ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Ημερολόγιο Κήπου
 
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
 

Είναι η καταλλήλη εποχή για φύτευση ανθοφόρων φυτών όπως πρίμουλα, πανσές, γεώφυτα (κονδύλους, ριζώματα, βολβούς) δέντρα, θάμνους, πολυετή ποώδη αρκεί να αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής αλλά και της περιοχής. 

 

Χρειάζεστε μόνο 3 βήματα για να φροντίσετε το έδοφος. 
 
 • αφαίρεση αγριόχορτων 
 • τοποθέτηση χωνεμένης κοπριάς ή κομπόστ γύρω από τα φυτά προσέχοντας να μην ακουμπά τον κορμό καθώς μπορεί να τον κάψει. 
 • κάλυψη με φυσικά υλικά όπως για παράδειγμα κομμένα χόρτα, κλαδία, ξερά φύλλα κ.ά. γιατί είναι απαραίτητη η προστασία της οργανικής ουσίας από τον ήλιο. 
 
 • Χλοοτάπητας

Η φροντίδα του χλοοτάπητα ξεκινάει από το αυτόματο πότισμα που πρέπει να ρυθμιστεί εκ νέου ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Επίσης μάζεμα των πεσμένων φύλλων.
Στα θερμόφυλλα είδη επείδη είναι πιθανό να κιτρινίσουνε λόγο του κρύου υπάρχει η δυνατότητα της αφαίρεσης και της αντικατάστασής του με κάποιο ψυχρόφυλλο είδος. Η φροντίδα στα ψυχρόφυλλα είδη είναι 1-2 κουρέματα ανάλογα με τον καιρό.  
 • Ευαίσθητα φυτά

Τα ευαίσθητα φυτά από το κρύο μπορούν να καλυφθούν με λινάτσα ή νάιλον. Όσον αφορά τον κορμό μπορούν να τοποθετηθούν θρυμματισμένα κλαδιά αλλά και άχυρα.
Επίσης γίνεται η επάλειψη με ειδική πάστα προστασίας από το κρύο.


Όσα τροπικά φυτά είναι σε γλάστρα είναι αναγκαίο να τοποθετηθούν σε κλειστό χώρο.
Τέλος καλο θα ηταν να αποφεύγονται οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας καθώς υπάρχει κίνδυνος σοκ στο φυτό.
 
 • Κλάδεμα

 
Το ετήσιο κλάδεμα μπορεί να πραγματοποιηθεί με την προυπόθεση ο καιρός να είναι λίγο ζεστός, αλλιώς το κλάδεμα θα ξεκινήσει τέλη του χειμώνα. Επίσης θα πρέπει να μην βρέχει την ίδια αλλά και τις επόμενες 2-3  μέρες. Όλα τα εργαλεία θα πρέπει να είναι καθαρά και κοφτερά με σκοπό να μην τραυματίζουν το βλαστό. 

Τα φυτά που ανθίζουν στα κλαδιά της προηγούενης χρονιάς (τσιντόνια) δεν κλαδεύονται τον Δεκέμβρη, διαφορετικά δεν ανθίζουν. 
Αποφεύγεται η αφαίρεση όλων τον καρπών (πυράκανθος) λόγο αισθητικής αλλά και επειδή είναι η τροφή αρκετών πτηνών.


 
 • Τεχνιτές λίμνες


 

Στις τεχνιτές λίμνες γίνεται η αφαίρεση των αντικειμένων που έχουν πέσει μέσα (λουλούδια, κλαδιά, φύλλα) αλλά προσθήκη φελλών και άλλων αντικειμένων που επιπλέουν με σκοπό την αποφυγή του παγώματος ολόκληρης της επιφάνειας της λίμνης καθώς εμποδίζεται η ανταλλαγή των αερίων μεταξύ λίμνης και ατμόσφαιρας. Τέλος γίνεται συντήρηση των αντλιών και λοιπού εξοπλισμού.


 
 • Καρποφόρα φυτά

Τον Δεκέμβρη είναι η κατάλληλη εποχή για φύτευση φυλλοβόλων δέντρων/θάμνων χωρίς μπάλα χώματος στις ρίζες.

Ένα κλάδεμα καθαρισμού αφαιρώντας τα ξερά κλαδιά θα βοηθήσει αρκετά τα δέντρα. Σε περίπτωση ισχυρού ανέμου ή χιονιού γίνεται υποστύλωση των δέντρων που ‘χουν γείρει και αν αυτά φαίνονται ξερά αναμένατε την εμφάνησή τους την άνοιξη. Λόγο ισχυρών βροχοπτώσεων υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος των ριζών, γι’ αυτό συνήστατε άνοιγμα διαύλου διαφυγής στους λάκκους άρδευσης των φυτών.  
Σε περίπτωση χιονόπτωσης πρέπει να γίνεται αφαίρεση του χιονιού που βρίσκεται πάνω στα φύλλα καθώς μπορεί να τα σπάσει. Είναι ο ιδανικός μήνας για τον πολλαπλασιασμό με παραφυάδες στα καρποφόρα δέντρα όπως για παράδειγμα η συκιά. 
 

TIPS!
 
Σε σημεία που ‘χει σπάσει ο κορμός ή και ο φλοιός γίνεται επιδιόρθωση της τομής με μαχαίρι και έπειτα απλώνεται αντιμυκητιακή πάστα.
 
Υπάρχει ειδική πάστα προστασίας του κορμού από τον παγετό που απλώνεται επί του κορμού.
 
Γίνεται τοποθέτηση χαρτονιών (αυτό με τις τρύπες στο ενδιάμεσο) σε λωρίδες δακτυλίου πάνω στο δέντρο για την συλλογή αβγών εντόμων. Αφού περάσει ένας μήνας αφαιρείται το χαρτόνι και έπειτα καίγεται. 
 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ


 

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον μήνα αυτό δεν βοηθούν πάντα στις εργασίες του κήπου και της βεράντας. Παρόλα αυτά όταν υπάρχουν ηλιόλουστες μέρες μέσα στο μήνα, μπορούμε να κάνουμε τις ακόλουθες εργασίες.

 
 • Χλοοτάπητα
 

Μαζεύουμε όλα τα πεσμένα φύλλα. Αν μείνουν πολύ καιρό πάνω στο χλοοτάπητα, προκαλούν κιτρινίσματα. Κουρεύουμε από 2 εως 1 φορά το μήνα. Κάνουμε επισπορά ψυχρόφιλων ειδών χλόης Αερίζουμε το έδαφος Όταν υπάρχει υποψία παγετού κάνουμε ένα δοκιμαστικό κύκλο ποτίσματος, ώστε να βγαίνει από το δίκτυο, το νερό που έχει απομείνει στις ηλεκτροβάνες και στην συνέχεια κλείνουμε την κεντρική βάνα του ποτίσματος. Αν το νερό δε βγει από το δίκτυο, λόγω διαστολής υπάρχει περίπτωση να σπάσουν οι ηλεκτροβάνες. Όταν έχει χιονίσει αποφεύγουμε να πατάμε το χλοοτάπητα, γιατί τα φύλλα του κρυσταλλοποιούνται και με το πάτημα σπάνε.

 
 • Δέντρα / Θάμνοι

Κλαδεύουμε τα φυλλοβόλα και τα οπωροφόρα δέντρα Κλαδεύουμε τους θάμνους και τα αναρριχώμενα φυτά χειμερινής ανθοφορίας αμέσως μόλις πέσουν τα άνθη τους. Μόλις περάσει ο κίνδυνος παγωνιάς φυτεύουμε οπωροφόρα δέντρα καθώς εσπεριδοειδή. Ελέγχουμε τα οπωροφόρα όπως οι μηλιές, οι ροδακινιές και οι αχλαδιές για τυχόν ασθένειες και ψεκάζουμε πριν σχηματιστούν τα μπουμπούκια αν αντιληφθούμε κάποιο πρόβλημα.

 
 • Εποχιακά / Βολβοί

Σκαλίζουμε τακτικά
Αφαιρούμε τα νεκρά φύλλα
Προμηθεύουμε ή και αποθηκεύουμε σπόρους και βολβούς
Καλύπτουμε σε περίπτωση παγετού

Προσοχή Αν αγοράσετε φυτά αυτή την εποχή να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί γιατί τα ολόφρεσκα φυτά που διαλέγετε ίσως να μην είναι και τόσο τέλεια. Πολλές φορές ακόμα και μία σύντομη έκθεση των φυτών στις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες είναι ικανή να καταστρέψει ένα φυτό, όπως για παράδειγμα ο λίγος χρόνος που τα φυτά εκτίθενται στο κρύο όταν το φορτηγό ξεφορτώνει τα φυτά στο μαγαζί όπου ψωνίζετε. Μην σας κάνει εντύπωση λοιπόν, αν το τέλειο φυτό που αγοράσατε, αρχίσει να εμφανίζει σημάδια σοκ μέσα σε λίγες μόλις ημέρες από τη στιγμή που το τοποθετήσατε στο σπίτι σας.

Τα φυτά που σας έφεραν δώρο στις γιορτές, χρειάζονται αρκετό νερό καθ' όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας τους. Πάντα όμως θα ελέγχετε το χώμα τους. Επίσης ελέγχετε τα πιατάκια από τις γλάστρες σας γιατί συχνά κρατούν νερό από τη βροχή και κινδυνεύουν να σαπίσουν οι ρίζες των φυτών σας. Μόλις τελειώσει η ανθοφορία τους κόψτε τα ξεραμένα λουλούδια τους και αν δεν κάνει παγωνιά μετακινήστε τα στο μπαλκόνι ή έστω στο πιο δροσερό σημείο του σπιτιού σας.

Τα εποχιακά φυτά τα οποία μπορούμε να φυτέψουμε αυτήν την εποχή
• Βιγκόνια
• Υάκινθο
• Πριμούλα
• Πανσέ
• ΚυκλάμινοΕλέγχουμε τους βολβούς που έχουμε αποθηκεύσει για να βεβαιωθούμε ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και πετάμε αυτούς που έχουν μουχλιάσει ή είναι πολύ μαλακοί. Διαλέγουμε και αγοράζουμε βολβούς/ριζώματα φυτών που ανθίζουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και ετοιμάζουμε να τους φυτέψουμε κάποια στιγμή από τα τέλη αυτού του μήνα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου ανάλογα με την εποχή άνθισης του κάθε φυτού.

 
 • Κωνοφόρα

Η καλύτερη περίοδος για τα κωνοφόρα είναι ο χειμώνας.
Μπορούμε να τα κλαδέψουμε ή να τους δώσουμε ότι σχήμα θέλουμε.
 
 • Φοινικοειδή και Φυτα Εσωτερικού χώρου

Φυτά εσωτερικού χώρου


Μεταφέρουμε στο εσωτερικό του σπιτιού μας τα πιο ευαίσθητα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι. Προσέχουμε να μην μεταβάλουμε απότομα τη θερμοκρασία γύρω τους. Αποφεύγουμε να τα βάζουμε δίπλα σε καλοριφέρ, τζάκι ή κάποια άλλη πηγή θερμότητας. Ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα αρχίσει να ξεραίνεται.
Ελέγχετε συχνά την κατάσταση των φυτών εσωτερικού χώρου κυρίως όσον αφορά την ανάγκη τους σε πότισμα και υγρασία καθώς η θέρμανση ξηραίνει την ατμόσφαιρα και οι χώροι μας δεν αερίζονται καλά. Πιθανόν κάποια φυτά να χρειάζονται συχνότερο πότισμα. Ψεκάζουμε τα φύλλα τους με νερό, γιατί τους αρέσει η ατμοσφαιρική υγρασία να είναι υψηλή.
Καθαρίζουμε τα φύλλα τους από τη σκόνη με ένα βρεγμένο πανί. Φροντίζουμε να αερίζεται καλά ο χώρος όπου βρίσκονται τα φυτά μας


Φοινικοειδή


Ποτίζουμε αραιά, αφού με την υπερβολική υγρασία στο χώμα μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες τους. Όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 0°C, τυλίγουμε τα φύλλα με ύφασμα παγετοπροστασίας.

 
 • Λαχανικά
 
Προστατεύουμε από παγετούς με φύλλα από νάιλον.
Προετοιμάζουμε το έδαφος για σπορά.

Αυτή την εποχή μπορούμε να φυτέψουμε
•Αρακά
•Καρότο
•Κουνουπίδι
•Κρεμμύδι
•Μαϊντανό
•Μαρούλι
•Πατάτα•Πιπεριά
•Σκόρδο
•Σπανάκι


 
 • Αμπέλι
 
 

Φυτεύουμε γυμνόριζες τριανταφυλλιές όλων των τύπων
Κλαδεύουμε για να αυξήσουμε την ανθοφορία και την καρποφορία και για να πάρει το φυτό επιθυμητό σχήμα.
Η εποχή του κλαδέματος εξαρτάται από το κλίμα της περιοχής καθώς και από την κατάσταση και την υγεία του φυτο. 
 • Οξύφιλα
 

Προστατεύουμε από το κρύο, κυρίως τις γαρδένιες και τυλίγουμε τα φυτά με ύφασμα παγετοπροστασίας.
Κλαδεύουμε ξερά κλαδιά .
Μπορούμε να μεταφυτεύσουμε τις καμέλιες που είναι ανθισμένες, γιατί αντίθετα με όλα τα φυτά, βρίσκονται σε λήθαργο

 
 • Πότισμα

Ρυθμίζουμε το αυτόματο πότισμα να ποτίζει 1-2 φορές τη βδομάδα, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες της περιοχής. Το να κλείσουμε εντελώς το πότισμα είναι λάθος, αφού τις περισσότερες φορές η ατμοσφαιρική υγρασία δεν αρκεί.
Αν το χώμα δεν είναι παγωμένο και δεν έχει βρέξει για περισσότερο από μία εβδομάδα, ποτίστε τον κήπο σας. Ειδικά τα αειθαλή φυτά και οι θάμνοι έχουν ανάγκη από πότισμα καθώς χάνουν υγρασία από τα φύλλα τους.

Γενικά, ως προφύλαξη από την παγωνιά, φροντίστε να ποτίζετε νωρίς την ημέρα και αποφύγετε το βραδινό πότισμα.


 


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣΟ Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει!

 
 • Γενική Συντήρηση κήπου

Μαζέψτε όλα τα πεσμένα φύλλα που έχουν συγκεντρωθεί στο έδαφος ώστε να μην υπάρχουν εστίες δημιουργίας ασθενειών και εντόμων στον κήπο σας. Οι πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης θα σηματοδοτήσουν τη γέννηση ενοχλητικών επισκεπτών στον κήπο σας.

 
 • Κλάδεμα

Όπως και τον μήνα Ιανουάριο κλαδέυουμε τους θάμνους και τα αναρριχώμενα φυτά χειμερινής ανθοφορίας. Φυλλοβόλα και τα οπωροφόρα δέντρα (μηλιές, αχλαδιές, κερασιές) Ειδικά για τις ροδακινιές και τα εσπεριδοειδή, κλαδέψτε πριν αρχίσει η ανθοφορία τους. καθώς και τις Τριανταφυλλιές μας Αφαιρέστε όλα τα ξερά ή σπασμένα βλαστάρια και αραιώστε λίγο τα κλαδιά ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα και ο ήλιος να περνάει μέσα από τα κλαδιά.

ΠΡΟΣΟΧΗ Δεν κλαδεύουμε τώρα θάμνους και φυτά που έχουν ανοιξιάτικη ανθοφορία γιατί τα μπουμπούκια τους είναι ήδη σχηματισμένα κι ας μην τα βλέπετε ακόμα. Προτιμήστε να το κάνετε όταν η ανθοφορία τους τελειώσει.

 
 • Φυτευση
Τις καλές μέρες του μήνα, μπορείτε να φυτέψετε ότι φυτό θέλετε. Φυτέψτε επίσης γυμνόριζους θάμνους που ανθοφορούν την άνοιξη. Από τα ήδη υπάρχων δέντρα και φυτά, ελέγξτε τα στηρίγματα τους λόγω των ανέμων.

 
 • Βολβοί
 

 
Ξεκινήστε να φυτεύετε βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης σε γλάστρες ή και στον κήπο σας, φυτέψτε
• Αμαρυλλίδες
• μιγκέ
• λίλιουμ

Ελέγξτε τους βολβούς που έχετε αποθηκεύσει από πέρυσι και πετάξτε όσους δείχνουν μαλακοί, ζαρωμένοι ή έχουν σημάδια μούχλας.
 
 • Βολβοί στον κήπο
 
Οι κρόκοι, οι νάρκισσοι, οι φρέζιες και οι υάκινθοι που φυτέψατε το φθινόπωρο μπορεί να αρχίσουν να ανθίζουν στα τέλη αυτού του μήνα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες!
 
 • Λαχανικά
 
• Ραδίκια
• Σπαράγγια
• Αγκινάρες
• Μπρόκολα
• Μπιζέλια
• Λάχανο
Μπορείτε να φυτέψετε σε δοχεία, σπόρους ντομάτας για πρώιμη συγκομιδή τον Ιούνιο!
 
 • Εποχιακά φυτά σε σπόρο

Μπορείτε να αρχίσετε να φυτεύετε σπόρους λουλουδιών όπως πετούνια, αγέρατο, πανσέδες, σκυλάκια, μαργαρίτες καθώς και αρωματικών. Αρχικά κρατήστε τα μέσα στο σπίτι μέχρι να βγάλουν τα πρώτα φυλλαράκια τους και έπειτα μπορείτε να τα μεταφυτεύσετε απευθείας στις γλάστρες ή στον κήπο σας!

Αν έχετε σπόρους από πέρυσι, ελέγξτε τις ημερομηνίες και δοκιμάστε να αφήσετε λίγους σπόρους πάνω σε βρεγμένη χαρτοπετσέτα που θα τη διατηρήσετε υγρή. Αν οι σπόροι δεν φυτρώσουν, καλύτερα να αγοράσετε ένα καινούργιο πακέτο σπόρων.
 
 • Μεταφύτευση

Είναι καλή περίοδος για να αλλάξετε γλάστρες σε όσα φυτά χρειάζονται αλλαγή. Στην συνέχεια κλαδέψτε όποιο φυτό χρειάζεται κλάδεμα για να διορθώσετε το σχήμα και το μέγεθός του. Καθαρίστε καλά τις γλάστρες και τα πιατάκια σας, ώστε την άνοιξη να μην υπάρχουν εστίες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό εντόμων και ασθενειών.
Αν χρησιμοποιήσετε παλιές γλάστρες φροντίστε να τις καθαρίσετε καλά, χρησιμοποιώντας νερό και χλωρίνη και αφήστε τις να στεγνώσουν με τον αέρα.

 
 • Ξεκινήστε Λίπανση

Ξαναρχίστε σιγά σιγά τη λίπανση με μικρότερες δόσεις μέχρι σταδιακά να φτάσετε στην κανονική.
 
 • Προσθέστε χώμα - κοπριά

Όταν ο καιρός βελτιωθεί και το χώμα είναι στεγνό, σκαλίστε το και προσθέστε κοπριά ή λίπασμα ώστε να αεριστεί, να ανανεωθεί και προλάβει να "χωνέψει" μέχρι να αρχίσετε να φυτεύετε καινούργια φυτά.

 
 • Φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φυτά που έχετε μέσα στο σπίτι αντιλαμβάνονται ότι οι ημέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν και οι υψηλές θερμοκρασίες των κλειστών χώρων θα τα βοηθήσουν να εμφανίσουν νέα βλαστάρια.

Η άνοιξη δεν απέχει και ακόμα πολύ, εσείς απλά καθαρίστε τα φύλλα τους όσο πιο συχνά μπορείτε.

 
 • Στο βαζο
Αν κάπου κοντά σας υπάρχουν δέντρα όπως αμυγδαλιές και μανόλιες, αρχίζουν δειλά δειλά και σχηματίζουν τα μπουμπούκια τους! Κόψτε λίγα απο τα κλαδιά και βάλτε τα σε νερό. Θα φέρνοντας λίγο νωρίτερα την άνοιξη μέσα στο σπίτι σας.

Ετοιμαστείτε λοιπόν, κάνοντας όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, για να έχετε ένα κήπο καθαρό. Η αναμονή για την Άνοιξη θα είναι έτσι πιο ευχάριστη και πιο σύντομη!