαστούμε ζαρντινιέρες σπόρους και φυτόχωμα για λαχανικά.
Για αρχή, στην βάση της ζαρντινιέρας βάζουμε ελαφρόπετρα ή λεκκα (προϊόν που αποτελείται από σφαιρίδια 10-15 χιλ. διογκωμένου αργίλου, βελτιώνοντας τη δομή του υποστρώματος ) , για τον λόγω ότι τα καρότα χρειάζονται χώμα με καλή αποστράγγιση.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το φυτόχωμα κατάλληλο για λαχανικά και γεμίζουμε την ζαρντινιέρα έως και 5cm από το χείλος της, χωρίς να πιέσουμε το χώμα με τα χέρια μας. Στην πορεία ανοίγουμε το φακελάκι με τους σπόρους και σπέρνουμε με το χέρι, φροντίζοντας να ρίξουμε το πολύ 40 – 50 σπόρους σε κάθε ζαρντινιέρα.
Στο τέλος ρίχνουμε πεταχτά λίγο φυτόχωμα ίσα ίσα να σκεπάσουμε τους σπόρους και μετά ποτίζουμε. Για να επιτύχουμε το φύτρωμα των σπόρων αλλά και από τυχόν αέρα, σκεπάζουμε τις ζαρντινιέρες με ζελατίνη και τις τοποθετούμε σε ηλιόλουστο σημείο, προστατευόμενες από τους ανέμους.
Όταν τα καρότα βγάλουν 2-3φυλλάρια, τα αραιώνουμε. Τα φυτά που απομακρύνουμε μπορούμε να τα φυτέψουμε σε άλλη γλάστρα.
Σκοπός είναι να μην υπάρχουν πολύ περισσότερα από όσα χρειάζονται μέσα σε μια γλάστρα, για να μπορούν να αναπτυχθούν ικανοποιητικά, δίνοντας το χώρο που χρειάζεται στο καθένα. Τα ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα, έως ότου συλλέξουμε την παραγωγή μας.
Για να τα αφαιρέσουμε τραβάμε απλά τα φύλλα τους.
Είναι τόσο εύκολα στην καλλιέργειά τους καθώς και πολύ νόστιμα αλλά και θρεπτικά.
Είναι λαχανικό με εδώδιμη ρίζα. Ανήκει στην οικογένεια των σκιαδανθών (apiaceae). Περιλαμβάνει αρκετές ποικιλίες (πάνω από 50) με διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη ρίζας.
Η καλλιέργειά του είναι εύκολη και δεν ανταγωνίζονται άλλα φυτά του κήπου, επομένως μπορεί να φυτευτεί σε οποιονδήποτε λαχανόκηπο είτε κατευθείαν στον κήπο είτε στα μπαλκόνια μας. Μπορούμε να τα σπείρουμε όλη την Άνοιξη και να τα συλλέξουμε αρχές Φθινοπώρου, δηλαδή 3-4μηνές μετά.
Φυτεύουμε σε γλάστρα
Για να τα φυτέψουμε στο μπαλκόνι μας, θα χρειαστούμε ζαρντινιέρες σπόρους και φυτόχωμα για λαχανικά.
Για αρχή, στην βάση της ζαρντινιέρας βάζουμε ελαφρόπετρα ή λεκκα (προϊόν που αποτελείται από σφαιρίδια 10-15 χιλ. διογκωμένου αργίλου, βελτιώνοντας τη δομή του υποστρώματος ) , για τον λόγω ότι τα καρότα χρειάζονται χώμα με καλή αποστράγγιση.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το φυτόχωμα κατάλληλο για λαχανικά και γεμίζουμε την ζαρντινιέρα έως και 5cm από το χείλος της, χωρίς να πιέσουμε το χώμα με τα χέρια μας. Στην πορεία ανοίγουμε το φακελάκι με τους σπόρους και σπέρνουμε με το χέρι, φροντίζοντας να ρίξουμε το πολύ 40 – 50 σπόρους σε κάθε ζαρντινιέρα.
Στο τέλος ρίχνουμε πεταχτά λίγο φυτόχωμα ίσα ίσα να σκεπάσουμε τους σπόρους και μετά ποτίζουμε. Για να επιτύχουμε το φύτρωμα των σπόρων αλλά και από τυχόν αέρα, σκεπάζουμε τις ζαρντινιέρες με ζελατίνη και τις τοποθετούμε σε ηλιόλουστο σημείο, προστατευόμενες από τους ανέμους.
Όταν τα καρότα βγάλουν 2-3φυλλάρια, τα αραιώνουμε. Τα φυτά που απομακρύνουμε μπορούμε να τα φυτέψουμε σε άλλη γλάστρα.
Σκοπός είναι να μην υπάρχουν πολύ περισσότερα από όσα χρειάζονται μέσα σε μια γλάστρα, για να μπορούν να αναπτυχθούν ικανοποιητικά, δίνοντας το χώρο που χρειάζεται στο καθένα. Τα ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα, έως ότου συλλέξουμε την παραγωγή μας.
Για να τα αφαιρέσουμε τραβάμε απλά τα φύλλα τους.