ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΟΥ

10 Οκτωβρίου, 2020

Ένα απο τα λαχανικά που κυριαρχεί στους λαχανόκηπους τον χειμώνα αποτελεί το κουνουπίδι. Η φύτευση του ξεκινάει απο το φθινόπωρο μέχρι όλο τον χειμώνα, ανάλογα βέβαια με την ποικιία και την εποχή σποράς του στον κήπο.
Η ονομασία του είναι Brassca Olereacea και καλλιεργείται για την ανθοκεφαλή του. 




Ποικιλίες

Οι ποικιλίες του κουνουπιδιού χωρίζονται 

  • πρώιμες με τα Πατησιώτικα, Αλγερίου, Νεαπόλεως και τη Snowball κ.ά.

  • όψιμες με γίγας Νεαπόλεως, Helios, Mayflower, Snowgiant, Super Snowball, Dok Elgon, Icloo Osene κ.ά.



Χαρακτηριστικά

Το κουνουπίδι σχηματίζει ανθοκεφαλή τον ίδιο χρόνο μετά τη σπορά του. Η ανθοκεφαλήέχει διάμετρο 25 - 30cm , είναι άσπρη με σχήμα σφαιρικό , που περιβάλλεται απο μερικά φύλλα. Κατα την διάρκεια της ανάπτυξης της αποτελείται από πολλά συγκεντρωμένα μπουμπούκια λευκού χρώματος.




Καλλιέργεια 

Για ανθοκεφαλές με ολοκληρωμένο μέγεθος χρειάζονται σχετικά δροσερό καιρό για να αναπτυχεί σωστά. Αν θέλουμε να έχουμε κουνουπίδια κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού, η καλλιέργεια θα πρέπει να γίνει σε υψόμετρο πάνω από 600 μ. Το κουνουπίδι δεν αντέχει σε θερμακρασίες που είναι συνεχώς κάτω από το μηδέν. Μπορεί να μην υποστεί ζημιές από παγετό, όταν τα φύλλα είναι κλειστά.

Σποροποιεί τη δεύτερη άνοιξη.

Σε πολύ όξινα χώματα, δεν ευδοκιμεί χωρίς τη βοήθεια ασβέστη. Το άριστο pH για κουνουπίδια ειναι 6-7ph. Οι πρώιμες ποικιλίες σπέρνονται Φεβρουάριο - Μάρτιο σε θερμοσπορεία. Οι μεσοπρώιμες Απρίλιο - Μάιο, οι φθινοπωρινές τον Ιούλιο, και οι χειμωνιάτικες τον Αύγουστο - Οκτώβριο. 

Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα, αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Καθώς παράγει μόνο μία ανθοκεφαλή. 

Το κουνουπίδι αγαπάει τον ήλιο, για αυτό μπορείτε να βάλετε τις γλάστρες σε ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, σχετικά προφυλαγμένη από τους δυνατούς βοριάδες. 





Συγκομιδή

Οι υγιείς ανθοκεφαλές συγκομίζονται 12-18 εβδομάδες και θα πρέπει να είναι σφικτές με άσπρο ή ελαφρά ασπροκίτρινο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία και να είναι σκεπασμένες με πράσινα ζωηρά φύλλα. 

Οι ανθοκεφαλές μεταφέρονται με ειδικά καλάθια, ή πλαστικές σακούλες ή και χύμα. Εάν καθυστερήσει η συγκομιδή κιτρινίζουν ή παίρνουν καφέ χρώμα. Μερικές φορές κάποιοι ποδίσκοι από τα ανθοφόρα μάτια μεγαλώνουν, οπότε η ανθοκεφαλή καταστρέφεται.



 
Κουνουπίδι στο πιάτο
 

Ταλιατέλες με κρεμώδη σάλτσα από κουνουπίδι

 




Υλικά

1 πακέτο ταλιατέλες ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας
1 μέτριο κουνουπίδι (830 γρ - 630 μετά το καθάρισμα)
2 κ.σ μουστάρδα απαλή
2 κ.σ τριμμένο αποξηραμένο κρεμμύδι
40 γρ διατροφική μαγιά ή παρμεζάνα για τους μη vegan
4 -5 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμό από μισό λεμόνι
 


Εκτέλεση


 

  • Πλένουμε το κουνουπίδι καλά, καθαρίζουμε και κρατάμε μόνο τα μπουκετάκια (κόβουμε όσο μπορούμε τα κοτσάνια)

 

  • Τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα μπουκετάκια κουνουπιδιού και βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 12-14 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει

 

  • Τοποθετούμε το κουνουπίδι στο μπλέντερ με λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασε. Αλέθουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε ξανά και δοκιμάζουμε. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται

 

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου

 

  • Σουρώνουμε τις ταλιατέλες χωρίς να ξεπλύνουμε, προσθέτουμε ελαιόλαδο, τη σάλτσα μας και ανακατεύουμε καλά

 

  • Σερβίρουμε αμέσως και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο



Μπορείτε να αγοράσετε σπόρους κουνουπίδι


Κουνουπίδι πρώιμο raccolto



Κωδικός:  0916

Ποικιλία μεσοπρώιμη, συμπαγής, με κεφαλή σφικτή, άριστης ποιότητας. Διατίθεται σε φάκελο των 12 g (3600 σπόροι).
Συσκευασία: Φάκελος Μεγάλος

Εποχή σποράς: Καλοκαίρι

Μήνας σποράς: Μάιος, Ιούνιος

Μήνας συγκομιδής: Οκτώβριος, Νοέμβριος




Τιμή: 0,90€

Για παραγγελίες μπορείτε να μας στείλετε email sales@gardenmagazine.gr ή καλέστε μας στο 210 77 12 713.