ΚΑΛΛΙΣΤΗΜΟΝΑΣ - ΤΟ ΦΥΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΒΟΥΡΤΣΕΣ

27 Φεβρουαρίου, 2020
Ο καλλιστήμονας (Callistemon sp) είναι αειθαλής θάμνος. Ονομάζεται έτσι για τα ασυνήθιστα άνθη του όπου είναι κόκκινοι στήμονες και ανθίζουν από το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Κατάγεται από την Αυστραλία και ανήκει στην οικογένεια Myrtaceae.Η κύρια ποικιλία που συνήθως συναντάμε σε κήπους είναι η Splendens.

Έχει ύψος 3-5μ. Το πλάτος είναι το ίδιο περίπου με το ύψος. Το σχήμα διαμορφώνεται σε ανοιχτό κύπελλο και η βλάστηση είναι αραιή και λεπτή με αποτέλεσμα να φαίνονται οι βλαστοί.
Ο βλαστός του είναι ξηλοποιημένος και τα φύλλα είναι στενά, λογχοειδή, ανοιχτού πράσινου χρώματος, που όταν θρυμματίζονται, δίνουν άρωμα λεμονιού. Αυτό που κάνει εύκολα αναγνωρίσιμο το φυτό είναι οι εντυπωσιακές ταξιανθίες του που μοιάζουν με βούρτσες. Έχουν μήκος 6-10 εκ. και πλάτος 4-7 εκ., κι εμφανίζονται λίγο πριν την κορυφή του βλαστού.
Οι καρποί σχηματίζονται μετά το τέλος της ανθοφορίας και περιέχουν τους σπόρους.
Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με σπόρο ή μοσχεύματα κορυφής. Οι σπόροι βλαστάνουν σε 15-30 μέρες και η σπορά τους γίνεται νωρίς την άνοιξη. Τα φυτά αυτά θα ανθοφορήσουν μετά από 6 έτη. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα διατηρεί τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου γονικού φυτού. Τα μοσχεύματα κόβονται την άνοιξη ή το καλοκαίρι και φυτεύονται σε υγρό μείγμα τύρφης κι άμμου μέχρι να ριζώσουν.

Απαιτήσεις

Ο καλλιστήμονας χρειάζεται ένα ηλιόλουστο μέρος. Ευδοκιμεί σε διάφορα εδάφη. Θέλει τακτικό πότισμα, ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Απαιτεί τακτικό πότισμα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αλλά σε γενικές γραμμές αντέχει στην ξηρασία. Καλό είναι να το εμπλουτίζεται με λίπασμα κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας του φυτού.Στον κήπο


Μπορεί να μπει σαν φράκτης σε κήπο, μεμονωμένο σε διάφορα σημεία μέσα στον χλοοτάπητα αλλά και σε παρτέρια. Ο κυριότερος λόγος είναι τα όμορφα άνθη του. Το χειμώνα, με τα κλαδιά του αναπληρώνει το κενό που αφήνουν οι φυλλοβόλοι θάμνοι. Έχει ιδιαίτερη καλλωπιστική και διακοσμητική αξία. Ιδανικό για παραθαλάσσιες περιοχές.
Την περίοδο που είναι ανθισμένος, έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από μέλισσες, καθώς θεωρείται εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό.

Μεταφύτευση

Αν χρειαστεί να μεταφυτευτεί ο καλλιστήμονας θα πρέπει η μπάλα χώματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις ρίζες να διατηρηθεί και μην καθαριστούν οι ρίζες.


Κλάδεμα

Κλάδεμα μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να δώσετε σχήμα στο φράκτη σας. Επίσης μπορείτε να τον κλαδεύεται αν ο θάμνος έχει γίνει πολύ αραιός ή υπάρχουν κλαδιά που ξεφεύγουν από το σχήμα. Απαραίτητη εργασία είναι η αφαίρεση ξεραμένων κλαδιών και ανθέων.