ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Γιώτας Νεκτάριος 12 Σεπτεμβρίου, 2015 Κήπος
Ανάλογα την εποχή κάθε φυτικός οργανισμός απαιτεί μια συγκεκριμένη και διαφορετική φροντίδα ώστε να διατηρεί την ευρωστία του ή να προετοιμάζεται για την νέα βλαστική περίοδο όπου θα μας χαρίσει την ομορφιά του. Έτσι και ο χλοοτάπητας - γκαζόν ως ζωντανός φυτικός οργανισμός απαιτεί διαφορετική φροντίδα σε κάθε εποχή του χρόνου.

Κατά τους μήνες που διανύουμε τους χειμερινούς, τα φύλλα του χλοοτάπητα, ανάλογα βέβαια το είδος δηλαδή εξαιρώντας ψυχρόφιλες ποικιλίες, βρίσκονται σε αδράνεια με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται. Άλλωστε το παρατηρούμε διότι ο χλοοτάπητας δεν ψηλώνει και δεν χρειάζεται κούρεμα. Παράλληλα ο αέρας μπορεί να μεταφέρει τα φυτικά υπολείμματα από τα δέντρα και τους θάμνους και γενικά από τα γύρω φυτά επάνω στο χορτάρι.
 
Επίσης μπορεί να έχει ταλαιπωρηθεί από χιονόπτωση ή τις χαμηλές θερμοκρασίες τις εποχής και να έχει αποκτήσει μία γκρι-καφέ εμφάνιση. Δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί διότι είναι κάτι το φυσιολογικό. Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να καθαρίσουμε την επιφάνεια του χλοοτάπητα με μια συρμάτινη σκούπα για τα φύλλα με κατάλληλο χλοοκοπτικό μηχάνημα.
 
Προς το τέλος της χειμερινής περιόδου όπου θα αρχίσει να ζεσταίνεται ο καιρός θα μπορούμε να προχωρήσουμε στην ενδυνάμωση του γκαζόν με χρήση ειδικών λιπασμάτων. Προτιμούμε λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης αζώτου, τα οποία θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και καλύτερα αποτελέσματα.
 
Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο αυξάνουμε το πότισμα. Προτιμούμε βαθειά ποτίσματα ώστε το νερό να φτάνει μέχρι την ρίζα και λίγο παρακάτω. Ανάλογα τον καιρό ρυθμίζουμε και την συχνότητα όπου κατά τις πολύ θερμές μέρες του καλοκαιριού χρειάζεται α ποτίσουμε και δύο φορές τις μέρα. Η ιδανικότερη ώρα ποτίσματος είναι νωρίς το πρωί. Εάν δούμε ότι το χρώμα του δεν είναι το επιθυμητό, καλό θα ήταν να ρίξουμε λίπασμα ώστε να ενισχύσουμε την βλάστησή του.

Τα κουρέματα θα πρέπει να είναι τακτικά περίπου ανά εβδομάδα καθώς και η καθαριότητα από άχρηστα υλικά.
Σε περίπτωση που φύγουμε για διακοπές και δεν φροντίζει κάποιος άλλος τον κήπο μας προτείνω να αποφύγετε κάποιο πολύ χαμηλό κούρεμα με την λογική να κερδίσετε χρόνο στην ανάπτυξη του. Αφήστε το να ψηλώσει και κουρέψτε το όταν επιστρέψετε αλλά σταδιακά. Χαμηλώστε το ψηλό γκαζόν «μεγάλωσε όσο λείπατε για διακοπές» σε διαδοχικά βήματα, πρώτα με το μεγαλύτερο ύψος κοπής, και μετά λίγο χαμηλότερα.
 
Έχοντας φτάσει αισίως στο Φθινόπωρο το πότισμα συνεχίζει να γίνεται με εντατικούς ρυθμούς εως ότου η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέσει στα φυσιολογικά επίπεδα. Τότε μειώνουμε σταδιακά το νερό και στην ποσότητα αλλά και στην συχνότητα που γινόταν. Τους μήνες που έρχονται μέχρι να ξεκινήσουν οι βροχές θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο κοντά στον κήπο μας. Παρατηρώντας τον καιρό θα πρέπει να ρυθμίζουμε το πότισμά μας ώστε να αποφύγουμε υπερβολική άρδευση αλλά και στέρηση του νερού στον χλοοτάπητα. Μας βοηθάνε πολύ, διάφορα εξαρτήματα που συνεργάζονται με τους προγραμματιστές άρδευσης όπως οι ανιχνευτές βροχής και τα υγρασιόμετρα. Εξαρτήματα αρκετά οικονομικά και χρήσιμα αφού μας απαλλάσσουν από την έννοια της συνεχούς ρύθμισης του προγραμματιστή.
 
Καθ όλη την διάρκεια του έτους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την άρδευση την λίπανση και την φυτοπροστασία του χλοοτάπητα.